h

SP onderhandelt met PvdA en Roosendaalse Lijst bij coalitiebesprekingen

25 augustus 2008

SP onderhandelt met PvdA en Roosendaalse Lijst bij coalitiebesprekingen

Op maandag 25 augustus heeft de SP fractie een eerste gesprek met de PvdA en de Roosendaalse Lijst om te verkennen of een coalitie van deze partijen met de SP mogelijk is. Ondanks de korte periode tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 is het belangrijk dat er een links college komt in Roosendaal. In de komende jaren moeten besluiten genomen worden over een aantal belangrijke thema's met grote financële consequenties voor Roosendaal. Bij een deelname van de SP in het college wordt de sociale kant en de menselijke maat in ieder geval belicht en staat wat ons betreft de burger centraal. Hieronder volgt de visie van de SP voor de komende jaren die onze inzet is voor de besprekingen met de PvdA en de Roosendaalse lijst voor een beter en socialer Roosendaal.

Visie SP op Roosendaal voor de korte en middellange termijn

De burger centraal

Nu duidelijk is dat een lijmpoging binnen de coalitie niet meer tot de mogelijkheden behoort, gaan we uit van de politieke realiteit, waarbij de PvdA en de Roosendaalse Lijst een coalitiepartner zoeken voor de resterende tijd van deze raadsperiode.
In het kader van de coalitievorming betreft het slechts een periode van anderhalf jaar, maar het is duidelijk dat een aantal besluiten die genomen moeten worden ook gevolgen hebben voor de langere termijn.

In de visie van de SP fractie dient bij alle besluitvorming de burger centraal te staan. We willen dan ook investeren in wijken en dorpen. Bewonersparticipatie is daarbij van groot belang. De ingezette weg moet geïntensiveerd worden. Bewoners meer betrekken bij de inrichting van de eigen woonomgeving is goed voor de leefbaarheid en verhoogt de sociale cohesie. Voor ons is het belangrijk dat bewoners vooraf geconsulteerd worden bij planvorming.
Het wijkgericht werken kan hierbij de basis leggen voor een betere dienstverlening van de burger. Klachten dienen snel en adequaat verholpen te worden.
Ook dient in de wijken en de dorpen geïnvesteerd te worden in goede basisvoorzieningen in het kader van zorg, onderwijs en een voldoende winkelaanbod.

Sociaal beleid is voor de SP ook een belangrijk thema. Kansen voor iedereen is voor ons een goede basis om het beleid te intensiveren. Veel beleidsmaatregelen zijn de laatste jaren genomen. De energie moet nu liggen in een goede uitvoering en evaluatie. Individueel maatwerk is daarbij van groot belang, waarbij meer de menselijke maat als uitgangspunt gehanteerd wordt.
Veel aandacht moet uitgaan naar de WMO (thuiszorg, indicatie, eigen bijdrage etc.), de werking van het armoedebeleid, Sociale werkvoorziening.
Ook de inburgering is voor ons een belangrijk thema. De taal- en inburgeringcursussen lopen nog niet zoals gewenst en daar moet op korte termijn verandering in komen.

Naar onze mening is het jeugdbeleid nog onvoldoende uit de verf gekomen. De intenties zijn goed maar moeten meer opleveren. Een jeugdverzamelgebouw met daarin opgenomen een poppodium blijft een wens van de SP fractie.

Het kunst- en cultuurbeleid is voor ons ook en belangrijk thema. Genomen besluiten over kunst op straat en het Tongerloplein dienen snel uitgevoerd te worden en gaan voor de SP fractie nog niet ver genoeg.

Over de Majeure Opgaven dienen dit jaar besluiten genomen te worden. Op korte termijn zal het businessplan gereed dienen te zijn in tijd, kwaliteit en financiën. Wij hebben nog steeds vraagtekens bij de noodzaak voor nieuwbouw van het stadskantoor, maar willen dit aspect mee laten wegen in een totale afweging van de 8 opgaven.
De kwaliteit van de uitvoering van de Majeure Opgaven zal voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van de uitkomsten van de (door)ontwikkeling van de organisatie.
Deze kwaliteit wordt ook mede bepaald door kwaliteit van het bestuur (bestuurskracht zo u wilt). De commissie Van Aartsen heeft hier onderzoek naar gedaan en komt tot de conclusie dat dit sterk afhankelijk is van een goed samenspel tussen het college en de raad, maar ook de rol en positie van de burgemeester, de gemeentesecretaris en het ambtenarenapparaat zijn daarbij van groot belang.
Wij willen nog voordat de begroting van 2009 vastgesteld wordt meer duidelijkheid over de koers van de gemeentelijke organisatie in relatie tot de aanwezige deskundigheid en competenties. Wij zijn er (nog) niet van overtuigd dat de voorziene ombuigingen voor de komende jaren een goede bijdrage leveren aan de noodzakelijke kwaliteitsverbetering.

Andere zaken die voor de SP van belang zijn:

• Detailhandelsnota
• Uitvoering controlerol raad parkeergarage Nieuwe Markt
• Consequenties wetswijziging koopzondagen
• Spoorhaven (meer sociale huur)
• Beleid arbeidsmigranten (niet alleen veiligheid en handhaving)
• Nieuwe initiatieven drugsgerelateerde problematiek
• Ontwikkeling Binnenstad (aandacht voor kleine gespecialiseerde winkels en winter- en zomerterrassen)
• Aandacht voor milieu en luchtkwaliteit ( groene daken plan is hierbij een goed initiatief)
• Roosendaal in de praktijk actief als Millenniumgemeente;
• Fietsvriendelijk beleid met voldoende stallingsmogelijkheden in de Binnenstad

Het is duidelijk dat ook de SP veel wensen heeft voor de korte, middellange en lange termijn, maar wat we willen realiseren moet haalbaar en betaalbaar zijn. Een solide financiële basis is hierbij een randvoorwaarde.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier