h

SP maakt zich zorgen over de ontwikkelingen bij de WVS groep

28 juni 2007

SP maakt zich zorgen over de ontwikkelingen bij de WVS groep

Hierbij de bijdrage van de SP fractie in de raad van 27 juni jl. over de jaarrekening 2006 en de begroting 2008 van de WVS groep.

Dank u voorzitter,

De SP fractie maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen van de WVS groep en heeft daarom dit agendapunt als B-punt aangemerkt.
In de commissie samenleving is uitgebreid stilgestaan bij het jaarverslag en de jaarrekening 2006, het plan van aanpak van de interim directeur en de begroting 2008.

Tijdens de commissievergadering zijn veel vragen gesteld en werden door veel fracties kritische kanttekeningen gemaakt.

Voorzitter, waar de SP fractie vooral aandacht voor wil vragen is de oorspronkelijke doelstelling van de wet sociale werkvoorziening, want dat is nog steeds wel de basis van het werkvoorzieningschap.
Deze doelstelling is in artikel 2 lid 1 van de Wet Sociale Werkvoorziening 1997 als volgt omschreven en ik citeer:
“De gemeente draagt er zorg voor dat zij aan zoveel mogelijk ingezetenen, die blijkens een indicatiebeschikking of herindicatiebeschikking tot de doelgroep behoren, een dienstbetrekking krachtens arbeidsovereenkomst naar Burgerlijk recht aanbiedt voor het verrichten van arbeid onder aangepaste omstandigheden”. Doelgroep hierbij zijn mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke handicap.

Voorzitter het is dan ook zorgelijk te noemen dat zelfs de wethouder bij de beantwoording van de vragen in de commissie samenleving sprak over de WSW in relatie tot toeleiding naar regulier werk en het aanbieden van werk voor klanten van de sociale dienst. De belangrijkste doelstelling is echter de beschutte werkomgeving voor mensen met een handicap die niet in staat zijn om regulier werk te verrichten.
Voorzitter en het is juist dit aspect dat in deze tijd steeds meer onder druk komt te staan.
Ik heb de laatste tijd veel gesprekken gevoerd met mensen die bij de WVS werken; ook leidinggevenden en ik moet zeggen dat ik erg geschrokken ben. Ik kom een sfeer van angst en intimidatie tegen met een grote aversie richting hoofdkantoor.
Voorzitter er is veel mis met de cultuur binnen het werkvoorzieningschap waarbij ik een grote afstand tussen de werkvloer en het hoofdkantoor waarneem.
De WVS groep is een mensenbedrijf dat bestaat uit de meest kwetsbare groep werknemers en die voelen zich slecht gehoord en raken steeds verder in de knel. De kostenbesparing leidt tot een steeds hogere werkdruk en dit is slecht voor het welbevinden van de medewerkers en dan vooral de medewerkers met een SW indicatie.
Het is tekenend dat bij de behandeling van dit agendapunt bijna louter over financiën gesproken is en niet of nauwelijks over de mensen die er werken. Dit vindt de SP fractie een zorgelijke ontwikkeling.
Voorzitter ik geef hiermee een sfeerbeeld aan en kan u toezeggen dat de SP afdeling Roosendaal in de loop van dit jaar alle ervaringen zal bundelen in een bevindingenrapportage, die we dan aan zullen bieden aan de wethouder en de raad

Voorzitter, ik ben van mening dat onze wethouder ook deze signalen mee moet nemen naar de vergadering van het algemeen bestuur van 29 juni a.s. De WSW is meer dan een arbeidsorganisatie. Het is een bedrijf dat met publiek geld een uitermate belangrijke sociale taak heeft m.b.t. mensen die met hun beperkingen nauwelijks tot geen kansen hebben op de reguliere arbeidsmarkt. Deze groep dreigt onder te sneeuwen in de lawine van efficiency en kostenbesparingsoperaties die ons de laatste jaren door Den Haag opgelegd worden.

Hierbij is het volstrekt legitiem om vragen te stellen , zoals D’66 gedaan heeft over het salarisniveau van de top. De WOPT geeft deze mogelijkheid.
Een groot deel van de werkvoorzieningschappen in Nederland worden geleid door ex-wethouders en directeuren sociale diensten die vaak schandelijk veel verdienen in vaak ondoorzichtige stichting- en BV verbanden verstrengeld met de mierenhoop aan re-integratiebedrijven.
Ik hoop dat de WVS-groep hier een uitzondering op is, maar ik verzeker u dat als het tegendeel mocht blijken de SP hier de wethouder stevig over aan de tand zal voelen. Ik pleit derhalve voor openheid in deze. Maak de salarissen van het management en de interim managers gewoon openbaar. We hebben recht op duidelijkheid wat er met dit publieke geld gebeurt.

De SP fractie geeft de wethouder het voordeel van de twijfel, maar op basis van de cijfers uit de jaarrekening 2006 en het plan van aanpak van de directie is af te leiden dat bakken met geld richting interim-managers gaan en dat is misschien op de korte termijn verklaarbaar, maar dat moet vanaf volgende jaar toch echt afgelopen zijn.

Interim managers zijn bijna per definitie uit op korte termijn beleid,
terwijl het belang van de WVS groep en dan vooral de mensen die er werken de lange termijn is: een veilige en beschutte werkplaats voor mensen met een handicap, want daar blijft het toch vooral om gaan.

Voorzitter, ik sluit af .
Zoals gezegd maakt de SP zich grote zorgen over de ontwikkelingen bij de WVS groep.
Financieel lijkt het de goede kant op te gaan, maar of dat ook daadwerkelijk zo is is maar de vraag. De begroting 2008 geeft naar onze mening een te rooskleurig beeld en is derhalve weinig realistisch te noemen. Wij kunnen dan ook niet instemmen met deze begroting.
Voor het overige verwachten we dat de wethouder het door ons afgegeven signaal meeneemt naar de Algemeen bestuurvergadering van 29 juni a.s. en daarbij het sociaal beleid ook aan de orde stelt naast de financiële situatie van de WVS groep.
Wij horen graag de mening van de overige fracties in deze.

Dank u wel

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier