h

SP: De zwaarste lasten op de sterkste schouders.

29 april 2011

SP: De zwaarste lasten op de sterkste schouders.

In de algemene en politieke beschouwingen die de gemeenteraad afgelopen donderdag hield als input voor de begroting van het komend jaar heeft onze nieuwe fractievoorzitter Corné van Poppel zijn visite kaartje nadrukkelijk afgegeven. In een gedegen betoog pleitte Corné er vooral voor de crisis niet door de zwaksten in de (Roosendaalse) samenleving te laten betalen. De beschouwing van de SP mondde uit in een motie die het college oproept bij de komende begroting de eerste prioriteit te leggen bij de minst draagkrachtige. Kennelijk had Corné dit pleidooi overtuigend gebracht want de SP motie werd bij de stemming aangenomen. Dat betekent dat de SP fractie bij de komende begroting het college steeds aan die opdracht kan blijven herinneren en dat B&W daar dus in hun begrotingsvoorstel ook verantwoording over zullen moeten afleggen hoe dat principe concreet vertaald is. (voor liefhebbers hieronder de ingediende motie en de volledige bijdrage van Corné)

Motie ingediend door raadslid Ada Oudhof
KWETSBARE GROEPEN IN DE ROOSENDAALSE SAMENLEVING MOETEN VOOR DE GEMEENTE DE EERSTE PRIORITEIT ZIJN

De gemeenteraad van Roosendaal in vergadering bijeen op 27 april 2011, gehoord hebbende de Politieke Beschouwingen,
Overwegende dat

    - De gemeente de komende jaren enorme bezuinigingen krijgt opgelegd door het kabinet;
    - De gemeente specifieke taken gedecentraliseerd krijgt zonder dat daar vanuit het kabinet voldoende middelen tegenover staan;
    - De gemeente duidelijke prioriteiten moet stellen in de onderwerpen waaraan gemeentelijke middelen worden besteed;

Van mening zijnde dat

    - Binnen het kader van het budget de eerste prioriteit van de gemeente moet liggen bij die Roosendaalse burgers die het meest kwetsbaar zijn;
    - Tot de kwetsbare groepen gerekend moeten worden: mensen die langdurig aangewezen zijn op een bijstandsuitkering, mensen met een beperking die zijn aangewezen op de sociale werkplaats of anderszins niet in een reguliere functie geplaatst kunnen worden, gezinnen met kinderen die onder de armoedegrens leven of groepen die anderszins niet zonder steun van de gemeente kunnen om op een fatsoenlijke manier te kunnen deelnemen aan onze samenleving;
    - Deze eerste prioriteit een kwestie van beschaving is;
    - Het belangrijk is dat de Roosendaalse gemeenteraad in deze bezuinigingstijd hierover een helder signaal aan het College afgeeft;;

Draag het College op:

    1. In het gemeentelijk beleid in deze Collegeperiode tot en met 2014 pal te staan voor de kwetsbare groepen in de Roosendaalse samenleving en deze kwetsbare groep weerbaarder te maken en gestimuleerd moet worden.
    2. In de begrotingen 2012 t/m 2014 en de op te stellen meerjarenbeleidsplannen ook steeds aan te geven op welke wijze invulling is gegeven aan deze door de gemeenteraad vastgelegde eerste prioriteit;

En gaat over tot de orde van de vergadering,
Politieke Beschouwingen 27 april 2011
EERSTE TERMIJN
Met de agenda van Roosendaal in het vooruitzicht is het duidelijk dat er de komende jaren flink moet worden gesneden in de ambities en daadkracht van de gemeente.
Mede door de koers van het rechtse kabinet worden de gemeenten opgezadeld met meer taken voor minder geld. Op zich is daar niets mis mee, want als iets efficiënter kan dan moet dat ook worden nagestreefd. Maar je moet wel weten wanneer de laatste druppel uit de fles is geknepen en de bodem is bereikt. Waar je doelen opstelt zul je ook duidelijk grenzen moeten aangeven tot hoever je kunt en wil gaan.
Dat gaat zeer zeker op voor de gepropageerde eigen verantwoordelijkheid van de burger.
Natuurlijk is het zo dat iedereen een verantwoordelijkheid heeft om het hoofd boven water te houden. Maar als je in het water ligt en je kunt niet meer zwemmen is het wenselijk dat je een touw krijgt toegeworpen om je uit het water te helpen. Door de maatregelen die nu op stapel staan is het touw echter aanzienlijk ingekort, waardoor veel mensen alsnog kopje onder dreigen te gaan. De SP vindt dan ook dat, hoe dan ook, de allerzwaksten in de samenleving beschermd en dus ontzien moeten worden in de drastische maatregelen.
Het is een vaststaand feit dat de trap op- trap af regeling erin voorziet dat er minder geld naar de gemeente gaat als de rijksinkomsten verminderen. Maar nu de economische situatie zo slecht is kan het goed zijn om daar voor een korte periode van af te zien tot zich weer betere tijden hebben aangedaan. Want die periode lijkt zich langzaam maar zeker voor te doen. Door nu toch de forse bezuinigingen door te zetten in de gemeenten zadel je die op met grote taakstellingen, waardoor goedlopende regelingen worden afgestoten. Het weer oppakken van die zaken op het moment dat het weer goed gaat kost meer dan het, al dan niet op een laag pitje, voortzetten van die zaken.
Waar volgens de SP wel op bezuinigd kan en moet worden is op de realisatie van allerlei prestigeprojecten. Helaas zijn er al een aantal besluiten hiervoor genomen voordat de Agenda van Roosendaal besproken werd. Dit heeft tot gevolgen dat er al uitgaven gedaan zijn die niet meer of moeilijk zijn terug te draaien. Ik denk dan aan de parkeervoorziening voor vrachtwagens, die zo nodig het neusje van de zalm moest zijn (waardoor de gebruikers dreigen af te haken), en natuurlijk de hele discussie en besluitvorming rond het stadskantoor of bestuurscentrum en de ontwikkeling van de wijk Stadsoevers.
Maar gedane zaken nemen geen keer. Het betekent wel dat we nu gevraagd worden om keuzes te maken. Waar willen we investeren, met een bijna lege portefeuille. Wat willen we schrappen om dit mogelijk te maken en hoe gaan we de komende jaren samenwerken om niemand te laten verdrinken. Wat dat betreft is het naar de mening van de SP fractie voor ons hier in Roosendaal dat we moeten zien te redden wat er te redden valt.

Als we de diverse programma’s afgaan kan er wat de SP betreft wel een keuze worden gemaakt. En laten we dan beginnen met het oude gezegde: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’. Want hoe verantwoord is het om de burgers op te roepen en mee te delen dat de broekriem moet worden aangetrokken, maar dat je zelf daarin geen pas terug doet.
De SP vindt dan ook dat er in het ambtelijk apparaat zeker gesneden kan worden. De, bij de gemeenteraadsverkiezingen door meer partijen geopperde, bezuiniging op een vijfde wethouder kan wat ons betreft zo snel mogelijk ingaan. Verder zouden wij de vergoedingen voor raadsleden met 20% willen verminderen. Hier is een wettelijke mogelijkheid voor. De fractiebudgetten kunnen ook verminderd worden zonder dat dit ten koste gaat van het functioneren van de raad.
Binnen de nieuwe werkwijze voor de gemeenteraad wordt gesproken over een nieuwe vergadercyclus. Door te kiezen voor een vijfwekelijkse cyclus kan daarmee het aantal vergaderingen, en dus de kosten die daarmee gemoeid zijn, ook teruggedrongen worden.
Binnen dit gebied is het wat ons betreft ook waard om de maaltijdvoorzieningen tijdens vergaderbijeenkomsten te schrappen en via digitalisering de onkosten voor het gemeentelijk apparaat en de grote stapel papier die iedere vergadercyclus wordt geproduceerd en rondbezorgd terug te dringen. Verder kan de nieuwjaarsreceptie van de gemeente komen te vervallen. Het zijn misschien allemaal geen heel grote bedragen die hiermee gemoeid zijn, maar het geeft wel een signaal af naar de burger dat we met zijn allen onze verantwoordelijkheden durven en willen nemen. En als je alle kleine beetjes bij elkaar optelt kom je uiteindelijk al een aardig eind in de goede richting.
De SP is het nog steeds een doorn in het oog dat de communicatie met de burgers niet optimaal is, al wordt daar wel een verbeterslag gemaakt. Bezuinigingen op dit vlak moeten dan ook vooral gezocht worden in het stoppen met uitgeven van glossy magazines en brochures en meer overgaan op digitale vormen van communicatie en het daadwerkelijk naar de burger toe stappen. Zo is een spreekuur van wethouder of ambtenaar in een wijk- of dorpshuis zeker een optie die de SP toejuicht.
Het Roosendaals Treffen kan wat de SP betreft in een lagere frequentie plaatsvinden, in plaats van om de twee jaar naar 1x per vijf jaar.
Het project ‘gast van de raad’ waar burgemeester Niederer goede ervaringen mee heeft kan prima dienst doen als overbrugging van de kloof naar de burger. Hier kan jong én oud aan deelnemen.

Wat betreft economische zaken is het goed dat Roosendaal een gunstig klimaat wil zijn voor ondernemingen. Maar om ze nu met geld over de streep te trekken is wat ons betreft niet de beste weg. Het stimuleren van de 3 R-en is wat ons betreft een van de krachtige punten van Roosendaal. Het samenkomen van Rail, Road en River, of tewel transport in welke vorm dan ook kan plaatsvinden in Roosendaal en dat punt moet worden belicht. Alleen luchtverkeer dient nog elders uit te wijken.
Er moet gestopt worden met de bouw van steeds maar weer nieuwe kantoorpanden en industriegebieden. Eerst met het huidige aanbod opgeknapt en verbeterd worden, zodat verhuur en koop van deze objecten kan plaatsvinden.
Het budget voor citymarketing kan zeker gehalveerd worden. Ook hier geen dure glossy brochures over hoe geweldig en toeristisch Roosendaal is, maar uitgaan van eigen kracht en een volwaardige binnenstad met diversiteit aan winkels en ondernemingen.
Lokale en regionale bedrijven kunnen gestimuleerd worden om in te tekenen op projecten door deze kleinschalig aan te bieden, waardoor Europese aanbesteding niet nodig is.
Op het gebied van onderwijs denkt de SP te bezuinigen door efficiencywinst in de aanpak van verzuim en schoolverlaters. Hier moet samenwerking met de buurgemeentes gezocht en gevonden worden. Project loopbaan 23 dient gecontinueerd te blijven. Bij het schoolmaatschappelijk werk is samenwerking met andere gemeentes ook wenselijk. De logopedische begeleiding kan een jaar eerder stoppen.
Een voorbehoud moet worden gemaakt voor het schrappen van het schoolzwemmen. Het lijkt een goede maatregel, maar ervaringen in andere gemeenten laten zien dat een vangnetconstructies voor kinderen zonder zwemdiploma slecht tot niet werkt, waardoor deze maatregel daar inmiddels is teruggedraaid. Als overheid heb je medeverantwoordelijkheid daarin, al zal die in eerste instantie bij de ouders of verzorgers liggen.

Op het gebied van sport vindt de SP het belangrijk dat breedtesport moet worden gestimuleerd. Daar ligt mede een rol voor de gemeente. Sportvoorzieningen moeten bereikbaar blijven voor mensen met de laagste inkomens. De binnensportaccommodaties moeten afgestemd worden op de behoefte van de gebruikers, geen overcapaciteit maar een goed gebruik en verdeling van de bestaande en nieuw te bouwen faciliteiten.
Het onderhoud van de buitensportaccommodaties kan efficiënter door samenwerking tussen de verschillende verenigingen. Als zij het onderhoud kunnen bundelen bij een aantal personen kunnen ze samen met de gemeente de kosten hiervan verdelen.
De dierenverzorging aan het Vrouwenhof kan desgewenst ondergebracht worden bij de kinderboerderij, waardoor dit ook op een centrale plek wordt gerealiseerd.

Cultuur lijkt altijd sluitpost op de begroting te zijn en wordt wel eens gezien als speeltje voor de elite. Toch is het een belangrijk onderdeel van de samenleving. Toch moet er kritisch gekeken worden hoe we met het beperkt aanwezige geld om kunnen gaan.
Wat de SP betreft kan er minder geld naar de podiumkunsten. De subsidie voor de schouwburg kan verlaagd worden, deze kan zelf meer kostendekkend werken door een goede mengeling van grote en kleinere producties. Subsidies zouden wel mogen gaan naar de kleine producties van lokale groepen die optredens verzorgen in wijk- en buurthuizen.
De wijkverenigingen en bewonersplatforms krijgen budget om zelf knelpunten aan te pakken. De gemeente heeft hierin een adviserende en controlerende (regie)taak om een en ander te kunnen toetsen aan de wettelijke richtlijnen.
De gemeente houdt wel de regie bij de wijk- en buurthuizen daar waar het gaat over de besteding van de beschikbare gelden. Zij leggen hierover verantwoording af aan de gemeente. Onjuist gebruik betekent minder subsidie in het daaropvolgende jaar.
De wijk- en dorpshuizen moeten een breed pakket aan taken krijgen, zodat ze optimaal worden benut en een centrale plaats houden binnen wijk of dorp. Moerstraten is hier een prima voorbeeld van. Combineer dit met zorgtaken, spreekuur voor de wijkagent en bestuurders van gemeente.

Op het gebied van werk en inkomen is het ook de SP een doorn in het oog als er nog steeds (te) veel aanspraak wordt gedaan op de inhuur van derden. De gemeente moet zo snel mogelijk realiseren dat in eigen gelederen voldoende kennis en knowhow aanwezig is. Ook moet inhuur van ZZP-ers, die voorheen zelf bij de gemeente werkzaam waren (tot minstens 2 jaar na datum ontslag bij de gemeente) worden voorkomen.
Vroegtijdige herkenning van armoede, toetsing dat van beschikbare voorzieningen (terecht) gebruik wordt gemaakt als mensen onder de inkomensgrens komen te zitten moet behouden blijven. De STA-teams hebben hier hun bijdrage voor geleverd. De SP hoopt dat dit behouden blijft in de nieuwe opzet. Er moet worden voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen.
De voedselbanken zijn helaas nog steeds nodig, wat aangeeft dat het mensen moeite kost om het hoofd boven water te houden. Schuldhulpverlening moet voorop staan, naast het lenigen van de eerste nood.

In de zorg lijkt een grote slag gemaakt te kunnen worden, maar dat grijpt wel het meest hard in de levens van de burgers die het aangaat. Eigen verantwoordelijkheid tot waar het kan, maar voor die mensen die echt niet zonder kunnen moet de gemeente ondersteuning blijven bieden.
Aanbesteding van (thuis)zorg moet op een eerlijke manier gebeuren. Marktwerking is hierin niet de oplossing, daar hebben we inmiddels genoeg voorbeelden van.
Kosten kunnen laag gehouden te worden door te stimuleren in kleine woonvoorzieningen met zorgaanbod. De wijkzuster moet weer terug in het straatbeeld. Daarmee worden dure overheadkosten vermeden.
Subsidie van peuterspeelzalen kan geschrapt worden. De huisvesting van de kinderopvang kan goedkoper door waar mogelijk de gebouwen te verkopen.
Zorgfuncties zoals spreekuur van verpleegkundige of arts in buurt- of dorpshuizen als er geen zorgcentrum in de buurt is, zodat deze ook kleinschalig kan worden uitgevoerd. Aandacht voor menselijk contact is hierin heel belangrijk.

Het openbaar gebied moet goed onderhouden worden, want achterstallig onderhoud leidt uiteindelijk alleen maar tot meer kosten voor de gemeente. Ook hier kan onderhoud kleinschalig aangeboden worden, zodat lokale en regionale partijen meer kans maken om dit uit te kunnen voeren. Zo blijft de werkgelegenheid in eigen regio op peil.
Burgers die een deel van een plantsoen willen onderhouden worden hierin gefaciliteerd. De gemeente houdt hierin wel de eindregie. Burgers, bewonersplatforms die de straat of wijk willen opknappen krijgen hiervoor budget en/of middelen van de gemeente als dit samen met straat-/dorpsgenoten wordt uitgevoerd. Het Rotterdamse ‘opzomeren’ kan hiervoor model staan.
Parkeerbeheer kan als dienst geïntegreerd worden in de eigen organisatie.
Geen investering in LED lichtmasten tot de kosten hiervoor gunstiger uitvallen dan conventionele verlichting. Dynamische verlichting langs fietspaden in het buitengebied om ook de ecologische structuur hier niet teveel te verstoren.
De gemeente moet samen met andere partijen en gemeenten inzetten op de omleiding van de A58 die de stad doorsnijdt. Als die weg is kan er een heel nieuw perspectief ontstaan voor Roosendaal.

Wat betreft reiniging en milieu denkt de SP dat de afvalstoffenheffing verlaagd kan worden. Het contract met de RMD kan aangepast worden waardoor de kosten voor reiniging en milieu lager uitvallen. De rioolheffing kan op basis van de WOZ waarde. Er moet goed gekeken worden naar de beste en goedkoopste manier van het gescheiden inzamelen van afval. Is dit voor- of na inzameling.
Leges voor vergunningen moeten kostendekkend worden gemaakt, ook voor sloopvergunning en asbestmeldingen.
De jaarlijkse autovrije dag kan worden stopgezet. Dit heeft weinig meerwaarde, zeker als het gekoppeld wordt aan een koopzondag. Autogebruik naar en van de binnenstad kan worden teruggedrongen door goede fietsvoorzieningen, zoals een gratis bewaakte stalling. Dan heeft het meer effect dan die ene dag per jaar geen auto pakken.

De gemeente moet de woningvoorraad aanpassen aan de behoefte en samenstelling van de bewoners. Om leegloop van jongeren tegen te gaan moet er geïnvesteerd worden in starterswoningen. Renovatie van oudere wijken heeft de voorkeur, in plaats van sloop en nieuwbouw.

Wat betreft de veiligheid vindt de SP dat de wijkagent meer terugmoet in het straatbeeld. Die kent zijn pappenheimers doorgaans, waardoor er meer aandacht is voor preventie. De wijkagent heeft ook spreekuur in wijk- of dorpshuis.
Om het veiligheidsgevoel van de burgers te verhogen haakt de gemeente aan bij het project Burgernet. Dit wordt gestimuleerd door de Vereniging Nederlandse Gemeenten en kent hele goede resultaten. Met dit simpele instrument wordt de veiligheidsbeleving en participatie van de burgers vergroot.
Vergunningen van evenementen worden verleend als voor de gemaakte kosten dekking wordt gevonden, ook voor opruiming van het terrein na afloop.
(Extra) inzet van politie en gemeentepersoneel, zoals voor reiniging, wordt in rekening gebracht van de organisatie van het evenement.
Er komt een lokaal afgiftepunt van softdrugs voor de lokale bewoners mits hiervoor wetgeving is aangepast. Invoering van de wietpas onder het huidige beleid biedt geen oplossing voor het probleem.
Er wordt niet geïnvesteerd in uitbreiding van cameratoezicht, dit is geen concrete bijdrage aan veiligheid.

Al met al een hele lijst met maatregelen, waarbij voor de SP drie kernwaarden overeind staan, te weten menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Niet alleen voor de mensen die kunnen zwemmen en het hoofd droog weten te houden, maar ook voor die mensen voor wie het touwtje wat wordt uitgeworpen net iets te kort dreigt te zijn.

Namens de fractie van de SP
Bernd Missal Corné van Poppel en Ada Oudhof

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier