h

Interview raadslid Hiep door Stichting Keerpunt

30 januari 2008

Interview raadslid Hiep door Stichting Keerpunt

In de laatste editie van de nieuwsbrief van Stichting Keerpunt stond een interview met ons raadslid Kjell Hiep. Het volledige interview vindt u hieronder.

KJELL HIEP

Geboortedatum: 16 augustus 1981
Geboorteplaats: Emmen
Raadslid voor de Socialistische Partij
[vragensteller: Bert Klijs]

Wat zoekt een Drent in Roosendaal?
Nou ja, Drent. Ik was ongeveer twee jaar oud toen we vanwege het werk van mijn vader naar Zwitserland zijn verhuisd. Vanwege een echtscheiding keerde ik samen met mijn Belgische moeder weer terug naar Nederland. Ik was toen 6½ en sprak vloeiend Frans. Het rare is dat ik dat helemaal kwijt ben geraakt. Pas in de brugklas in Nederland, jaren later dus, kwam ik weer met dat Frans in aanraking.
Die brugklas was toen op de Maria Berchmans-MAVO. Daarna ging ik naar het Middelbaar Laboratoriumonderwijs, chemische richting. Ik ben een liefhebber van exacte vakken, maar dan “niet leren maar snappen”. Die school heb ik niet afgemaakt, want het werd steeds meer leerwerk en steeds minder “snappen”.
Toen kwam de VaVo (HAVO voor volwassen) in beeld; heb ik wel afgemaakt.
Daarna ben ik begonnen aan de lerarenopleiding voor het vak Geschiedenis.
Werd in een keurslijf gestopt: zó moet je lesgeven, zó moet je het uitleggen aan de klas. Dat beviel me niet; om die reden ben ik daar mee opgehouden.
Nu werk ik tijdelijk via een uitzendbureau en ben van plan weer een studie op te pakken. Politicologie of zo. Ik twijfel nog. Misschien te hoog gegrepen?

Politicologie en raadslid, klinkt logisch. Maar waarom koos je voor de SP?
Volgens mij is er ook in Nederland nog steeds sprake van een zeker sociaal onrecht. Nou, dan ben ik liever een idealist die probeert van mijn idealen de realiteit te maken dan dat ik de realiteit accepteer zoals die nu is. De zwakkeren in onze maatschappij worden de laatste jaren steeds meer onder druk gezet of in sommige gevallen compleet vergeten, ten gunste van degenen die het beter hebben. Dat is naar mijn idee niet correct.

Klinkt indrukwekkend. Maar wat kun jij er aan doen, als SP-raadslid?
Zo’n drie jaar geleden ben ik lid geworden van de SP. Een klein jaartje was ik gewoon lid, daarna ben ik gevraagd voor acties en dergelijke. Ik voelde me daartoe aangesproken en ook nu vind ik dat nog steeds het leukste.
Op dit moment is het, landelijk maar zeker ook in Roosendaal, wat rustiger aan het actiefront. Soms moet je erkennen dat de gemeente ons vóór is; zo waren er bijvoorbeeld bepaalde wegen in Kalsdonk in zeer slechte staat; de gemeente is daar inmiddels mee bezig. Toch zal de SP in december met een zwartboek over ‘grijs’ komen, een fotoboek over het belabberde onderhoud van wegen in heel de gemeente Roosendaal.
Een recente actie die ik zelf mee heb georganiseerd was die rond het Theehuisje op Visdonk. De plannen zijn om dat te slopen ten gunste van een veel luxer hotel-restaurant. Natuurlijk roept de wethouder dan dat er nog niets beslist is. Maar door zo’n actie heeft de SP in ieder geval duidelijk gemaakt hoe de mensen erover denken [Meer info: https://roosendaal.sp.nl doorklikken op ‘ actie’; red.]

Terug naar maart 2006, de verkiezingen voor de gemeenteraad. Hoe ging dat?
Ter wille van de verjonging in de partij werd mij een vrij hoge plek aangeboden; op voordracht van de fractievoorzitter [toen Hugo Polderman; red.] en na instemming van de ledenvergadering kwam ik op plaats 4 van de lokale SP-lijst.
De SP haalde in maart 2006 drie zetels.Net niet dus.
Ik was daardoor teleurgesteld, maar ook wel opgelucht, blij dat ik niet meteen in het diepe werd gegooid. Maar in november 2006 waren de landelijke verkiezingen met een geweldig resultaat voor onze partij; gevolg was dat Hugo naar Den Haag vertrok en ik toen als lid van de Roosendaalse gemeenteraad ben geïnstalleerd.

Dus je werd als raadslid toch nog in het diepe gegooid?
Ja, dat klopt. Ik had weinig ervaring, maar ik doe mijn best. Als lid van de raadscommissie Ruimte leer ik steeds bij en kom ik steeds beter uit m’n woorden. Sommige onderwerpen, zoals de parkeergarage Nieuwe Markt, laat ik over aan onze fractievoorzitter Peter den Hartog; hij heeft toch heel wat meer ervaring.
Raadslid zijn kost heel wat meer tijd dan ik had verwacht. Omdat ik weinig achtergrondkennis heb, vergt het ook meer onderzoek. En soms worden er fouten gemaakt, dat geef ik ook eerlijk toe. Zo was ik in de commissie Ruimte akkoord gegaan met de nieuwbouw voor basisschool De Singel, terwijl Tineke Claessens [óók SP-raadslid; red.] in de commissie Samenleving diezelfde bouwplannen slecht vond voor de kinderen: te deprimerend, met veel auto’s in de omgeving, niet bepaald prettig. Nou, dan probeert Tineke het plan nog aangepast te krijgen.

Keerpunt was voor behoud van de bomen; daardoor ontstond vertraging. Klopt?
Ik heb dat traject niet meegemaakt als raadslid. [Keerpunt kreeg gelijk met haar bezwaar tegen de kap van 3 monumentale Metasequoia’s; de bouwtekeningen moesten daarom worden aangepast; red.] In de discussie die ik heb meegemaakt is Keerpunt trouwens niet verantwoordelijk gesteld voor de vertraging.

Dat brengt ons bij het groene onderwerp ‘bomen’. Hoe kijk jij tegen bomen aan?
Groen is zeer belangrijk, mits goed onderhouden. Als bomen toch overlast veroorzaken, dan moet je eerst kijken of dat niet kunt oplossen zonder kappen. Soms is zelfs verplaatsen van die boom/bomen altijd nog beter dan omhakken.
Het maakt voor mij trouwens wel verschil waarvoor bomen eventueel zouden moeten verdwijnen; is het voor luxe appartementen of voor een sociaal belang?
Maar het belangrijkste vind ik toch wel goed onderhoud. Voetpaden moeten ook door mensen met een rollator veilig worden gebruikt. Worteldruk bij fietspaden, zoals bij het fietspad langs de A58, daar moet je als gemeente iets aan doen; het liefst meteen bij de aanleg.

Van ‘bomen’ naar ‘milieu’ is niet zo’n grote stap. Is dat een belangrijk onderwerp?
Afgelopen winter vond ik vrij eng; het is niet echt winter geweest. Er is iets ernstig mis aan het gaan. Op alle niveaus moet daar wat aan gedaan worden.
In Roosendaal speelt ook een kwestie als het bouwen van een school en een cluster voor jeugdzorg vlakbij de A58. Dat moet je niet doen. Ik geef toe dat je als oppositiepartij daar heel open en gemakkelijk in kunt zijn, zonder financiële zorgen. Maar ook de SP heeft alternatieven aangereikt voor het JTC, zoals nieuwbouw bij ’t Zand. De huidige bouw flink opknappen is ook een mogelijkheid.
B&W zijn nog aan het analyseren of het nét kan binnen de normen; ik vind dat je dat niet moet doen, want met de toename van het verkeer worden de normen dan morgen (bij wijze van spreken) toch weer overschreden. Dat moet je niet willen.

In 2010 zijn er in weer raadsverkiezingen. Zien we jou terug in de raad?
Het bevalt goed, dus als ik weer word gekozen: JA. Maar misschien ga ik verhuizen en Roosendaal verlaten; dan is het antwoord natuurlijk negatief.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier