h

Campagne: Laatste debatten

7 maart 2006

Campagne: Laatste debatten

De laatste week voor de verkiezingen is een drukke week, waarin onder andere de laatste debatten plaatsvinden. Een debat in de moskee, een jongerendebat en het BN-DeStem lijsttrekkersdebat.

Moskeedebat

Op zondag 26 februari vond ondanks het carnavalsgedruid een politiek debat plaats. In de Marokkaanse moskee in Kalsdonk kwamen vertegenwoordigers van alle Roosendaalse politieke partijen samen om te discussieren over thema's gericht op allochtonen. Vooral de VVD moest het zeer ontgelden in het debat na uitlatingen om de moskee te verplaatsen naar het vroegere Vero-terrein.

Moskee debat

Jongerendebat

Een krappen week later, na al het feestgedruis vond er op zaterdag 4 maart in zaal Erato een debat plaats gericht op jongeren. Onze jonge kandidaat Kjell Hiep was aanwezig om de SP standpunten duidelijk te maken en te verdedigen.

Debat Jongeren

Als het aan de toekomstige jonge Roosendaalse politici ligt, krijgt Roosendaal snel een multifunctionele sporthal, komt er een wethouder die speciaal belast is met jeugd- en jongerenzaken en blijven de cafés’s in de toekomst tot vier uur ’s nachts open. Dat zijn de belangrijkste resultaten uit het jongerendebat van de Partij van de Arbeid zaterdagavond in de Eratozaal. Daniëlle Laurijssens, de nummer 5 op de lijst van GroenLinks, werd uitgeroepen tot beste debater.

De zeven politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen hadden hun jeugdige politieke coryfeeën afgevaardigd voor het debat, waar zij door gespreksleider Boudewijn van Antwerpen aan de tand werden gevoeld en soms fel met elkaar in discussie gingen.

Over het uitbreiden van de sluitingstijd voor de horeca naar vier uur waren de jongerenkandidaten van de partijen vrijwel unaniem.

Met uitzondering van de Roosendaalse Lijst en het CDA waren alle partijen voor legalisering van drugs.

Bij de stelling ‘Roosendaal spoorstad of Roosendaal sportstad’ kwam duidelijk de roep naar een multifunctionele sporthal op tafel.

Roosendaal zou in de komende regeringsperiode een wethouder jeugd- en jongerenzaken moeten hebben. Alle partijen met uitzondering van D66 lieten horen daar een groot voorstander van te zijn.

Het politiek jongerendebat werd afgewisseld met optredens door de rapgroep You’re the Future uit de Roosendaalse wijk Kalsdonk.

Bron BN DeStem

Lijsttrekkersdebat

Tot slot aan het einde van de campagne vond in dezelfde Erato-zaal het, door BN DeStem georganiseerde, lijsttrekkersdebat plaats.

Lijsttrekkersdebat

Er waren zeven Roosendaalse lijsttrekkers uitgenodigd. Maar tijdens het laatste van de 24 verkiezingsdebatten die BN/DeStem de afgelopen weken hield, zaten er gisteren in Roosendaal eigenlijk zes lijsttrekkers en één wethouder aan tafel.

Peter Buijs kreeg in de bomvolle Eratozaal nauwelijks kans om zijn Roosendaalse Lijst Piet Rampaart te promoten. Hij werd vooral aangesproken op zijn functie als wethouder en maakte daar ook zelf meermalen gebruik van om het reilen en zeilen van het college goed te praten.

De Roosendaalse redactie van BN/DeStem had vier onderwerpen gekozen, steeds voorafgegaan door een filmpje waarin voor- en tegenstanders aan bod kwamen. En zo passeerden achtereenvolgens het factory outletcenter Rosada, gecombineerd met de bouwput op de Nieuwe Markt, de financiële perikelen van RBC, (het gebrek aan) veiligheid in de binnenstad en de al dan niet gewenste verhuizing van de twee moskeeën de revue.

Voor de pauze was het vooral een herkauwen van een gelopen race. Oké, bij het outletcentrum kwam nog even de discussie op gang of de winkels in de binnenstad straks elke zondag open moeten zijn omdat ze dat bij Rosada ook graag willen. 52 zondagen open? Onbespreekbaar, zei Paul Klaver (PvdA) ferm. Maar hoeveel dagen dan wel? Daar bleef hij vaag over, ‘in goed overleg met de ondernemers’.

Boe-geroep

Het eerste echte boe-geroep vanuit de zaal kwam toen Peter Buijs op een opmerking over het steeds drukker wordende verkeer in de stad antwoordde dat het ‘elke grote stad siert als er eens een opstopping is’. Hij kreeg meteen de wind van voren van SP’er Hugo Polderman. „Tja, tot voor kort stond je in Wouw ook niet in de file“, refereerde hij naar de verwachte drukte bij Rosada.

D66 stelde bij monde van Ton Schijvenaars voor om heel de parkeergarage onder de Nieuwe Markt maar af te blazen en de auto’s naar het Praxis-terrein te verkassen.

Toen kwam opnieuw de wethouder om de hoek kijken met de opmerking dat ‘dat al een plan uit een heel oude doos’ is. „Daar komen mettertijd al parkeervoorzieningen. Wees blij dat dit college eindelijk het lef heeft gehad om de spade de grond in te steken op de Nieuwe Markt.“

Slappeknieënpolitiek

De garantstelling voor RBC bleef een welles-nietesspelletje, waarbij termen als ‘slappeknieënpolitiek’ (CDA’er Hans Verbraak tegen VVD’er Marijn ten Harmsen van der Beek) en ‘schijnheilig spelletje’ (in omgekeerde richting) nog voor wat vuurwerk zorgden. Vanuit de zaal liet een ondernemer weten op een schuld van meer dan 3 miljoen euro met zeven ton weinig te kunnen beginnen. „Het is gaten dichten waarna ze elders meteen weer openvallen.“

Na de pauze werd de strijd wat feller. De veiligheid – of wellicht juist het gebrek eraan – in de binnenstad en de verhuizing van de moskeeën houden de gemoederen bezig.

Koffieshops bij grens

Voor wat betreft een meer leefbare binnenstad, stuurt D66 de koffieshops het liefst naar de grensovergang. „Daar gáán je laatste stemmen in Nispen“, sneerde de VVD. Zelf hield Ten Harmsen van der Beek het kort: ‘keihard optreden’. Het CDA voelt wel wat voor een voorstel van Joep Broos, voorzitter van het Bewonersplatform Binnenstad: Laat grote ondernemers, zoals de bouwers van Rosada, risicopanden opkopen. Jan Peeters (GroenLinks) vindt daarentegen dat de heksenjacht op softdruggebruikers maar eens moet zijn afgelopen. „We hebben in de stad veel meer overlast van allerlei hotemetoten die we zonodig moeten laten zien hoe goed we het hier in Roosendaal doen’. De zaal was het hoorbaar niet met hem eens.

Moskeeën

Het laatste onderwerp bracht pas het echte vuur in de zaal. Eduard Torenbos, woordvoerder van de bewoners van de Wouwseweg (waar de Turkse moskee misschien komt) werd boos op GroenLinks omdat die suggereerde dat Torenbos de Turken gewoonweg niet in zijn buurt wil hebben. Nee, het gaat om de verkeersdrukte, aldus Torenbos. „Het ís al druk en dat wordt straks met de komst van het outlet en dan ook nog misschien de moskee nog gekker.“

De PvdA was ‘geschokt’, zei Klaver. „De VVD wil de moskeeën op het oude Vero-terrein. Een gebedshuis buiten de gemeenschap, op een industrieterrein. Ik ben geschokt.“

Uit de zaal kwam felle kritiek. „Aramis en de gemeente mogen gewoon discrimineren. Want waarom moeten de moskeeën weg uit Kalsdonk? Omdat anders de huizen niet zo duur zijn te verkopen.“ Of de zeven fracties zwevende kiezers over de streep hebben weten te trekken, blijkt morgenavond.

Bron BN DeStem

Na alle discussies, campagnes en verkiezingsacties is het nu aan u de kiezer.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier