BN DeStem: SP en CDA willen discussie over wethouders
BN DeStem: SP en CDA willen discussie over wethouders
De SP en het CDA willen op 27 april, voorafgaand aan de installatie van het nieuwe college, een debat houden over het aantrekken van wethouders van buiten de raad. De twee partijen vinden dat er in het verleden door de raad over dit aspect van het dualisme nooit serieus is gesproken.
Op dit moment staat de benoeming van nieuwe wethouders volop in de actualiteit. De kans is groot dat binnenkort in de gemeente Roosendaal drie van de vijf wethoudersposten worden bemand door mensen van buiten de raad. De PvdA is in het kader van het dualisme een groot voorstander van dat systeem. De SP en het CDA hebben daarover hun bedenkingen.
„Wij hebben niet de illusie dat er iets zal veranderen, maar wij willen die discussie wel een keer voeren met andere partijen“, zegt fractievoorzitter Hans Verbraak van het CDA. „Het aantrekken van mensen van buitenaf hoeft niet verboden te worden, maar wij willen de voor- en nadelen via zo’n debat nog eens goed op een rijtje zetten“, vult fractievoorzitter Hugo Polderman (SP) aan.
Een van de nadelen is volgens Polderman dat kiezers die naar de stembus gaan, op dat moment niet weten wie in het college eventueel hun voorman wordt. „Dat is toch een beetje gek“, zegt Polderman. „Zo heeft bijvoorbeeld in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen Jan Pelle voor de PvdA geen enkele rol gespeeld in de campagne. Ook dat is merkwaardig.“
Hans Verbraak vraagt zich af of wat de PvdA met wethouders van buitenaf voor ogen heeft, wel ten goede komt aan de samenleving. „Het fenomeen wethouder van buitenaf klinkt allemaal leuk en aardig, maar als ik lees dat de PvdA zo’n persoon in Breda probeert te vinden dan heb ik daar toch mijn bedenkingen over. Een wethouder moet met twee benen in de eigen samenleving staan. Er zullen binnen de PvdA toch echt wel een paar mensen rondlopen die dat gezien hun achtergrond ook kunnen. Het vorige college, met slechts één wethouder van buitenaf, heeft goed gefunctioneerd. Ik weet niet of het dan wel zo verstandig is om daar veel aan te veranderen.“ Met het aantrekken van wethouders van buitenaf, wordt ook voor bekwame partijgebonden lokale politici de weg naar zo’n functie geblokkeerd.
„De keuze voor wethouders uit eigen raadsfracties is al bestuursperioden lang een even goede optie“, stellen de SP en het CDA in een motie die zij de raad op 27 april willen voorleggen.
„Het dualistisch systeem heeft ook wel zijn goede kanten, maar wethouders moeten geen kille bestuurders worden. De afgelopen vier jaar hebben we al gemerkt dat het college en de raad steeds verder uit elkaar groeien. Politieke vernieuwing is weliswaar een mooi toverwoord, maar je moet geen dingen ten koste van alles op zijn kop willen zetten“, vindt Verbraak.
Het CDA en de SP zijn benieuwd hoe andere partijen daarover denken als er tenminste een meerderheid van de raad bereid is om zich daarover op 27 april uit te spreken.