h

Collectieve gemeentelijke ziektekosten verzekering te duur

29 januari 2006

Collectieve gemeentelijke ziektekosten verzekering te duur

De gemeenteraad heeft onder grote tijdsdruk een voorstel van B&W voor een collectieve ziektekosten verzekering voor de minima goed gekeurd. Hier bleek weer eens dat haastige spoed zelden goed is.

De raad had B&W in de vergadering van december opgedragen om nu eindelijk eens voort te maken met de collectieve verzekering. Immers in tal van gemeenten was zo'n collectief contract bij een verzekeringsmaatschappij af gesloten. Voor de minima levert dat vaak voordeel op. Roosendaal was weer eens traag en tot december was er nog geen zicht op zo'n collectieve regeling. De gemeenteraad moest B&W tot actie dwingen.

Echter pas twee dagen voor de raadsvergadering van januari kwam het raadsvoorstel van B&W om ook in Roosendaal zo'n contract af te sluiten. In ons geval met verzekeraar VGZ.

Beter was het geweest als de raadleden wat meer tijd was gegund om de voorstellen goed te bestuderen. Nu gingen door die tijdsdruk alle fracties uitgezonderd de SP vrijwel klakkeloos akkoord met het B&W voorstel. De VVD was sowieso geen voorstander van zo'n regeling dus die bleven uiteindelijk ook tegen. Alleen de SP had inhoudelijke kritiek op de regeling. SP woordvoerder Hugo Polderman toonde op basis van de feiten aan dat de cliënten er financieel amper voordeel bij hebben. Om gebruik te kunnen maken van bijzondere bijstand voor gemaakte hogere ziektekosten stelt de gemeente altijd dat je verplicht een aanvullende verzekering moet hebben.(een voorliggende voorziening heet dat in vakjargon)Heb je die niet, heb je ook geen recht op een vergoeding vanuit de bijzondere bijstand. In de praktijk komt het er hierdoor op neer dat de minima verplicht zijn de aanvullende verzekeringspolis te nemen. Als we dan nu de kosten van deze gemeentelijke collectieve verzekering vergelijken met bijvoorbeeld de kosten die je kwijt bent als je mee doet met het aanbod van de FNV, dat blijkt daaruit dat het FNV aanbod voor een polis bij Menzis praktisch gelijk is aan het gemeentelijk aanbod. De goedkoopste verzekering ligt zelfs €2,37 onder de premie die de gemeente nu heeft bedongen bij VGZ. De regeling zoals ze nu is aangenomen gaat uit van een premie bedrag van €97,37, de basis premie van €88,- plus de helft van een aanvullende verzekering. Er was nog een andere, aanzienlijk goedkopere variant uitgerekend. In die variant betaalt de klant alleen de basis verzekering van €88,- en de gemeente de aanvullende. Dat scheelt dus maar liefst €9,37 per persoon per maand. Maar B&W wilden daar niet aan omdat er dan wel eens te veel gebruik van zou worden gemaakt! Succes is dus kennelijk niet de bedoeling van B&W. Alleen de SP pleitte in de raadsvergadering voor deze variant.

Kortom het is aardig dat de gemeente deze collectieve verzekering heeft ingevoerd maar de cliënten schieten er financieel weinig mee op. Uitgangspunt had moeten zijn dat cliënten merkbaar goedkoper uit zijn. Door de hoge tijdsdruk die er op deze raadsbeslissing is gezet is zeker niet het meest haalbare eruit gehaald. Een gemiste kans.

Lichtpuntje is dat het contract maar voor één jaar telt, we kunnen en zullen dus de discussie hierover vervolgen.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier