h

Collegeprogramma 2010-2014

19 september 2010

Collegeprogramma 2010-2014

Afgelopen vrijdag 17 september heeft het Roosendaalse College het Collegeprogramma 2010-2014 gepresenteerd. BN de Stem heeft daar afgelopen zaterdag verslag van gedaan. Ada Oudhof, lid van de SP-fractie in de Roosendaalse gemeenteraad, vindt het verbijsterend dat het College terug wil naar de nachtwakersstaat. Ze heeft daarover een opiniestuk geschreven voor BN de Stem. Hieronder treft u dat artikel aan.

Het College kiest voor bezuinigingen. De SP heeft altijd al gezegd dat het onverstandig was om een nieuw stadskantoor te bouwen. Mooi dat het College dat nu ook vindt. Hadden ze eerder kunnen bedenken. Voor de rest is het echter een en al treurigheid wat de klok slaat.
Wat gebeurt er namelijk? Het College in Roosendaal gaat helemaal mee in de nieuwe rechtse trend van dit moment. En dat is: ..’het gaat heel slecht in Nederland, we moeten enorm bezuinigen want anders komt het met ons allemaal niet meer goed. Het is daarom onvermijdelijk dat we de sociale zekerheid afbouwen, de werkloosheidsuitkering verkorten, de ontslagprocedures versoepelen, de bijstand verlagen en de zorg verslechteren..’
Is dat nu echt zo noodzakelijk, of is het veel meer een verhaal dat ons wordt aangepraat om die rechtse agenda te kunnen uitvoeren? Ja, we worden op het verkeerde spoor gezet! Afgelopen week is uit berekeningen van het CPB, de OESO en het IMF gebleken dat wij er in Nederland goed voorstaan. Dat ook bij ongewijzigd beleid het overheidstekort aanmerkelijk gaat slinken. En dat het economisch juist heel erg onverstandig is om nu fors te gaan bezuinigen.
Het toekomstige rechtse kabinet heeft belang bij de presentatie van een doemscenario. Maar wat doet het College in Roosendaal: het College doet er nog een schepje bovenop. Kondigt in het collegeprogramma de ‘nachtwakersstaat’ aan. Het staat er echt! De gemeente Roosendaal zorgt alleen nog wat voor de veiligheid en voor de allerzwaksten. Maar dat is het dan ook wel. De burger moet maar voor zichzelf gaan zorgen.
Ik vind dat ontluisterend. De overheid schaft zichzelf af. Dat is ongelofelijk. We zijn als samenleving zo rijk als we nog nooit geweest zijn. Een grote groep in onze samenleving heeft meerdere auto’s voor de deur staan, gaat meerdere malen per jaar op vakantie en het liefst zelfs buiten Europa. Dat vinden we allemaal heel normaal. Maar geld voor essentiële basisvoorzieningen, dat vinden we dan ineens blijkbaar zonde van het geld. En solidariteit met de, ook behoorlijk grote, groep die het allemaal een stuk moeilijker heeft in de samenleving. Daar doen we ook niet meer aan. Dus bouwen we zonder gêne de overheidssector af: weg met de sociale zekerheid, weg met de zorg voor de zwakkeren. Ieder moet maar weer voor zichzelf gaan zorgen. En degene die daar minder goed in is: nou ja die heeft gewoon pech gehad. Of die moet maar beter zijn best doen.
Zo’n samenleving is helemaal niet leuk. En het College in Roosendaal werkt mee aan zo’n samenleving. Lees er de tien gouden regels van het College uit het Collegeprogramma er maar op na. BN De Stem heeft ze afgelopen zaterdag beschreven. De krant heeft dat op een vriendelijke manier gedaan, maar het stond er echt als kopje bij de tweede gouden regel van het College: “Nachtwakerstaat en ‘last resort’. En u weet wat dat is. Een nachtwakersstaat is een staat die zich zo weinig mogelijk met de burgers bemoeit. Waar de overheid alleen nog zorgt voor politie en leger. In de 19e eeuw was dat in Nederland ook zo. Waarna we de staat hebben omgevormd tot een verzorgingsstaat en een welvaartsstaat. We gaan nu weer terug naar af. Dat is wrang voor een rijk land als het onze . De SP is voor een heel andere samenleving. Een samenleving waarin we ook voor elkaar zorgen. Een veel prettiger samenleving.
Ada Oudhof, gemeenteraadslid in Roosendaal voor de SP

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier