h

SP Roosendaal zorgt ervoor dat het welzijnswerk in de wijken door kan gaan

17 mei 2012

SP Roosendaal zorgt ervoor dat het welzijnswerk in de wijken door kan gaan

Het was spannend in de gemeenteraad in Roosendaal woensdag. Per 1 juli a.s. zou het huidige welzijnswerk in de wijken en dorpen stoppen. Vanaf 1 juli tot 1 januari 2013 was het College van plan wat knip- en plakwerk te doen en vanaf 1 januari 2013 wilde het College iets anders gaan doen. Wat wisten ze nog niet. De consequentie daarvan zou zijn dat de huidige zes buurtopbouwwerkers per 1 juli a.s. hun baan kwijt zouden raken. De SP was zeer ongerust door deze ontwikkeling. De huidige kennis, ervaring en netwerken zouden in één keer verloren gaan. Ook de jarenlang opgebouwde vertrouwensrelatie tussen de welzijnswerkers en de, soms problematische, jongerengroepen in de wijken en dorpen zou hierdoor met één pennenstreek zijn verdwenen. De SP-fractie deed gisteren in de Raad met klem een oproep om dit niet te laten gebeuren en slaagde daar ook in. De SP-motie werd gesteund door de PvdA, CDA, VLP, Nieuwe Democraten en uiteindelijk, zwaar bevochten en na een paar schorsingen, ook door de Roosendaalse Lijst.

Welzijnswerk in wijken en dorpen is van groot belang
Namens de SP-fractie voerde raadslid Ada Oudhof gisteren in de Raad het woord. Zij diende ook de uiteindelijke motie in die dus de zwaarbevochten steun van de meerderheid van de Raad kreeg. Ada Oudhof: "Welzijnswerk is niet zomaar wat! We proberen daarmee problemen te voorkomen die hoge maatschappelijke lasten met zich zouden meebrengen. Denk aan tegengaan van schooluitval en het beperken van overlast van hangjongeren. Welzijnswerk zorgt voor het leefbaar houden van buurten en wijken".

Overgang naar Welzijn Nieuwe Stijl
Roosendaal gaat, net als overal in Nederland, over op Welzijn Nieuwe Stijl. De eigen kracht van de burger moet daarbij centraal staan, er is een integrale benadering nodig: een keten en een netwerkaanpak. En er zijn professionals nodig die de doelgroepen kennen, de ketens kennen en hier ook de regie in kunnen nemen. Oudhof: "Juist door die overgang moeten we de huidige expertise, kennis en netwerken behouden. Die is in vele jaren opgebouwd. Dat moeten we nu niet ineens weggooien. En dat doe je natuurlijk als je zes heel goede en ervaren buurtopbouwwerkers per 1 juli a.s. op straat zet. Er zijn naar ons idee voor de wethouder volop mogelijkheden om dit veranderingsproces op een verantwoorde wijze plaats te laten vinden".

SP motie krijgt meerderheid in de Raad
De SP motie zorgt ervoor dat het College moet gaan zoeken naar een constructie om de huidige expertise en ervaring voor het Roosendaalse welzijnswerk te behouden. Het effect ervan zal zijn dat de zes buurtopbouwwerkers maandag opnieuw met de wethouder om de tafel zullen zitten. En met de gezamenlijke opdracht om een goede oplossing te vinden. Ada Oudhof: "Dat gaat natuurlijk altijd lukken als iedereen de intentie heeft om een oplossing te vinden".

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier