h

Ondanks bezuiniging blijft huishoudelijke hulp intact

14 juli 2014

Ondanks bezuiniging blijft huishoudelijke hulp intact

De bezuiniging die het Rijk ook Roosendaal oplegt zijn gigantisch. Op huishoudelijke hulp wordt maar liefst 40% gekort voor 2015. Maar desondanks heeft SP wethouder Hugo Polderman de garantie afgegeven dat er in het volgend jaar hierop niet gekort zal worden door de gemeente: “ De contracten met de huidige aanbieders gaan we ook voor het jaar 2015 onder vrijwel dezelfde voorwaarden verlengen”.

 Het enige dat de gemeente  niet kan  voortzetten is een bemiddelingsfunctie die Thuiszorg West Brabant (TWB) nu uitvoert voor de PGB hulpen. Nu bemiddelt TWB tussen de hulp en de klant bij de administratie en afwikkeling van het PGB (Persoon Gebonden Budget). Die bemiddeling verliep prima; PGB+ werd het genoemd. Echter het Rijk heeft ook besloten dat de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het “trekkingsrecht” gaat uitvoeren. Daarmee is de administratieve afwikkeling van dit PGB bij die SVB komen te liggen. Dat zal nog best gedoe opleveren, omdat veel voormalige Alfahulpen en hun cliënten vaak zelf amper in de gaten hebben dat ze via zo’n PGB-constructie werken. Met name de cliënten hebben daar tot nu toe weinig last van gehad. Zij kregen hun hulp en hoe dat  precies administratief in elkaar stak was voor hun niet interessant. De Alfahulpen zelf zijn in de regel ook niet de mensen die uitblinken in administratieve hoogstandjes. Daarom was het goed dat de administratie van dit fenomeen en ook de regeling bij ziekte en vakanties door TWB werd opgepakt en geadministreerd.

“Dat we dat niet meer voort kunnen zetten is jammer maar een rechtstreeks gevolg van het beleid van dit kabinet, ik kan niet alles wat uit ‘Den Haag’ komt repareren” zegt wethouder Polderman.  “Maar ik ben best trots dat we in grote lijnen de hulp in stand kunnen houden. Mensen die hun hulp rechtstreeks van een thuiszorgorganisatie afnemen, ‘Hulp in Natura’ heet dat in jargon (en dat zijn de meesten),  houden gewoon hun vertrouwde hulp. Mensen die nu al zelf hun PGB organiseren ook. Alleen die groep die gebruik maakt van de bemiddeling op hun PGB door TWB, krijgen te maken met veranderingen, maar dan nog alleen in hun administratie en niet in hun hulp-uren. Dat is dus best een goed resultaat”.

De wethouder gaat er ook op toezien dat er voor die specifieke PGB groep een apart communicatieproject wordt opgezet, zodat aan die mensen (zowel cliënten als hulpen) goed uitgelegd wordt wat er voor hen zal veranderen in 2015, en waarom.

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier