h

Goed debat over fusie ziekenhuizen.

6 december 2013

Goed debat over fusie ziekenhuizen.

 

De discussieavond over de fusie van de ziekenhuizen Franciscus en Lievensberg die op initiatief van de SP fractie maandag 2 december werd gehouden verliep levendig en soms ook emotioneel. Het was eigenlijk voor het eerst dat er een inhoudelijk en openbaar debat werd gehouden over wat deze fusie voor de bevolking gaat betekenen.  En dat is rijkelijk laat, want de bestuurders van de ziekenhuizen zijn er al heel lang mee bezig.

De bestuurders van de beide steden Bergen en Roosendaal zijn in dat proces niet aan zet geweest. Misschien is er in beslotenheid wel gecommuniceerd met de colleges van B&W, maar in de volksverte-genwoordiging (de gemeenteraden) is er tot nu toe geen enkel debat geweest. “En van wie zijn die ziekenhuizen nu eigenlijk?”was één van de prikkelende vragen die SP Kamerlid Henk van Gerven de aanwezigen - waaronder veel gemeenteraadsleden - voorhield. Van Gerven was één van de deskundige sprekers die op uitnodiging aanwezig waren. Voordat hij aan het woord kwam, was er een heftig debat tussen twee specialisten van het Franciscus, de dokters Aubel (tegenstander van de fusie) en Pal (voorstander).

Ook de bestuurvoorzitters van beide ziekenhuizen mengden zich in dat debat. Vanuit de voorstanders van de fusie wordt steeds verkondigd dat het alleen maar beter wordt met de zorg. En, geven ze dan na enige aandrang toe,  “we moeten wel”. Dat was het volgende prikkelende punt dat van Gerven onder de aandacht bracht: “Van wie moeten we dat dan?” Het antwoord: van de zorgverzekeraars die steeds grote invloed krijgen op de zorg. Dat die, terwijl ze wel uitgenodigd waren, te laf waren om op deze openbare bijeenkomst verantwoording af te leggen over hun dwingend beleid, was de volgende prikkel die van Gerven in stelling bracht. 

Aubel en van Gerven brachten vervolgens in dat geen enkel onderzoek bewijst dat groter ook beter is. Integendeel onderzoeken tonen juist aan dat kleinere ziekenhuizen efficiënter en beter zijn in de normale basiszorg. Met uiteraard voor de moeilijke en gecompliceerde zaken de universiteitsklinieken als achtervang. Dokter Pal pleitte als gynaecoloog nadrukkelijk wel voor één moeder kind centrum op een schaal die groter is dan een enkel lokaal ziekenhuis een West Brabantse schaal in onze situatie. Hij is dan ook druk bezig dat voor elkaar te krijgen en helaas voor Roosendaal komt dat dan in Bergen op Zoom.  Dat zou voor de zorg aan moeder en kind een betere zorg leveren. Hij werd in die visie echter tegen gesproken door een aanwezige verloskundige. Juist vanuit de verloskunde bestaan er grote twijfels of het voor de Roosendaalse zwangere moeders wel een vooruitgang is.

De aanwezige volksvertegenwoordigers van de gemeenteraad hoorden het debat vooral vrij gelaten aan. Het laatste woord was voor een gewone burger die opmerkte dat het vooral een weliswaar af en toe vinnige maar toch vooral een technische debat tussen de deskundigen was geweest maar dat het hem en met hem de hele bevolking ook ging om de binding die men heeft met een eigen stadsziekenhuis. Waarmee we terug waren bij de vraag die van Gerven had opgeworpen: “Van wie is dit ziekenhuis nu eigenlijk?

Van de patiënten, van de burgers van Roosendaal en omgeving of van de financiers de verzekeraars?” Daar moesten de aanwezige politici even over nadenken.  Een enkeling verzuchtte:  “Maar wij gaan er niet over, en het is al beslist”. Dat roept de vraag op leven we nog in een democratie of hoe zit dat tegenwoordig eigenlijk? Is het niet logischer dat onze gekozen volksvertegen-woordiging over iets fundamenteels als een ziekenhuis het laatste woord zou hebben? De vraag werd daarom opgeroepen of we in Roosendaal hierover geen referendum zouden moeten organiseren? Iets voor de komende gemeenteraadsverkiezingen? Wordt wellicht vervolgd….

Het bestuur van de afdeling wenst alle leden een plezierige december maand. Goeie feestdagen, een mooi uiteinde en goed begin van 2014!

Mail: roosendaal@sp.nl.

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier