h

BN DeStem: 'Vandaag is de treinlobby begonnen'

9 mei 2007

BN DeStem: 'Vandaag is de treinlobby begonnen'

Het is zes minuten over twee als een even karakteristiek als snerpend geluid over perron 4A schalt. De Beneluxtrein blaast eerst wat stoom af en zet zich dan langzaam in beweging, op weg naar Antwerpen en dan naar Brussel.

De Roosendaalse wethouder Cees Lok en SP-Kamerlid Emile Roemer zijn op dat moment druk bezig met het vinden van elkaar in een actie jegens de Nederlandse Spoorwegen en het tekenen en in ontvangst nemen van een petitie. De gehele Roosendaalse politiek is er, daar op dat tochtige perron 4A, getuige van en zelfs een Belgische volksvertegenwoordiger, Jef Van den Bergh uit Kalmthout, ontbreekt niet bij deze door de SP geïnitieerde actie. Want de internationale spoorwegverbinding Amsterdam-Brussel vice versa, met stops in Den Haag, Dordrecht en vooral Roosendaal, moet blijven. Ook nadat op 9 december het HSL-traject via Breda in gebruik is genomen.

Roemer is die dag om 9.00 uur op Amsterdam Centraal in de Beneluxtrein gestapt. Op stations in Den Haag (HS), Rotterdam en Dordrecht voerde hij ook al actie en nam hij petities in ontvangst. Intussen praatte hij met reizigers op het traject en dat waren er veel, zei hij. "De eerste trein zat bomvol. Mensen moesten staan."

De NS heeft al lang en al heel duidelijk laten weten de vijftig jaar oude verbinding te willen elimineren en straks op 9 december een nieuwe dienstregeling in gebruik te nemen. "Niet rendabel meer", is de argumentatie.

Voert de - vooral plaatselijke - politiek dus een achterhoedegevecht? "Nee, beweren Roemer en diens Roosendaalse kameraad Peter den Hartog in koor. De laatste: " Er is nog meer dan een half jaar te gaan. Het begint nu pas te leven. Zielig? Een actie is nooit zielig."

Roemer: "De race is nog niet gelopen. De minister moet nog steeds toestemming geven om het stuk Amsterdam-Roosendaal te schrappen. De lobby is vandaag begonnen. We zijn voor laagdrempelig een betaalbaar openbaar vervoer. De HSL is twee keer zo duur."

En toen was er tomatensoep.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier