h

SP kritisch over convenant intergemeentelijke samenwerking in West-Brabant

10 januari 2007

SP kritisch over convenant intergemeentelijke samenwerking in West-Brabant

Tijdens de commissie Bestuur van dinsdag 9 januari jl. heeft de SP zijn bedenkingen geuit over de wijze waarop 19 colleges van B&W in West-Brabant een convenant willen onderteken van intergemeentelijke samenwerking
Het lijkt er op deze wijze sterk op dat er een nieuwe (weliswaar informele) bestuurslaag in het leven geroepen wordt. Deze laag heeft dan wel formeel geen beslissingsbevoegdheid, maar in de praktijk zullen de colleges (coalitiepartijen) allerlei plannetjes ontwikkelen om de democratisch gekozen organen en, wat nog erger is, om de burger heen.

De SP is een voorstander van meer regionale samenwerking. Op het gebied van bijvoorbeeld inkoop en bedrijfsvoering is veel inhoudelijke en financiële winst te behalen en het leren van goede praktijkvoorbeelden heeft ook zeker meerwaarde.
De nu gekozen samenwerkingswijze maakt ons minder enthousiast.
Wij zijn bang dat er een nieuw groots opgetuigd babbelcircuit ontstaat van bestuurders en gemeentesecretarissen die de post representatiekosten bij de deelnemers flink aan zal spreken. Er ontstaat hiermee weer een nieuwe vorm van skyboxdiplomatie en dat buiten het gezichtsveld van de burgers.
Hiernaast zijn wij er niet van overtuigd dat e.e.a. in het belang van Roosendaal zal zijn. De burgemeester van Breda wordt wel erg nadrukkelijk als het visitekaartje van West-Brabant gepresenteerd. Hoe weten we dat de belangen van Roosendaal op een goede wijze behartigd worden?
Ook is de SP van mening dat er tot nu toe vrijwel alleen maar aandacht besteed wordt aan economische uitgangspunten en wordt aan leefbaarheid, natuur en milieu weinig tot geen aandacht besteed. Het begeleidend schrijven stelt ons in deze niet gerust.

De SP is tijdens de commissie vergadering flink in debat gegaan met burgemeester Marijnen en de overige fracties in de gemeenteraad en heeft aangekondigd dat er in de raadsvergadering van 25 januari a.s. een motie ingediend zal worden die bedoeld is om de positie van de gemeenteraden bij de uitvoering van dit convenant te verstevigen.
Met de SP fracties in West-Brabant vindt momenteel overleg plaats om een gezamenlijk standpunt over de intergemeentelijke samenwerking uit te werken.

Peter den Hartog
fractievoorzitter

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier