h

Meer betaalbare huur- en koopwoningen in Roosendaal

25 januari 2016

Meer betaalbare huur- en koopwoningen in Roosendaal

Foto: SP / SP site Breda

De SP Roosendaal heeft in het verkiezingsprogramma als een van de hoofdprioriteiten aangegeven dat er in Roosendaal meer betaalbare huur- en koopwoningen moeten komen. Bij de College-onderhandelingen heeft de SP hier zwaar op ingezet. Ook dat dit vooral nodig is voor: jongeren, ouderen, mensen met een smalle beurs en eenpersoonshuishoudens. Fractievoorzitter van de SP Roosendaal Ada Oudhof geeft aan: “Doordat woningcorporaties te veel sociale huurwoningen verkocht hebben is er nu een tekort aan betaalbare huurwoningen”. In de gemeenteraad kreeg het SP voorstel “Uitbreiding sociale huurwoningen” een meerderheid aan stemmen.

Door het College (waar de SP nu onderdeel van is) is eind 2015 de Woonagenda ( https://www.roosendaal.nl/dsresource?objectid=75297&type=org  ) gepresenteerd met daarin concrete acties om het aantal betaalbare koop- en huurwoningen ook daadwerkelijk in Roosendaal uit te breiden. In die Woonagenda wordt geconstateerd dat de zwakste doelgroepen nu het kind van de rekening zijn. Voor de doelgroep jongeren komen er woningen bij tot 500 euro huur.  Voor ouderen komen er meer betaalbare zorgappartementen. Starters en gezinnen met een inkomen tot  43.000 euro kunnen nu via de gemeente gebruik maken van een starterslening. (Zie: http://www.roosendaal.nl/Digitaal_Loket?OPUSQ=ACTIE=1031~OPUSID=B3902C29-B8B1-47B6-BFC3-DAF6CFC767EC&OPUSSESSID=bd45f9a75b1e89556a54f57aaf8b314f

Ook een belangrijk SP punt is dat leegstand en her- gebruik van panden wordt aangepakt en gestimuleerd. De gemeente faciliteert en stimuleert hierin kleinschalige projecten. Voorbeeld projecten die dit jaar naar aller waarschijnlijkheid van de grond komen zijn:  

  • Herbestemming Da Vinci School voor woningen;
  • Kleinschalige zorgprojecten in het voormalige Essent gebouw;
  • Charitasstraat, bouw van 20 betaalbare zorgappartementen;
  • Herbestemming van het leegstaande kantoorgebouw (Corneliusflat) in de Westrand;
  • De  Ververy in de Molenstraat. Bouw van 16 betaalbare huur appartementen

Door het College - met daarin onze SP-wethouder - wordt nu ook gewerkt aan een geheel nieuwe aanpak van de wijk Stadsoevers. Daar gaat fasegewijs gewerkt worden aan uitbreiding van het woningaanbod, juist ook voor starters en mensen met een kleinere beurs. Het megalomane project (met een nieuw stadskantoor in combinatie met een VMBO-school) van het vorige College is naar de prullenbak verwezen en ingeruild voor een  woningbouwproject waar Roosendaal wel behoefte aan heeft. Een aanpak waarbij de financiële risico’s van de gemeente in de hand gehouden worden. Een aanpak ook die inmiddels de steun heeft gekregen van de gehele gemeenteraad.

Oudhof geeft aan “Ik ben blij met het toekomstige realistische woonplan in Roosendaal. Eindelijk komen er meer betaalbare huur- en koopwoningen in Roosendaal. Dit biedt  mogelijkheden voor jongeren om in Roosendaal te blijven wonen,  voor ouderen om een gepaste zorgwoning te krijgen en voor eenpersoonshuishoudens om in aanmerking te komen voor een betaalbare woning.

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier