h

SP in Roosendaal tegen aanbesteding maatschappelijke taken op de vrije commerciële markt

22 mei 2010

SP in Roosendaal tegen aanbesteding maatschappelijke taken op de vrije commerciële markt

De SP-fractie heeft grote bezwaren tegen het voorstel van het College om belangrijke maatschappelijke taken in de Roosendaalse gemeenschap, taken die soms ook betrekking hebben op kwetsbare groepen, via aanbesteding te gaan regelen.

Het Roosendaalse College van B&W stelt voor om jaarlijks voor een bedrag van ruim €1,2 miljoen aan maatschappelijke taken te gaan aanbesteden op de commerciële markt. Het gaat dan om projecten op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, jeugd- en jongerenbeleid, onderwijsachterstanden, kunst en cultuur en toerisme en recreatie

SP-raadslid Ada Oudhof geeft aan dat Roosendaal het risico loopt dat organisaties die geen enkele binding met Roosendaal hebben de projecten binnen gaan slepen. Omdat ze mooie verhalen ophangen, die ze later niet waar zullen blijken te maken, of omdat ze in het kader van expansiedrift tijdelijk onder de marktprijs gaan werken. Waar de Roosendaalse organisatie dan niet tegenop kan of wil.

Ada Oudhof wijst er ook op dat om in Roosendaal projecten voor kwetsbare groepen te kunnen uitvoeren het nodig is dat samengewerkt wordt in de keten met vele andere Roosendaalse organisaties, zoals jeugdzorg, politie, ggd, scholen etc. Ze stelt dat daarvoor langdurige relaties nodig zijn. Mensen moeten elkaar goed kennen. Professionaliteit groeit ook als men langer met iets bezig is.

Dat zet het College nu volgens de SP-fractie allemaal op het spel.

Ze stelt dat geldstromen onzekerder worden, organisaties moeten zich daarop instellen. Personeel moet ontslagen worden als ze even niet meer nodig zijn. De organisaties zullen dat moeten doen door reserves op te bouwen. Dat is allemaal gemeenschapsgeld waar goede dingen mee hadden kunnen gebeuren.

Ada Oudhof zegt dat organisaties achter hun broek moeten worden gezeten om kwalitatief goed werk af te blijven leveren en dat ze alert moeten blijven op verbetering van hun dienstverlening en vernieuwing van hun activiteiten. Maar daar is volgens haar geen marktwerking voor nodig. Integendeel daar is een goede relatie en sturing van de wethouder en de ambtenaren met kleinschalige lokale maatschappelijke organisaties voor nodig. Daar moet de energie in gaan zitten. Daar heeft de Roosendaalse bevolking belang bij en recht op.

De SP-fractie zal hierover in de raadsvergadering van 3 juni a.s. een motie indienen.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier