h

SP vraagt aandacht voor Irak op bevrijdingsdag.

4 mei 2007

SP vraagt aandacht voor Irak op bevrijdingsdag.

Op 5 mei vieren we de bevrijding, het einde van een verschrikkelijke oorlog. Nederland kent nu al meer dan 60 jaar vrede. Maar dat is helaas niet overal zo. Op vele plaatsten in de wereld woeden oorlogen. Zo is het middenoosten al decennia een brandhaard. De bevolking van Irak lijdt inmiddels al weer meer dan 4 jaar onder oorlogsgeweld.

Leek de omverwerping van het Saddam Hussein regime nog een beetje op bevrijding, steeds duidelijker wordt dat het land verstrikt is geraakt in een verschrikkelijke burgeroorlog, met buitenlandse betrokkenheid. De Amerikaanse en andere buitenlandse legers worden daarbij meer en meer als bezettingsmacht ervaren. Ook Nederland is betrokken bij deze oorlog. De kabinetten Balkenende gaven politieke en militaire steun aan Bush’s operaties. Maar terwijl zelfs Tony Blair openlijk toe heeft gegeven dat hij zich vergist heeft over de informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens , weigert de Nederlandse regering opheldering te geven over de Nederlandse betrokkenheid. Die massavernietigingswapens bleken er uiteindelijk helemaal niet te zijn, maar dat was wel de reden om de oorlog te beginnen. En een oorlog beginnen of steunen is iets dat je als land niet zo maar doet. Daar mag je nooit lichtvaardig over denken. Juist op een dag als 5 mei moet je daar extra bij stil staan.
Dat is dan ook de reden dat de SP op deze bevrijdingsdag in de Roosendaalse binnenstad aanwezig is om handtekeningen te verzamelen onder een petitie voor een onafhankelijk onderzoek naar de informatie waarop de Nederlandse regering haar steun aan de oorlog in Irak heeft gebaseerd.

In de Nederlandse politiek is dat onafhankelijk onderzoek tijdens de kabinetsformatie onder tafel geveegd. De PvdA die aanvankelijk ook voorstander was voor een onderzoek naar Nederlandse betrokkenheid leverde dit punt tijdens de formatie in. Daardoor is er in het parlement nu geen meerderheid voor zo’n onderzoek. Reden om nu als bevolking in de vorm van een petitie zo’n onafhankelijk onderzoek af te dwingen.
De Roosendaalse SP afdeling zal zaterdag 5 mei in de Dr Braberstraat van half 1 tot 4 uur. aanwezig zijn om handtekeningen te verzamelen.

Meer achtergrond informatie op www.openheidoverirak.nu, of sp .nl,
meer informatie over de Roosendaalse actie tel 06 30880573, of 06 21703467.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier