h

Stropers zijn weer actief in West-Brabant

13 december 2005

Stropers zijn weer actief in West-Brabant

De kuil ligt vol aangevreten stukken muskuseend. Eromheen is de grond bezaaid met veren en schoongekloven botten en schedels. Dr. Scheeres pakt een grote penveer en constateert dat een vos hier een feestmaal heeft genoten. Maar of die ook het einde van maaltijd heeft gehaald, is zeer de vraag.

Want een meter of twintig verderop leunt een stellage met daarop een plastic stoel tegen een boom. "Daar neemt de stroper plaats zodat de vos hem niet ruikt. De eenden en andere vogels heeft hij eerder afgeschoten om het dier te lokken. Echt triest", zegt het lid van de werkgroep dierenwelzijn van de SP-afdeling Roosendaal.

Een paar weken geleden werd hij getipt. Er zou volop gestroopt worden op het militaire oefenterrein aan de Heiberg in Schijf. Scheeres nam ter plaatse poolshoogte en wat hij zag, maakte hem niet blij. "Iemand die zo jaagt, is niet menselijk. Het is ten strengste verboden wild te lokken of te voeren. Jagen ok, maar dit is pure stroperij."

Schuttersput

De kuil is niet de enige manier waarop de stroper te werk gaat. Een eindje verderop is een schuttersput gegraven met daarop een van plastic gefabriceerde tent. Taken en bladeren camoufleren het bouwsel. Een goede vijftien meter verderop slingeren vele aangevreten maïskolven en stukken suikerbiet. "Om fazanten en reeën te lokken. Als ze zich daar bevinden, is het natuurlijk een koud kunstje om ze af te schieten." De SP Roosendaal maakt werk van wat het werkgroeplid heeft geconstateerd. "We benaderen de politie om dit aan de kaak te stellen. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd", aldus SP'er Peter den Hartog.

Ook gaan de socialisten met andere politieke partijen om de tafel zitten om te bekijken welke mogelijkheden voorhanden zijn een einde aan deze praktijken te maken. "We overwegen het instellen van een meldpunt. Mensen kunnen zich dan bij ons melden als ze vermoeden dat stropers actief zijn."

De Flora- en Faunawet schrijft voor dat niet binnen tweehonderd meter van een voederplek gejaagd mag worden. Aangezien de 'jager' zich op minder dan twintig meter verschanst, is het klip en klaar dat dit niet deugt.

De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft vorige week een eerste onderzoek ingesteld. Volgens woordvoerder Roel Vinken van de AID wordt naar aanleiding van deze 'schouw' nader onderzoek ingesteld.

Bewijzen

"Uit wat we hebben aangetroffen zou je kunnen opmaken dat er sprake is van een overtreding van de Flora- en Faunawet. Maar we kunnen niet bewijzen dat het aas ook door degene die de stellage en de schuttersput heeft aangelegd, is neergelegd. Daarom stellen we verder onderzoek in."

Defensie huurt het terrein van Brabant Water en zit behoorlijk met de kwestie in haar maag. "Sinds ongeveer een week is het probleem bij ons bekend. In overleg met Brabant Water proberen we er een oplossing voor te vinden", zegt defensiewoorvoerder Marije de Vries. Wat die oplossing precies inhoudt, kon ze gisteren niet zeggen.

Bron: BN DeStem

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier