h

Visie op West Brabant? Niet zonder de West Brabanders!

1 december 2005

Visie op West Brabant? Niet zonder de West Brabanders!

Momenteel laait de discussie weer op over de toekomstvisie voor West Brabant. Hoe zal deze regio na pakweg 20 jaar eruit zien? In de nota Ruimte van het ministerie van VROM is als opdracht naar Brabant gegaan: experimenteer eens met de methode van ontwikkelingsplanologie. Tot nu toe is de rol van provincies namelijk vooral toetsend. Ze toetst de gemeentelijke plannen aan de eenmaal opgestelde voorschriften. Toetsingsplanologie noemen ze dat. (Overigens wordt er dan getoetst aan het Streekplan wat diezelfde provincie eerst wel zelf heeft gemaakt, maar dat terzijde)

Provincie Brabant heeft die opdracht voor een experiment van ontwikkelplanologie van de minister ingevuld door te kiezen voor een integrale visie voor West Brabant. Voor deze regio moest er een ontwikkelingsvisie worden opgesteld. Dat is dan inmiddels gebeurd. Maar tot nu toe is het blijven hangen op het niveau van burgemeesters. Zij vormden een regiegroep en samen met enkele topambtenaren werd een visie opgesteld. Daarin worden 8 projecten genoemd, die vorm geven aan die visie: 1. ontwikkeling bedrijventerrein Moerdijkse Hoek, 2 Bergse Haven, 3 Spoorhavengebied Roosendaal, 4 doortrekken A4, 5 grootschalige glastuinbouw bij Steenbergen, 6 Spoorgebied Breda, 7 een visie op het goederenvervoer per spoor, en 8 een financi?le constructie om als gezamenlijke gemeentes al die projecten te kunnen betalen.

En om hieraan te werken wil de club van burgemeesters dat de gemeenten tot een vorm van samenwerking komen. De SP heeft als standpunt hierover gesteld dat regionale samenwerking prima is maar niet zonder democratische controle of anders gezegd niet zonder rechtstreekse verkiezingen. Daarnaast hebben we afstand genomen van de gepresenteerde 8 projecten. Deels vinden we die slechts onder voorwaarden goed, b.v. meer betaalbare woningen in het woningbouwplannen als Bergse Haven en Spoorhaven in respectievelijk Bergen op Zoom en Roosendaal. En deels wijzen we het hele plan af bijvoorbeeld Moerdijkse Hoek.

Op zich vindt de SP het een goede zaak dat de blik vanuit de diverse gemeenten meer op de regio gericht wordt. Maar waarom organiseren we daarover dan geen referendum onder de bevolking?, was onze suggestie. Dat voorstel werd echter door de burgemeesters weggewuifd met het argument dat het daar nu nog veel te vroeg voor is. Er moet eerst een duidelijk besluit liggen voordat je eventueel een referendum zou kunnen organiseren, was de mening van de burgemeesters Fr?nzel van Woensdrecht en Marijnen van Roosendaal. De les van het referendum over Europa was echter dat er veel te laat de bevolking bij betrokken werd. Dat was ??n van de reden waarom mensen massaal nee zeiden. Omdat hun steeds niets gevraagd werd maar er wel allerlei besluiten zijn doorgedrukt. Een dergelijke ontwikkeling zien we nu met de plannen voor West Brabant. Als je de mensen niet bijtijds betrekt bij welke richting we hier opmoeten zal de kloof tussen bestuurders en burgers alleen maar groter worden. Ons pleidooi hiervoor bleef voorlopig echter tegen dovemansoren. Ze hebben de lessen uit het Europa referendum dus nog steeds niet geleerd. Hoog tijd om ons als SP meer met de regionale ontwikkeling te gaan bemoeien. In Moerdijk doen we dat al een tijd. Nog onlangs organiseerden we een enqu?te in Drimmelen over deze plannen. We gaan binnenkort peilen wat de mening is van de bevolking van Dinteloord en Stampersgat over de plannen die er zijn om hier grootschalige glastuinbouw gecombineerd met een industri?le ontwikkeling bij de suikerfabriek te realiseren. Ook uw mening over de toekomst van West Brabant horen we graag.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier