h

Oorverdovende stilte op het gemeentehuis

23 juni 2002

Oorverdovende stilte op het gemeentehuis

Drie en een halve maand na de gemeenteraads-verkiezingen is het nog steeds angstwekkend rustig in de Roosendaalse politiek. Met veel bombarie is aangekondigd dat na de verkiezingen alles anders en beter zou worden, want er kwam een nieuw stelsel: het dualisme werd ingevoerd in de lokale politiek.

Daardoor zou de kloof tussen burger en bestuur worden verkleind de betrokkenheid van de burgers bij hun bestuur zou worden vergroot.

Voorlopig is er alleen maar meer achterkamertjes overleg en onduidelijkheid waar te nemen. De grote verandering is dat de wethouders geen deel meer uitmaken van de gemeenteraad. Net zoals de ministers geen lid zijn van de Tweede Kamer. De tweede Kamer controleert de regering en zo zou ook de gemeenteraad het college van burgemeester en wethouders moeten gaan controleren. Voordien was het zo dat het college van B&W alleen maar de uitvoerende macht was, zeg maar het dagelijks bestuur, maar dat de gemeenteraad het hoogste bestuursorgaan was. Dat is nu dus veranderd, er zijn meer bevoegdheden naar B&W gegaan, en de gemeenteraad moet alleen op grote lijnen de zaak aansturen. De gedachte daarbij was dat daardoor de gemeentepolitiek interessanter zou worden en dat de burger dat dan meer zou kunnen volgen.

Na 3 en een halve maand is daarvan nog heel weinig te merken. Achter gesloten deuren is een college van B&W gevormd, er is een raadsprogramma opgesteld waar amper over gediscussieerd kon worden, en nu zijn de wethouders al bijna drie maanden bezig om tot een college-programma te komen. Daarin worden dan de keuzes gemaakt van wat de gemeente de komende vier jaar echt op zal pakken.
Het ziet er nu naar uit dat B&W vlak voor de vakantie met dat programma uit komt pakken en dat pas na de vakantie in augustus dus de raad daarover gaat vergaderen. Er is dan bijna een half jaar na dat de kiezer zich uitgesproken heeft achter de schermen gewerkt aan het programma van prioriteiten voor deze gemeente. Hoezo de kloof tussen burger en bestuur verkleinen? De SP fractie heeft elke gelegenheid aangegrepen om dit achterkamertjes gedoe aan de kaak te stellen, en zal daarmee door gaan. Maar we moeten helaas ook vast stellen dat op vragen van onze kant over belangrijke zaken, b.v. de toekomst van ons gemeentelijk monument de St. Janskerk in het centrum, de antwoorden alsmaar uitgesteld worden. De ambtelijke molens zijn met de invoering van het dualisme er in ieder geval niet sneller op gaan draaien.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier