h

SP: Maak van Roosendaal een rooskleurige stad

9 januari 2006

SP: Maak van Roosendaal een rooskleurige stad

Maandag 9 januari 2006 - ROOSENDAAL - Auto's eruit, voetgangers en fietsers erin, veel groen en vooral veel rozen. 'Voor een rooskleuriger Roosendaal' luidt de slogan waarmee de SP de verkiezingsstrijd ingaat. Dat 'rooskleurig' slaat overigens niet alleen op het straatbeeld. De actie tegen verschraling geldt ook het sociaal-cultureel vlak en op economisch terrein, voor de werkgelegenheid.

Lijstaanvoerder Hugo Polderman benadrukt dat het om een concept gaat, een ontwerp voor het kiesprogramma.

"Want een verkiezingsprogramma is deels al oud op de dag dat de verkiezingen voorbij zijn. Het beste voorbeeld is het outletcentrum. Dat stond in geen enkel verkiezingsprogramma maar de Roosendaalse politiek moest er wel een besluit over nemen."

Het woord 'concept' betekent ook dat het programma nog niet definitief is. "Als kiezers vinden dat er iets niet in klopt, moeten ze ons dat laten weten."

Mensen spelen de hoofdrol in het SP-programma. Dus mogen voetgangers en fietsers niet langer de dupe zijn van het pro-autobeleid. Verder moet Roosendaal ook 'spoorstad' blijven, vindt de SP. Zonder evenwel meteen het station (en het stadskantoor) naar het SpoorHavengebied te willen verplaatsen. "Dat gebied kun je veel beter gebruiken voor het bouwen van betaalbare woningen." Ook de bestrijding van armoede staat hoog in het vaandel.

"Het kabinet-Balkenende heeft veel kapotgemaakt, maar toch liggen er op lokaal gebied nog kansen om daar wat tegen te doen. Er is in Roosendaal nog te veel geld dat niet wordt gebruikt. Vaak doordat mensen valse schaamte hebben. Terwijl ze bijvoorbeeld kwijtschelding van gemeentelijke belastingen goed kunnen gebruiken. De gemeente zou ook een collectieve verzekering voor de minima moeten afsluiten", vindt de SP.

En in het kader van de Wet werk en bijstand vindt de SP dat de gemeente ruimhartiger moet omgaan met oudere werklozen (57+) en met alleenstaande moeders. 'Opvoeden is óók werk, en is belangrijker dan allerlei gedoe met re-integratietraject'.

Werk met behoud van uitkering is uit den boze, dat komt gevaarlijk dicht bij slavernij. Tegenover werk staat loon. Punt uit.

Minima, maar ook alle andere Roosendalers moeten van kunst en cultuur kunnen genieten, gaat het programma verder. De SP zegt dan ook 'nee' tegen bezuinigen. Breng kunst naar de scholen en naar de wijkcentra.

Die laatste spelen overigens ook een belangrijke rol in het kiesprogramma. 'Meer activiteiten in de wijken, met buurthuizen waar ook de jeugd welkom is.'

Verder moeten clubs die een belangrijke bijdrage leveren aan het leren samenleven van allochtonen en autochtonen geld krijgen. "Dáár moet gemeenschapsgeld naartoe. Niet naar een betaald-voetbalclub. Die moet zelf zijn broek maar ophouden."

Wat onderwijs betreft, wil de SP meer vakgerichte opleidingen, hoger onderwijs en een gemeente die dicht bij het onderwijs staat. "En niet zoals nu gebeurt, er steeds meer haar handen vanaf trekt."

Het standpunt over de twee moskeeën is bekend. Die moeten gewoon in Kalsdonk blijven, dicht bij de mensen die er gebruik van maken. Huisvest ze desnoods in de vrijkomende H. Hartkerk, vindt de SP.

Wat betreft drugs, wil de SP geen onderscheid met drank: dus enkele verkooppunten met winkeltijden en Warenwetkeuring, en enkele koffieshops met dezelfde regels als voor cafés.

En dan is er nog de 'vergrijzing', of liever de 'verzilvering', zoals de SP dat noemt. Want ouderen (en ook gehandicapten) kunnen op tal van terreinen meepraten, zoals over huisvesting, openbaar vervoer, welzijnsbeleid en het (niet) gebruik van gemeentelijke voorzieningen. De partij wil sowieso veel meer 'gewone mensen' bij de politiek betrekken. "Want de burger heeft weinig vertrouwen in de politieke elite."

Bron:

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier