h

De Wet, Water en Brood

31 oktober 2003

De Wet, Water en Brood

Op 1 januari 2004 gaat de WWB, de Wet Werk en Bijstand in, spottend ook wel de Wet Water en Brood genoemd. Deze wet leidt tot tal van verslechteringen in de positie van bijstandsgerechtigden.

Kort samengevat houdt de wet het volgende in:

  • het begrip passende arbeid wordt afgeschaft en vervangen door het begrip algemeen geaccepteerde arbeid. Iedere bijstandsgerechtigde kan dan verplicht worden een deeltijdbaan of tijdelijk werk te accepteren, ook bijv. prei planten of aardbeienplukken, want naar (voor)opleiding wordt niet meer gekeken.
  • de sollicitatieplicht gaat ook gelden voor werklozen van 57,5 jaar en ouder, alleenstaande ouders (ook met kleine kinderen) en chronisch zieken en gehandicapten. Ontheffing kan alleen als er dringende redenen aanwezig zijn, vast te stellen door de gemeente. Ook al is er geen enkele kans op werk, je moet solliciteren en als je dat niet voldoende doet, dan zijn er strafkortingen.
  • de WWB maakt een eind aan gesubsidieerd werk: de WIW- en ID-banen gaan verdwijnen, tenzij de gemeente zelf doorgaat met subsidiëring. De gemeenten worden echter wel gekort op de landelijke subsidies, waardoor veel banen op de tocht zullen komen te staan.
  • de Wet Water en Brood perkt de vrijlating van inkomsten uit een deeltijdbaantje fors in: u mag nog een half jaar €163,- per maand bijverdienen, daarna worden uw inkomsten verrekend met de uitkering; voor mensen die op 31 december nog een vrijlating hadden, komt er een overgangsregeling.
  • de bijzondere bijstand voor een hele groep verdwijnt, terwijl de uitkeringen zelf niet omhoog gaan; dus niet een eindejaarsuitkering voor iedereen, of vergoeding van sportclubs voor iedereen enz. De gemeente mag in bijzondere individuele gevallen nog wel iets doen.
  • wie 5 jaar lang alleen een bijstandsuitkering heeft gehad, komt in aanmerking voor een langdurigheidstoeslag van €454,- voor gehuwden en €318,- voor alleenstaanden.
  • er kan soms bijstand in natura verstrekt worden aan mensen, die niet in staat zijn hun inkomen verantwoord te besteden.

De Socialistische Partij heeft in het Parlement tegen deze wet gestemd, maar door de regeringspartijen CDA, VVD en D'66 is de wet door de kamer gejaagd.
Op plaatselijk niveau is er nog wel het een en ander tegen te doen, want de gemeente kan soms verzachtende maatregelen nemen.
Daarom roepen wij u op lid te worden van het comité Red de solidariteit in Roosendaal en actief mee te helpen de verslechteringen in de Bijstandswet tegen te gaan.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier