h

Gemeenteraad in debat over decentralisatie van de zorg, jeugdzorg en participatiewet

13 oktober 2014

Gemeenteraad in debat over decentralisatie van de zorg, jeugdzorg en participatiewet

Afgelopen donderdag 9 oktober is in de ‘commissie omgeving’ van de gemeenteraad gesproken over de aanstaande decentralisaties van de WMO/AWBZ, jeugdzorg en participatiewet. Met ingang van 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering van de betreffende wetten. De SP heeft in dat debat aangegeven de uitgangspunten van de decentralisaties te delen, maar grote problemen te hebben en te houden met de snelheid van invoering en vooral met de korting op de budgetten die het kabinet de gemeenten heeft opgelegd. Voor de SP is het belangrijk dat er maatwerk geleverd gaat worden.

De fractieleider van de SP, Ada Oudhof, heeft in de commissievergadering gesteld dat de uitgangspunten van de SP zijn:

-zorg dichter bij de mensen

-minder bureaucratie

-meer kleinschalige voorzieningen, wijk- en buurtzorg

-mensen die elkaar helpen en voor elkaar klaar  staan.

 

Door de decentralisaties kan de gemeente die uitgangspunten ook vorm geven. Dat is positief.  Ada Oudhof stelde echter dat de decentralisaties vooral ook bedacht zijn om bezuinigingen door te voeren. En daar zit dan ook meteen het knelpunt wat de SP betreft.  De SP fractie heeft steeds te kennen gegeven tegen de snelheid van invoering te zijn en ook tegen het enorm korten op de budgetten. Snelheid geeft maatschappelijke onrust en veel onduidelijkheden: mensen weten niet meer waar ze aan toe zijn. Het betekent ook, dat we ons als gemeente bezig moeten gaan houden met repareren, bijvoorbeeld door individuele zaken, die mis lopen, trachten op te lossen.

 

Dat is het paard achter de wagen spannen.  Nu al is te zien dat organisaties gaan voorsorteren op de veranderingen en dit geeft negatieve effecten op de zorg. Mensen dreigen daardoor niet meer de zorg te krijgen die ze nodig hebben. De wet is een feit en we kunnen niet anders dan uitvoeren. De uitgangssituatie is nu een gegeven geworden.

 

De SP in deze coalitie gestapt en is deel gaan nemen aan dit College, omdat we vinden dat we daarmee beter kunnen helpen om alles zo sociaal mogelijk ingevoerd te krijgen. Voor de SP betekent dit echt maatwerk, mensen helpen en daadwerkelijk ook, waar nodig,  hulp en ondersteuning  geven.  Dan laat Roosendaal zien dat het een echte sociale stad wil zijn en dat niemand buiten de boot mag vallen.

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier