h

De SP in Roosendaal stelt een zwartboek samen met klachten over de thuiszorg

23 februari 2008

De SP in Roosendaal stelt een zwartboek samen met klachten over de thuiszorg

Cliënten, maar ook thuiszorginstellingen, kunnen zich tot 1 mei dagelijks melden bij SP-raadslid Tineke Claessens, telefoon 06 23898701, tussen 11.00 en 13.00 uur. Ze hoeven alleen hun naam en adres door te geven, waarna er iemand van de SP langskomt om hun verhaal op te tekenen. Alle verhalen worden volstrekt anoniem behandeld. De klachten worden gebundeld, waarna het zwartboek wordt aangeboden aan wethouder Kees Jongmans in de hoop dat de gemeente ermee aan de slag gaat, aldus Claessens.

De invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de WMO heeft grote gevolgen voor de thuiszorg. ,,De verantwoordelijkheid ligt nu bij de gemeente, maar die heeft lang niet altijd de knowhow en de mogelijkheden om adequaat op te treden. Indicatie gebeurt vaak telefonisch in plaats van een persoonlijk bezoek aan huis. Met als gevolg dat ik een klacht kreeg van een mevrouw die zomaar haar vier uur huishoudelijke hulp per week kwijtraakte, hulp die ze hard nodig heeft.” Ook zijn er mensen van wie de hulp wordt gehalveerd of die veel verschillende thuiszorgers in huis krijgen.
Maar ook aan de kant van de thuiszorgers zijn er klachten. ,,Ze hebben een ander contract gekregen, moeten concurreren, moeten aan de slag als ‘kleine zelfstandige’, de zogenaamde alfahulpen. Ze worden ingehuurd door de instelling en worden betaald uit het pgb van de client, het persoonsgebonden budget. Dat betekent evenwel ook dat ze geen recht hebben op ziekte- en vakantiegeld.
Dat pgb geeft trouwens op zich ook vaak de nodige moeilijkheden voor de cliënt, aldus Claessens, want lang niet iedereen is mans genoeg om zelf te bepalen welke hulp er moet komen. ,,En het zijn toch meestal de zwakkeren die juist de hulp moeten hebben.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier