h

Gelijke behandeling gehandicapte en chronisch zieke

13 december 2003

Gelijke behandeling gehandicapte en chronisch zieke

Goed nieuws voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Op 1 december 2003 is er een nieuwe wet in werking getreden: de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Heeft u een handicap en wordt u ongelijk behandeld? U kunt er nu iets tegen doen!

Neem Leon. Hij is twintig en meldt zich aan bij een hbo-opleiding. Leon wordt geweigerd. Hij heeft een nierziekte en moet iedere week naar het ziekenhuis. 'je kunt beter een mbo-opleiding gaan doen,' zegt de school. Een uitzonderlijke reactie? Helaas niet. Mensen met een handicap of chronische ziekte hebben regelmatig last van dit soort vooroordelen. Het is bijvoorbeeld moeilijker om een baan te vinden. En hebben ze een baan, dan worden ze soms anders behandeld dan hun collega's. Ook buiten het werk lopen mensen met een handicap of chronische ziekte tegen barriëres aan. Gebouwen zijn bijvoorbeeld niet altijd toegankelijk. En wat dacht u van bussen, treinen en kaartjesautomaten?

Gelijk is gelijk

2003 is het Europees jaar van mensen met een handicap. Onder het motto 'gelijk = gelijk' staat de gelijke behandeling van mensen met handicap of chronische ziekte centraal. In het hele land, worden in dit kader activiteiten georganiseerd. Per 1 december 2003 is bovendien de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte in werking getreden. In deze nieuwe wet staat dat het verboden is om mensen te discrimineren vanwege een handicap of chronische ziekte. De wet geldt voor situaties op het werk, in het beroepsonderwijs en op termijn ook voor het openbaar vervoer.

Last van discriminatie?

Wordt u ongelijk behandeld vanwege uw handicap of chronische ziekte, dan kunt u een klacht indienen bij de Commissie Gelijke Behandeling. Deze Commissie onderzoekt (gratis) of er inderdaad sprake is van ongelijke behandeling. Het is óók mogelijk dat u uw klacht voorlegt aan de rechter.

Gelijk

De hulpdienst van de SP kan u hierbij ook van dienst zijn. Hebt u - of kent u - ook zulke schrijnende gevallen en bel de hulpdienst. Kent u iemand in zo'n situatie geef ze een actiekaart van de SP-hulpdienst

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier