h

Kamervragen van kamerlid Van Velzen (SP) over sluiten coffeeshops

25 oktober 2008

Kamervragen van kamerlid Van Velzen (SP) over sluiten coffeeshops

SP kamerlid Krista van Velzen stelt aan de minister van Justitie en binnnenlandse zaken vragen over het sluiten van Coffeshops. De burgermeesters van Roosendaal en Bergen op Zoom willen de coffeshops in de gemeente sluiten. Dit staat haaks op het landelijke gedoog beleid Gemeente zoals Etten-Leur en Breda vrezen voor meer overlast van drugstoeristen.

1
Wat is uw reactie op het besluit van de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom zo snel mogelijk alle coffeeshops te sluiten, en tot die tijd het gedoogbeleid aanzienlijk aan te scherpen? 1) Vindt u deze ‘oorlog tegen de wiet’ 2) verstandig beleid?

2
Waarop is dit nieuwe beleid gebaseerd? Heeft u vooraf overleg gehad met de burgemeesters van deze steden? Zijn er studies of onderzoeken waaruit blijkt dat het verstandig is in deze grenssteden coffeeshops te verbieden, en dat de nadelen van dit beleid kleiner zijn dan de verwachte voordelen? Waaruit blijkt dat de verkeersoverlast, straathandel en criminaliteit zullen afnemen?

3
Waar denkt u dat de 13.500 Fransen en Belgen die Roosendaal wekelijks bezoeken en de 12.000 wekelijkse bezoekers van Bergen op Zoom hun drugs voortaan gaan halen? Of denkt u dat zij geen drugs meer zullen gebruiken? Waarop baseert u uw inschatting en vermoeden?

4
Vindt u de angst voor verplaatsingseffecten reëel? Wat vinden de burgemeesters van de buurgemeenten zoals Breda en Etten-Leur hiervan?

5
Erkent u dat het verbieden van de verkoop van softdrugs onvermijdelijk leidt tot een sterke groei van het illegale softdrugs-circuit? Deelt u de vrees dat de georganiseerde criminaliteit hiermee alleen maar zal toenemen?

6
Wat zijn naar uw inschatting de gevolgen voor de volksgezondheid van de verschuiving naar het illegale circuit? Erkent de risico’s wanneer meer drugs in het illegale circuit zal worden aangeschaft?

7
Erkent u dat hier sprake is van een ‘experiment’, waaruit nog maar zal moeten blijken wat de exacte gevolgen zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u dan ook bereid andere ‘experimenten’ toe te staan, zoals de legalisering en het reguleren van de wietkweek zoals men in Tilburg zou wensen? 3)

8
Zijn er geen andere (verstandigere en effectievere) maatregelen te bedenken om de overlast in deze grensgemeenten te beperken? Is er bijvoorbeeld overwogen de coffeeshops te verplaatsen naar het buitengebied van de gemeente en waarom is daar niet toe besloten? Welke maatregelen gaat u nemen om de risico’s voor de veiligheid en de volksgezondheid die aan het besluit van deze grenssteden kleven te beperken?

1) ‘De burgemeesters hebben het opgegeven. Eind aan gedogen in westen Brabant’, NRC Handelsblad, 23 oktober 2008.
2) ‘Burgemeesters: oorlog tegen wiet’, BN de Stem, http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/3919576/Burgemeesters-oorlog-tegen-wiet.ece 3) ‘Initiatiefvoorstel voor een project ter voorbereiding op gereguleerde wietteelt in Tilburg’, https://tilburg.sp.nl/nieuws/2007/070124%20initiatiefvoorstel%20gereguleerde%20wietteelt.pdf en ‘Oproep voor gereguleerde wietkweek’,
https://tilburg.sp.nl/bericht/23607/080228-oproep_voor_gereguleerde_wietkweek

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier