h

SP fractie wil onderzoek naar de Hulp bij de Huishouding

28 juli 2015

SP fractie wil onderzoek naar de Hulp bij de Huishouding

Foto: SP

De SP-fractie in de Roosendaalse gemeenteraad heeft in de afgelopen raadsvergadering een motie ingediend om na te gaan of de WMO-gelden voor de Hulp in de Huishouding wel optimaal worden ingezet. De aanleiding daarvoor was dat uit zowel de jaarrekening 2014 als uit de bestuursrapportage 2015 gebleken was dat de beschikbare budgetten niet volledig worden benut. De SP-motie haalde in de gemeenteraad een meerderheid. Alleen VVD, D’66 en Groenlinks stemden tegen.

Lees hier de motie

Fractievoorzitter Ada Oudhof van de SP stelde in de gemeenteraad dat het huidige beleid erop gericht is om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en de hulp daarop aan te passen.  Dat het ook veel goedkoper is om in de thuissituatie voldoende ondersteuning te bieden dan over te gaan op veel duurdere 2e lijns zorg in verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Ze gaf aan dat de SP-fractie constateerde dat de beschikbare WMO-budgetten momenteel niet volledig worden besteed en dat de SP dit vreemd vindt. Dit omdat de vergrijzing doorzet en de doelgroep voor voorzieningen en ondersteuning in de thuissituatie steeds groter wordt. Bovendien omdat de betreffende WMO-zorg ook een maatschappelijk effect heeft door de signaleringsfunctie bij diverse problematieken in de persoonlijke situatie van mensen (bijv. eenzaamheid, armoede en verwaarlozing).

Ada Oudhof verzocht het College daarom te onderzoeken of de doelgroep wel goed bereikt wordt en daarover met eventuele verbetervoorstellen te komen. Ze verzocht daar dan ook de Adviesraad voor het Sociaal Domein actief bij te betrekken. De motie van de SP werd door de gemeenteraad gesteund. Het College zal nog in 2015 de resultaten van het onderzoek presenteren en met eventuele voorstellen voor verbetering komen.

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier