h

Wethouder haalt bakzeil: SP zorgt ervoor dat consultatiebureaus open blijven

30 juni 2012

Wethouder haalt bakzeil: SP zorgt ervoor dat consultatiebureaus open blijven

Thuiszorg West Brabant en wethouder Jongmans dachten een mooie deal met elkaar gemaakt te hebben. De thuiszorgorganisatie wilde graag terug van de huidige 5 consultatiebureaus naar slechts 1 bureau. De consultatiebureaus in Wouw, Westrand, Langdonk en Tolberg zouden dicht gaan. Alleen het bureau in Kalsdonk zou open blijven. Het management van de thuiszorgorganisatie had er ook een mooi verhaal omheen gebreid: de kwaliteit zou omhoog gaan en de openingstijden verruimd. De wethouder was blij want zo kon hij elk jaar 120.000 euro besparen op huisvestingskosten. De SP was het niet eens met dit opzetje van het management van de thuiszorg en de wethouder. Afgelopen donderdag koos de meerderheid van de gemeenteraad voor het standpunt van de SP: consultatiebureaus zijn heel belangrijk voor de volksgezondheid en voor de opvoeding van jonge kinderen. Daar moet je geen risico's mee lopen. Ze moeten ook laagdrempelig blijven en beschikbaar in de wijken en dorpen. Afgelopen donderdag stelde de meerderheid van de Raad zich achter de motie om de consultatiebureaus in de wijken en dorpen open te houden.

De SP had er hard aan gewerkt. Eerst was er door de partij onderzoek gedaan onder de bezoekers van de consultatiebureaus. SP'ers bezochten de bureaus om met de bezoekers te praten en naar hun mening te vragen. Daaruit bleek dat bijna niemand op de hoogte was van de plannen om hun bureau te sluiten. Velen gaven aan dat ze minder naar het consultatiebureau zouden gaan als ze daar veel verder voor zouden moeten reizen. Voor veel jonge ouders bleek het vervoer naar Kalsdonk ook een probleem.
Op basis van de informatie uit de gesprekken met jonge ouders is door SP raadslid Ada Oudhof een motie opgesteld. Ze heeft over de tekst daarvan intensief overleg gevoerd met de andere partijen in de gemeenteraad. Ze slaagde erin uiteindelijk de Roosendaalse Lijst, VLP, CDA en Nieuwe Democraten te overtuigen van het belang van de consultatiebureaus voor onze stad en dorpen. Afgelopen donderdag werd de motie in de Raad aangenomen. De consultatiebureaus in Wouw, Westrand, Tolberg en Kalsdonk blijven open. Het College is opgedragen gedurende 1,5 jaar de effecten te monitoren van de sluiting van het bureau in Langdonk. De Raad zal vervolgens in de gelegenheid zijn die effecten te bestuderen.

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier