h

Gemeenteraad accepteert nuloptie coffeeshops, maar wil extra maatregelen

3 december 2008

Gemeenteraad accepteert nuloptie coffeeshops, maar wil extra maatregelen

Gisterenavond was het eindelijk zover dat de politieke partijen in de gemeenteraad hun standpunten uiteengezet hebben over de voorstellen van de burgemeesters van Roosendaal (en Bergen op Zoom) om de gedoogde coffeeshops te sluiten.
De SP fractie heeft nog eens ons standpunt uiteengezet met als conclusie dat de nuloptie onverstandig is, omdat de vraag naar softdrugs zal blijven en daarmee de handel volledig in de illegaliteit verdwijnt met verstrekkende negatieve gevolgen voor gezondheid en leefbaarheid van dien. Het sluiten van de coffeeshops lijkt een goede oplossing, maar zal naar onze mening alleen maar voor meer overlast zorgen. (zie bijdrage SP in 1e termijn).

De SP heeft ervoor gepleit om twee experimenten serieus in overweging te nemen, namelijk het openen van 1 of 2 zogenaamde coffeecorners buiten de woongebieden (het Maastrichtse model) of het meedoen met een experiment van regulering door de cyclus van kweek tot verkoop als gemeente zelf te organiseren (wens van Eindhoven en Tilburg). Bij beide is overigens wel een gevolg dat de vier gedoogde coffeeshops in het centrum gesloten worden. Voor het laatste hebben we al vaker gepleit met het idee van een zogenaamde wietboulevard. Door het sluiten van coffeeshops in het centrum is al handel in softdrugs verboden en kan daarbij beter gehandhaafd worden.

Het vaststellen van het cannabisbeleid is een verantwoordelijkheid van de Burgemeester,die in overleg met de zogenaamde driehoek met het openbaar ministerie en de politie het beleid vast kan stellen. Op zich weinig democratisch, maar zo ziet de wet er helaas uit op dit moment en daar hebben we rekening mee te houden.

De meerderheid van de gemeenteraad steunt de Burgemeester, maar is wel van mening dat er extra maatregelen genomen dienen te worden, zoals extra capaciteit voor handhaving en uitwerking van een nieuw model voor gereguleerd gebruik van softdrugs voor (voornamelijk) lokaal gebruik. Dit laatste wordt het Zwijndrechtse model genoemd, waarbij de gemeente in eigen beheer de coffeeshop runt en daarmee de inkoop en verkoop zelf in de hand heeft.

Nu duidelijk is dat de meerderheid in de Gemeenteraad (alle partijen behalve de SP en D’66) het sluiten van de coffeeshops accepteert, heeft de SP fractie het standpunt ingenomen dat alternatieven uitgewerkt dienen te worden.
Het zal zeker nog een jaar duren voordat de coffeeshops gesloten zullen zijn en in deze periode kunnen alternatieven besproken en uitgewerkt worden.
De SP fractie zal een motie uitwerken om de Gemeenteraad een richtinggevende uitspraak in dit kader te laten doen. De PvdA, Groen Links en het CDA hebben aangegeven hier in mee te willen denken, waarbij de eerste twee vooral kijken naar een voorziening voor sofdrugs voor de lokale markt en het CDA zorgen heeft over de handhavingscapaciteit van de gemeente.
Nu maar kijken hoever deze partijen willen gaan.

Overigens is tijdens de Commissievergadering ook gebleken dat de Burgemeester ten onrechte de suggestie gewekt heeft dat alle parijen tijdens een besloten bijeenkomst op 17 juni (waar de SP niet aanwezig was) ingestemd hebben met de nuloptie. Alle daar aanwezige partijen hebben verklaard dat dit niet het geval is.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier