h

De risico’s van TTIP

Het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP) is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Op dit moment onderhandelen deze twee partijen over de inhoud van dit omstreden verdrag. Zo’n handelsverdrag met de Verenigde Staten klinkt goed zou je denken: vrijhandel, meer werkgelegenheid, goed voor de economie. Er zitten echter ook heel wat minder fraaie kanten aan TTIP.

Dat dit verdrag grote risico’s met zich meebrengt, werd nogmaals duidelijk op de TTIP informatieavond georganiseerd door de SP Roosendaal. Op 24 juli jl. kwam SP Europarlementariër Dennis de Jong in Roosendaal vertellen over TTIP en hoe de onderhandelingen hierover in zijn werk gaan.

Met de komst van dit handelsverdrag veranderen namelijk een hoop zaken die effect hebben op ons allemaal. Opmerkelijk genoeg hebben veel mensen nooit van dit verdrag gehoord. Als je in jouw omgeving aan verschillende mensen zou vragen: heeft u wel eens gehoord over TTIP? Dan bestaat er een grote kans dat het antwoord ‘nee’ is of dat mensen inhoudelijk niet weten waar TTIP over gaat. Dit terwijl TTIP alle burgers in de Europese Unie aangaat. De SP Roosendaal heeft daarom een informatieavond over TTIP georganiseerd, zodat mensen de kans kregen om zichzelf te informeren over en te verdiepen in dit handelsverdrag. Op deze goed bezochte avond kreeg iedereen de kans om Dennis de Jong alles over TTIP te vragen.

In de Europese Unie (EU) gelden allerlei wetten en regels over goederenverkeer, rechten van de consument, milieu, voedselveiligheid en arbeidsomstandigheden. Sociale regels en belastingen worden per lidstaat geregeld en zijn dus niet overal hetzelfde. In de Verenigde Staten gelden weer andere voorschriften, die vaak lagere standaarden met zich meebrengen dan in de EU. Met TTIP worden al deze regels gelijkgetrokken zowel binnen de Europese Unie als tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Maar over wat soort regels gaat dit dan? In de EU hebben wij bijvoorbeeld strenge regelgeving als het gaat om chemische stoffen die gebruikt worden in bepaalde beroepsgroepen. In de Verenigde Staten gelden deze strenge regels niet en worden chemische stoffen, die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid, gewoon gebruikt totdat het fout gaat. Een ander voorbeeld is het verbod op dierproeven voor cosmetica in Europa. In de Verenigde Staten mogen fabrikanten nog steeds ingrediënten voor cosmetica testen op dieren. Uiteraard zijn dit slechts twee van de talloze voorbeelden die we kunnen noemen als het gaat om verschillende regel- en wetgeving tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Hoe dit uiteindelijk gaat uitpakken in TTIP is de grote vraag, want..

De onderhandelingen over TTIP verlopen achter gesloten deuren. Er is nauwelijks transparantie over de onderhandelingen en de inhoud van het verdrag. Dennis de Jong mag, net als alle andere Europarlementariërs, de onderhandelingsstukken over TTIP wel inkijken. Ook mag hij daar aantekeningen van maken. De stukken zijn echter zo omvangrijk dat het vrijwel onmogelijk is om ze allemaal goed te kunnen lezen, laat staan de belangrijkste bevindingen te noteren. Dit heeft tot gevolg dat wij als Europese burgers de onderhandelingsstukken niet of nauwelijks kunnen beoordelen. Dit geldt ook voor journalisten. Kortom, er is amper controle van buitenaf op wat er over onze toekomst wordt beslist. Overigens moet nog blijken of de nationale parlementen enige vorm van inspraak krijgen. De democratie is in de hele TTIP-procedure dan ook ver te zoeken.

Niet alleen de onderhandelingen over TTIP verlopen op ondemocratische wijze, maar ook de beoogde geschillenbeslechting (ISDS) tussen bedrijven en overheden die tot TTIP behoort ondermijnt de democratie. Als investeringen van bedrijven nu of in de toekomst in gevaar komen, mogen bedrijven een overheid voor een arbitragetribunaal slepen. Hier komt echter geen rechter aan te pas en de ‘overtreding’ wordt getoetst aan het internationale handelsverdrag, oftewel TTIP. Een voorbeeld hiervan is het verbod op schaliegasboringen in Noord-Brabant. De Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben besloten dat in Noord-Brabant niet naar schaliegas mag worden geboord. Zij zijn een democratisch gekozen volksvertegenwoordiging, oftewel dit verbod is op democratische wijze ingevoerd. Als dit verbod echter gevaar oplevert voor de investeringen van een Amerikaans bedrijf, kan zij onze overheid aanklagen. In het ergste geval moet Nederland dan een schadeclaim betalen die kan oplopen tot miljarden euro’s.

Gezien de grote risico’s neemt het maatschappelijk protest tegen TTIP toe. Al bijna 2,5 miljoen mensen hebben nee gezegd tegen TTIP op https://stop-ttip.org/ Mensen komen in verzet, maar dit verzet moet in kracht toenemen. Het is belangrijk dat wij onze stem laten horen en laten zien dat wij in Nederland en Europa geen TTIP willen.

Een mooie kans hiervoor is de manifestatie tegen TTIP op 10 oktober in Amsterdam. Ben je tegen TTIP en de manier waarop dit ons opgedrongen wordt? Kom dan op 10 oktober naar Amsterdam en laat jezelf horen!

 

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier