h

SP hekelt vercommercialisering van verkiezingscampagne

12 januari 2006

SP hekelt vercommercialisering van verkiezingscampagne

Ondanks de oprichting van een plakzuil zoals we donderdag 12 januari in BN DeStem konden lezen is de SP afdeling Roosendaal boos op het college van B&W over de regelgeving voor het voeren van de verkiezingscampagne.

Partijen zijn gedwongen hun affiches alleen door tussenkomst van een commercieel bedrijf in het straatbeeld te laten verschijnen. Naast die ene plakzuil zullen alleen affiches op de reclame driehoeksborden geëxploteerd door G&D Promotions BV worden toegestaan. Dat kost de partijen €476 per 25 borden. De SP heeft principiële bezwaren tegen deze vercommercialisering van de verkiezingen. Dat het college geen verschil ziet tussen het voeren van een verkiezingscampagne en het aan de man brengen van een of ander product vindt de SP kwalijk. Dan mis je toch oog voor de essentie van de democratie. Het past in het vermarkten van de hele maatschappij, maar daar is de SP dan ook tegenstander van. Commercie en democratie dat moet je niet al te veel met elkaar verwarren. Onze democratie hoort niet te koop te zijn.

Vier jaar gelden speelde dezelfde kwestie ook toen maakte de SP bezwaar tegen dit inperken van de mogelijkheden van de partijen voor het aanbrengen van verkiezingsmateriaal in de stad. Toen was er echter nog een andere verordening die minder duidelijk was en werd er nog niet zo nadrukkelijk door de gemeente zelf verwezen naar het commercieel bedrijf. Nieuw is nu ook dat dit bedrijf een monopolie positie heeft. Andere bedrijven is niet toegestaan reklame aan te brengen en dus ook politieke partijen niet. Tegen dat "dus"maakt de SP bezwaar. Deze gelijkschakeling van commercie en democratie is een denkfout van de gemeente. Als partijen er zelf voor kiezen om het op die manier te doen moeten ze dat helemaal zelf weten.. In de komende carnavalstijd zal de stad er ook best meer versierd en aangekleed uit zien. Niks op tegen maar waarom mag dat wel en een politieke versiering niet? Is dat nu leve de leut? Leuk is de politiek op die manier niet en we zouden toch juist een poging moeten doen het wel wat leuker te maken, de kloof tussen burgers en bestuur die dempen we niet door deze vercommercialisering van de campagne.

In een brief aan B&W vraagt de SP om een beslissing waartegen ze, bij afwijzing, in beroep kan gaan zodat er in tegenstelling tot 4 jaar geleden geen onduidelijkheid blijft over de rechtmatigheid van deze inperking van de democratie. Voor de SP is het wel degelijk een principiële zaak, maar met een knipoog: Leve de leut, laat ons toch Roosendaal wat opfleuren, wat rooskleurig maken.

Roosendaal 12 januari.
Meer info: Hugo Polderman tel 569847.
Onderstaand de brief naar het college.


Aan het college van B&W
Gemeente Roosendaal.

Roosendaal 12 januari '06

Geacht College,

Hierbij vraag ik, voor zo ver dat nodig is, vergunning voor het in het openbaar gebied kenbaar maken dat mijn partij SP (Socialistische Partij) mee doet aan de komende verkiezingen voor de gemeenteraad van Roosendaal te houden op 7 maart 2006.
Het verzoek is naar mijn stellige overtuiging in wezen overbodig en absurd maar uw regelgeving dwingt mij tot dit verzoek. Ik kom daarop hieronder terug. Ik verzoek u snel op dit verzoek te antwoorden zodat ik bij een eventueel afwijzend besluit beroep kan aantekenen bij de commissie voor bezwaar en beroep.

In de voorbereidingen voor de verkiezingscampagne is mij gebleken dat in tegenstelling tot vroegere campagnes het niet meer toegestaan zal worden om als partij zelfstandig in de publieke ruimte propaganda te maken voor een politieke partij middels door betreffende partij(en) zelfstandig aan te brengen affiches.
Ik hoop dat het niet nodig is om u uit te leggen wat de betekenis is van democratische verkiezingen. Maar voor de zekerheid: Verkiezingen zijn de basis van onze democratie. Het is de taak, nee de plicht van politieke partijen om de kiezers te motiveren deel te nemen aan die verkiezingen, op te roepen tot, warm te maken voor, kortom om campagne te voeren voor deze verkiezingen. Elke partij doet dat op zijn eigen wijze en legt de nadrukken op wat ze zelf belangrijk vinden. Gelukkig zijn er verschillen tussen partijen; daardoor valt er ook wat te kiezen. Maar zoals u ook weet is de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen zorgelijk, en vertoont ze een dalende tendens. Dat verstrekt de plicht van partijen om de campagne serieus en deugdelijk aan te pakken. Naar ons idee moeten daarin door de gemeentelijke overheid geen beperkingen of drempels worden opgeworpen. Maar dat is nu juist wat u wel doet.

Bij de voorbereidingen is mij immers gebleken dat er slechts propaganda materiaal voor de partijen op gehangen mag worden op de offici?le borden (de verkiezing aankondigingborden die de gemeente verplicht is neer te zetten), op een enkele onlangs geplaatste plakzuil en verder alleen via een commercieel bedrijf op zogenaamde driehoeksborden. De SP heeft daar ernstige bezwaren tegen. Reclame maken voor een commercieel product of voor een cultureel evenement o.i.d is iets heel anders dan het voeren van een campagne voor deelname verkiezingen = het organiseren van de basis van onze democratie. Nog afgezien van de absurde prijs (voor 25 borden zouden wij € 476 moeten neertellen), is de SP principieel tegen de gelijkschakeling van een verkiezingscampagne en het voeren van reclame zoals u dat in een verordening hebt geregeld. Als partijen er vrijwillig voor kiezen om uitsluitend op deze manier hun affiches te openbaren, en zich daarbij niet willen onderscheiden van elke willekeurige aanbieder van welk product dan ook, moeten ze dat zelf weten. De SP ziet echter wel degelijk een verschil tussen de democratie en de commercie. Wij wensen niet in dat keurslijf gedwongen te worden, nog af gezien van de prijs. Door uw regelgeving worden we echter wel in dat stramien gedwongen. Hierdoor worden we belemmerd in het voeren van een goede campagne. Wij beschouwen dat als een ernstige en principi?le kwestie. Nog onlangs sprak minister Remkes van binnenlandse zaken zich negatief uit over het inperken van spontane uitingen van partijen in de verkiezingscampagne. Ik moet zeggen dat Remkens het dan beter begrepen heeft dan het college van Roosendaal. Nogmaals het gaat hier om het organiseren van de basis van onze democratie, dat inperken beschouwen wij als een zeer ernstige zaak.

Wij vragen dus hierbij vergunning om zoals wij dat steeds in eerdere verkiezingscampagnes hebben gedaan zelf ons verkiezingsmateriaal uiteraard zonder schade te veroorzaken aan gemeentelijke eigendommen, aan te brengen en weer weg te halen in de openbare ruimte.
Eigenlijk stuit het ons al tegen de borst dat wij hiervoor (voor dit democratische hoge goed) een vergunning moeten vragen. Maar u wenst nu eenmaal - dat weten we van voorgaande campagnes - ook deze zaken via vergunningen te regelen, (Van overcapaciteit bij de afdeling vergunningen is mij overigens niets bekend, eerder integendeel.)

Daarom vragen wij u dus een voor beroep vatbaar beslissing op ons verzoek tot het zelf mogen aanbrengen van ons verkiezingsmateriaal op lantaarnpalen e.d. Uiteraard kunnen wij u nu al toezeggen dat we na 7 maart dit materiaal weer zelf zullen opruimen, en zullen we er op toezien dat gemeentelijke eigendommen niet beschadigd worden.

In afwachting van uw beslissing teken ik met vriendelijke groet,

Hugo Polderman lijsttrekker SP

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier