Geen vuiltje aan de lucht?
Geen vuiltje aan de lucht?
In de laatste vergadering van de gemeenteraadcommissie Ruimte en Milieu vóór de vakantie had wethouder Pelle nog zo'n zelfverzekerd verhaal gehouden: Weliswaar had de rechtbank in Breda de bouw van het FOC stil laten leggen, maar de gemeente zou in beroep gaan bij de Raad van State en de verwachting van de wethouder was dat de bouw dan wel weer snel van start zou kunnen gaan. Helemaal serieus hadden ze de stopzetting van de bouw door de Bredase rechter toch al niet genomen, want de bouwer lieten ze nog dagen later rustig gaan met heien.
Pas na vragen uit de buurt werd de bouw daadwerkelijk stop gezet. Maar het was maar een tijdelijke rimpeling zo meende Pelle nog begin juli.
Ook de interpretatie van "de luchtkwaliteit het zou allemaal wel mee vallen" en de bouw zou wel weer snel worden hervat. Op raadsvragen van SP fractievoorzitter Polderman van 11 mei naar de relatie luchtkwaliteit en de plannen voor het FOC had het college ook heel luchtig geantwoord dat ze alles goed hadden laten onderzoeken.
Geen vuiltje aan de lucht zo meende het college. Echter de Raad van State oordeelde ietsje anders. Het vonnis van de Bredase rechter werd bevestigd. Het zogenaamde gedegen onderzoek naar de effecten op de luchtkwaliteit van de ontwikkeling van een FOC werd als onvoldoende naar de prullenbak verwezen. Gemeente doe je werk eerst goed luidde kort samengevat het oordeel van de rechter, en volgens ons hoogste rechtscollege had die Bredase rechter daar gelijk in gehad. En dan te bedenken dat dit nog maar een begin is van een juridische procedure. De Raad van State heeft zich alleen nog maar gebogen over de vraag of de Bredase rechter goed had gehandeld. De fundamentele vraag over de effecten van de luchtkwaliteit en het FOC moet in wezen nog beginnen. Het is dan ook niet waarschijnlijk dat er snel gebouwd kan worden en nog helemaal onzeker is of het FOC daadwerkelijk open zal gaan./p>
Maar ondanks deze dreiging (of hoop, dat hangt er van af hoe je er naar kijkt!) dat het hele project wellicht op losse schroeven is komen te staan, vond het college het niet nodig om de gemeenteraad hierover te informeren.
De raadsleden moesten hun informatie uit de krant halen. Over deze merkwaardige stilte stelde Polderman vervolgens vragen aan het college. "Toevallig"kwam er een dag later een zogenaamde raadsmededeling waarin het college vertelde wat inmiddels iedereen al in de krant had kunnen lezen. Het college houdt nog steeds vol dat er geen vuiltje aan de lucht is en dat het allemaal wel in orde komt met het FOC. Ze gaan ondertussen ook gewoon door met het alvast verbreden van de Wouwbaan waardoor nu Wouw praktisch onbereikbaar is geworden.
Dit gewoon stug doorgaan wordt veroorzaakt doordat de gemeente zich bij contract met de Amerikaanse initiatiefnemers heeft verplicht om alles te doen wat in haar vermogen ligt om het FOC te realiseren.
Als ze zich niet aan dat contract houden dreigen forse schadeclaims…
Het laatste woord is over dit alles nog niet gezegd.
Hieronder de vragen van 18 augustus.
Aan het college van B&W van Roosendaal,
Roosendaal 18 augustus '05
Geacht College,
Ruim drie weken ben ik terug van een goede vakantie. Bij thuiskomst heb ik natuurlijk de post door genomen en de kranten van de voorbije weken door gebladerd.
In BN de Stem volop artikelen over allerlei ontwikkelingen rondom het FOC. Nadat ik de kranten had gelezen heb nogmaals mijn post van de gemeente van de afgelopen maand doorgenomen, zowel de papieren post als de digitale. Geen enkel bericht van gemeentezijde over deze ontwikkelingen. Ook de afgelopen drie weken die ik inmiddels weer thuis ben: Regelmatig berichten in de lokale pers over het FOC, van officiële gemeentezijde absolute radiostilte. Kennelijk heb ik tijdens mijn vakantie in het buitenland toch iets gemist en is er door het kabinet besloten dat de gemeenteraad niet langer meer het hoogste orgaan van een gemeente is, althans in Roosendaal. Ik betreur dat ten zeerste als dat inderdaad een besluit van onze minister zou zijn geweest. Mocht dat echter toch niet zo zijn, dan vraag ik u beleefd doch dringend wanneer hebt u dan de actieve informatieplicht van het college richting raad afgeschaft, wat zijn hiervoor uw motieven geweest en waarom is de raad van dat besluit niet in kennis gesteld?
Ik de hoop dat ik tenminste op deze vragen wel antwoord krijg, teken ik met vriendelijke groeten,
H. Polderman raadslid en abonnee op BN de Stem.