h

Armoedebeleid in Roosendaal moet veel beter!

21 december 2011

Armoedebeleid in Roosendaal moet veel beter!

Het rechtse kabinet verslechtert met ingang van 1 januari 2012 de uitkeringen op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Het eventuele inkomen van inwonende kinderen gaat meetellen bij het bepalen van het recht op bijstand. Het kabinet wil bovendien mensen in de bijstand verplichten te verhuizen als er elders in Nederland wel werk zou zijn.
Zelfs de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dit een absurd voorstel en vraagt zich terecht af of het hele gezin mee moet verhuizen als een van de meerderjarige kinderen een baan elders aangeboden krijgt. De VNG roept de Eerste Kamer, die deze week de wet gaat behandelen, op om tegen de wet te stemmen. Aan de SP-fractie in die Eerste Kamer zal het niet liggen!!

Veranderingen in de Bijzondere Bijstand in Roosendaal

Gelijktijdig met de nieuwe wet gaat ook het Roosendaalse College een aantal bijstandsverordeningen aanpassen. Je zou daarbij niet zeggen dat de PvdA in het College zit. De SP-fractie in de Roosendaalse raad heeft forse kritiek op de voorstellen van het College. Het armoedebeleid in Roosendaal laat veel te wensen over.

De SP-fractie in de Roosendaalse raad heeft vooral kritiek op de manier waarop het College met de bijzondere bijstand omgaat.
Raadslid Ada Oudhof: “Het College was eigenlijk van plan om nagenoeg de gehele bijzondere bijstand in Roosendaal af te schaffen. Dat besluit was al genomen. Toen bleek echter dat dit enorme effecten had op grote groepen mensen op het sociaal minimum. Veel mensen in Roosendaal kwamen daardoor diep onder de armoedegrens terecht. Dat besluit is nu gelukkig teruggedraaid“.

De SP is echter bang dat dit tijdelijk zal zijn. De SP vindt dat het College veel te weinig op heeft met deze mensen die het zo moeilijk hebben. Dat blijkt nu bijvoorbeeld ook bij de bijdrage ten behoeve van de maatschappelijke participatie van schoolgaande kinderen van ouders in de bijstand. Dat geld is bedoeld om kinderen mee te kunnen laten gaan met schoolreisjes en excursies, sociaal culturele activiteiten en bijv. aan sport te kunnen laten doen.

Ada Oudhof: “Het College wordt door het kabinet verplicht om hier wat aan te doen. Wat blijkt het College gaat hier jaarlijks 100 euro voor beschikbaar stellen. Voor die kinderen kan dan verder in Roosendaal geen beroep op de bijzondere bijstand meer worden gedaan. Een belachelijk laag bedrag. Ook veel lager dan wat ze daar in onze buurgemeenten voor beschikbaar gaan stellen. In Etten-Leur is dat 195 euro, in Bergen op Zoom 150 euro. In Bergen op Zoom zijn er dan nog extra voorzieningen voor het geval een kind ouder is dan 18. En in Breda hebben ze hiervoor de BredaPas. Roosendaal blijft overduidelijk achter op deze gemeenten als het gaat om een goed armoedebeleid”.

De SP-fractie gaat hierover in de raadsvergadering van woensdag 21 december a.s. amendementen indienen.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier