h

Doortrekken Willem Dreesweg

27 februari 2004

Doortrekken Willem Dreesweg

Tijdens de raadsvergadering van 26 februari haalde de SP de toezegging van wethouder Buijs binnen dat snel onderzocht moet worden wat het voor de verkeersafwikkeling oplevert als de Churchillpoort compleet wordt gemaakt. Daarmee kan namelijk duidelijk worden of het doortrekken van de Willem Dreeweg nodig is of niet.

(De Churchillpoort is het viaduct met aansluitingen dat de Gordelweg over de Antwerpseweg voert).

De discussie vond plaats tijdens het raadsdebat over het Gemeentelijk Verkeer en Vervoerplan (het GVVP). Het al dan niet doortrekken van de Dreesweg was daarbij een heethangijzer geworden.

In de hoofdwegenstructuur ontbreekt er duidelijk een schakel: De Dreesweg onderlangs de wijk Tolberg houdt halverwege Langdonk op zodat het verkeer op die zuidelijke rondweg ineens via de Langdonkring verder maar een weg moet zien te vinden. Dat geeft natuurlijk al jaren overlast voor de omwonenden langs de Langdonkring, die daarover dan ook al jaren klagen. Tijdens de behandeling van het GVVP in de raad bleek dat bij de verschillende studies naar hoe dit knelpunt zou kunnen worden opgelost er een aantal varianten zijn door gerekend:
In de eerste plaats is bekeken wat het op levert als het oorspronkelijke plan voor hoofdwegenstructuur wordt uitgevoerd. Dat houdt onder andere in dat de Dreesweg wordt doorgetrokken tot aan de Zundertseweg en de nu nog halve ontsluiting van de Churchillpoort wordt compleet gemaakt.
En als tweede alternatief is doorgerekend wat het oplevert als de Dreesweg tot de Zundertseweg wordt doorgetrokken zonder aanpassingen aan de Chrurchillpoort. Het resultaat van die twee berekeningen is dat het te veel geld kost voor de te verwachten opbrengsten aan minder verkeershinder. Maar wat betekent het als je niet de Dreesweg doortrekt maar wel de Churchillpoort af maakt?

De SP vroeg daarnaar en de wethouder moest toegeven dat dat nog nooit was bekeken. Heel vreemd want de oorzaak van veel ?wijkvreemd?verkeer op de Langdonk ring komt omdat het verkeer over de zuidelijke rondweg nu niet anders kan dan óf via de Langdonkring zich een weg zoeken óf via de Antwerpseweg helemaal tot aan Vrouwenhof rijden en daar dan via de binnenring verder. De mogelijkheid om vanaf de Antwerpseweg op de Gordelweg te komen vanuit het zuiden bestaat namelijk nu niet. Op voorstel van de SP wordt nu onderzocht wat het voor de verkeersafwikkeling betekent als deze kruising/viaduct Antwerpseweg ? Gordelweg wordt verbeterd. Of dat via op en afritten erbij maken vanaf het zuiden of dat er misschien beter een rotonde gemaakt moet worden, dat zijn vragen waar de verkeerdeskundigen zich maar over moeten buigen. Maar door deze oplossing zou wellicht extra afvalt in de vorm van een verlengde Willem Dreesweg niet nodig zijn, en dat zou voor het milieu een mooie oplossing zijn. Raar dus dat daar nooit eerder naar gekeken is.

Hugo Polderman

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier