Rioolpolitiek
Rioolpolitiek
"Rioolrecht gaat flink omhoog" kopt BN/de Stem vrijdag 29 augustus.
Dat klopt, maar de weergave van het SP standpunt is in het artikel wat ongelukkig.
BN verzuimt bijvoorbeeld om te melden dat het alleen de SP was die uiteindelijk tegen het voorstel gestemd heeft. De SP onderstreepte in de discussies dat er sprake is van onacceptabel grote achterstanden in het onderhoud aan het gemeentelijk rioolstelsel. Er moet snel een inhaalslag gepleegd worden want nu al vallen op vele plaatsen de gaten in het wegdek. Dat leidt tot gevaarlijke situaties en misschien zelfs wel tot gezondheidsrisico's.
De wethouder erkent die achterstand, maar desondanks houdt B&W en de raad vast aan een systeem van "gesloten financiering". Dat betekent dat de opbrengst van de rioolheffingen de totale kosten van onderhoud en investeringen moeten dekken. Daarom moeten volgens B&W die rechten jaarlijks met 5.5% omhoog.
Maar volgens de SP is dat niet de manier om de grote achterstanden in te lopen. Als je werkelijk de investeringen wilt doen die noodzakelijk zijn en je houdt vast aan die gesloten financiering zou dat leiden tot nog veel grotere verhogingen van de heffingen. Daarom hebben wij gepleit voor het loslaten van die dwangbuis van gesloten financiering en -al al was het maar eenmalig- een grote inhaalslag te maken om de achterstand in het onderhoud in te halen.
Dan moet er dus geld uit de reserves gebruikt worden.
In dat standpunt stond de SP alleen. De raad besloot tot uitsmeren van de noodzakelijke investeringen tegen eerdere afspraken met het Hoogheemraadschap in. Dat betekent dat de noodzakelijke investeringen nog langer uitgesteld worden. Eerder was afgesproken dat er een programma van investeringen voor 2008 zou plaats vinden nu is dat opgerekt tot 2011. Maar de heffingen voor de burger gaan wel omhoog met 5,5% per jaar terwijl de achterstand blijft. Dat is dus pas echt pappen en nat houden.
Het artikel in BN/de Stem suggereert dat de SP zou hebben gepleit voor nog grote verhogingen van de heffingen. Dat is dus onjuist. De noodzakelijke investeringen moeten wel plaats vinden maar mogen niet afgewenteld worden op de burger. Ons voorstel was om de tarieven niet te verhogen en om fors uit de reserves te investeren in een inhaalslag.
De rioolheffing is uitsluitend om het onderhoud te plegen, maar dan moet je eerst zorgen dat het stelsel op orde is. Ons verwijt is dat het college de problemen met het riool enerzijds voor zich uit schuift, en anderzijds wel de burger meer voor dit halfslachtig beleid laat betalen.
Hugo Polderman