h

FOC Soap laatste bedrijf?

1 augustus 2004

FOC Soap laatste bedrijf?

De vraag of er een Factory Outlet Centrum moet komen in Roosendaal of in Etten Leur is nog steeds niet definitief beantwoord.

De hele geschiedenis krijgt steeds meer het karakter van een soap. De voorlopig laatste bedrijven speelden zich af in het provincie huis in Den Bosch. Woensdag 7 juli vergaderde de Provinciale Planologische Commissie (PPC) over de kwestie. Het is een gezelschap van zeer bekwame - om Wim Kan te citeren - lieden. Zo zitten er deskundigen in van het ministerie van VROM, vertegenwoordigers van ZLTO (de boeren lobby) en de BMF (de milieu lobby) de Brabantse Gemeenten, Rijkswaterstaat, Rijksmonumenten, en zo nog wat instanties. Het advies van deze deskundigen commissie wordt in de regel altijd opgevolgd. Op deze gedenkwaardige woensdag kwamen de heren er echter niet uit. Het was hoge school om de hete brij heen draaien. Uiterst beleefd, breedsprakig maar uiteindelijk niets zeggend vergaderden de heren ruim 2 uur over het onderwerp zonder tot een uitspraak te komen: "Laat het hoogste bestuurscollege Gedeputeerde Staten de knoop maar zelf door hakken", was kort samengevat de mening van deze PPC. Daarmee ontstond er paniek bij het CDA. Want nu moesten ze zelf als politieke partij een eigen mening vormen zonder het advies van de deskundigen. Dat bleek in de commissie van Provinciale Staten, een politieke commissie dus, voor het CDA en ook voor de VVD te veel gevraagd. Deze Staten commissie vergaderde twee dagen na de PPC op vrijdag 9 juli. Als insprekers waren er o.a. de wethouders van Roosendaal en Etten Leur. Ook de Statencommissie had veel tijd nodig om uiteindelijk geen advies te geven.

Dat niet willen kiezen is, als je naar de feiten kijkt, niet te verklaren. In opdracht van GS zetten de provinciale ambtenaren namelijk uiteindelijk de twee varianten naast elkaar in een eenvoudig tabelletje.

Roosendaal Etten-Leur
Ligging in stedelijke regio ++ ++
Aanduiding locatie en uitwerkingsplan 0 ++
Zuinig ruimtegebruik - ++
Goede ontsluiting + ++
Aantasting waardevolle elementen - 0
Externe veiligheid + 0
Locatie & relatie stadscentrum 0 ++
Locatie & ligging in de regio ++ ++
Economische effecten
  1. Synergie/Combinatiebezoek
  2. Werkgelegenheid
  3. Rendement

+
++
?

+/++
++
?

Haalbaarheid vormgeving FOC ++ 0

Als u begrijpt waarom er met deze feiten op een rijtje dan niet gekozen kan worden, mag u het zeggen. Ik begrijp er alleen maar uit dat de keuze niet op basis van de objectieve feiten gemaakt wordt maar dat er andere belangen spelen. Sommigen noemen dat dan politiek. Dan hoef je dus niet verbaasd te zijn dat "de" politiek zo'n slechte naam heeft. Maar dat is dan in ieder geval politiek waar de SP niet aan mee wil doen, en zich zal tegen blijven afzetten. Nog een hoop werk dus voor ons.

Hugo Polderman

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier