h

Gemeentelijk paniekvoetbal voor het FOC

1 augustus 2005

Gemeentelijk paniekvoetbal voor het FOC

De kwestie van het zogenaamde fijnstof, die veel bouwplannen waaronder ook het FOC dreigt onmogelijk te maken, zorgt voor waar paniekvoetbal bij de autoriteiten.

De normen moeten maar worden opgerekt, het aandeel zeezout dat van nature in het fijnstof zit zou niet mogen worden meegerekend (terwijl iedere deskundige al langer weet dat dit bestanddeel zeezout ook niet de kwaaddoener is maar de stofdeeltjes veroorzaakt door o.a. het verkeer. En natuurlijk zijn de maatregelen en de normen al lang daarop afgestemd)

Het gemeentebestuur van Roosendaal maakt het hier helemaal bont. De Bredase rechtbank heeft bepaald dat de gemeente eerst moet aantonen dat door lokale verkeersmaatregelen het te veel aan fijnstof bij de woningen in een deel van de Westrand zal verdwijnen. Door de komst van het FOC zullen namelijk de normen voor dit fijnstof worden overschreden. Dus werd de bouw van het FOC door de rechter stil gelegd. Bijna per kerende post wist B&W al het antwoord: Het vrachtverkeer weren van de Freijterslaan. En ook de bevriende gedeputeerde van de provincie de VVD'er van Vugt was bereid onmiddellijk te verklaren dat deze Roosendaalse maatregel voldoende was. Dit alles om in de beroepsprocedure bij de Raad van State de rechters daar te overtuigen dat het stopzetten van de bouw door de Bredase rechter ongedaan moet worden gemaakt. De Raad van State zal over deze zaak in de komende week een uitspraak doen. We zijn benieuwd. Maar we kunnen ons amper voorstellen dat de Raad van State overtuigd zal zijn van de effectiviteit van deze maatregelen. Immers het FOC moet jaarlijks enkele miljoenen auto's extra trekken. Zouden de effecten voor fijnstof van deze extra automobiliteit teniet gedaan worden door het weren van vrachtauto's op de Freijterslaan? Dat lijkt ons sterk.

Ondertussen krijgt door deze politiek het gemeentebestuur steeds meer ruzie met steeds meer groepen. De ondernemers zijn kwaad over de vrachtautoplannen voor de Freijterslaan en het bewonersplatform van de Westrand voelde zich ook zwaar beledigd en gepasseerd omdat zij totaal niet betrokken zijn in deze plannen.

Maar in een contract met de Amerikaanse ontwikkelaar heeft het gemeentebestuur zich met handen en voeten gebonden. Ze heeft zich namelijk verplicht om alles te doen om de realisatie van het FOC mogelijk te maken. Kennelijk is het gemeentebestuur bereid om daarin erg ver te gaan. Alles voor het FOC ten koste van alle goede verhoudingen met diverse maatschappelijke groepen. Hoelang moeten we dit gemeentebestuur nog serieus nemen. Gelukkig komen er volgend jaar verkiezingen.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier