h

24-uurs vraag: Reis naar China burgemeester Marijnen en wethouder Pelle

18 maart 2008

24-uurs vraag: Reis naar China burgemeester Marijnen en wethouder Pelle

Vorige week is raadsmededeling 36-2008 verschenen waarin het college informatie geeft over het doel en de inhoud van een reis die burgemeester Marijnen en wethouder Pelle van 12 tot 20 april maken met een bestuurlijke delegatie van 15 gemeenten uit West-Brabant.

Tijdens deze reis wordt een programma gevolgd dat afgeleid is van de drie O’s, waarop het collegeprogramma voor een deel gefundeerd is, namelijk onderwijs, ondernemers en overheid.
In de Raadmededeling wordt inhoudelijk ingegaan op de thema’s Onderwijs en ondernemers, maar over het programma bij het onderdeel overheid wordt niets gemeld.

De laatste dagen worden in China echter met harde hand demonstraties van Tibetanen neergeslagen, waarbij tientallen doden te betreuren zijn. Alle buitenlandse toeristen die nog in Tibet zijn worden opgeroepen om hun koffers te pakken en te vertrekken en de Nederlandse regering heeft zijn zorgen uitgesproken over de ontstane situatie en heeft de ambassadeur van China ontboden.
De Europese Unie heeft de Chinese autoriteiten gevraagd om terughoudendheid te betrachten.

De SP fractie vraagt zich af of het onder deze omstandigheden wel verstandig is om als delegatie naar China af te reizen alsof er niets aan de hand is, terwijl de Chinese overheid hardhandig demonstraties neerslaat, waarbij doden te betreuren zijn.

In dit kader wil de SP fractie de volgende vragen stellen:

  1. Wordt door het college van B&W overwogen om de reis naar China geen doorgang te laten vinden?
  2. zo ja, waarom wel en zo nee, waarom niet?
  3. indien besloten wordt om de reis door te laten gaan, wordt dan overwogen om in China een daad te stellen?
  4. zo ja, wat zal de daad dan zijn? Zo nee, waarom niet?

De SP fractie wil de beantwoording van deze 24-uurs vragen aan de orde stellen in de commissie Bestuur van 1 april 2008.

Peter den Hartog
Namens de fractie van de SP

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier