h

Terugblik vanuit de fractie op 2015

1 februari 2016

Terugblik vanuit de fractie op 2015

Foto: SP

De SP Roosendaal maakt nu bijna twee jaar deel uit van het bestuur van de stad. Een ieder zal kunnen begrijpen dat dit, met al die landelijke bezuinigingen vanuit Den Haag, niet zo’n eenvoudige klus is. Landelijk en lokaal moeten wij de strijd aan blijven gaan tegen de bezuinigingen op bijvoorbeeld de zorg.

Desalniettemin heeft onze SP-wethouder, Hugo Polderman, het voor elkaar gekregen om de zorg in Roosendaal zo goed mogelijk voor iedereen toegankelijk te houden. Ondanks de enorme bezuinigingen vanuit het rijk blijkt, vanuit cliëntenonderzoeken maar ook uit respons die wij krijgen, dat de meeste inwoners tevreden zijn over de zorg in Roosendaal en dat er niemand met de zorg tussen wal en schip geraakt is.  

Ook als fractie in de gemeenteraad met vijf zetels (van de 35) moeten we in de coalitie compromissen sluiten.  Voor de SP is het zeer belangrijk om onze “eigen kleur” en ons kritische geluid te blijven laten horen en voldoende eigen punten binnen te halen. Die weegschaal is altijd moeilijk en daarom is het ook goed om terug te kijken, te evalueren en te kijken waar we eventueel bij kunnen sturen. Ook de SP-fractie is er naar ons idee in geslaagd om belangrijke SP-punten binnen te halen.

Op de Nieuwjaarsreceptie van de SP zijn vanuit de fractie reeds enige punten genoemd. Onderstaand nog een overzicht van een aantal  onderwerpen waar de SP fractie o.a. mee bezig is geweest.    

  1. Actie tegen de huisuitzettingen. We hebben dit als SP-fractie aangekaart in de raad en aandacht gevraagd om de toename van het aantal huisuitzettingen terug te dringen. Ook om vroegtijdig financiële problemen bij huurders te signaleren en hen daarin te helpen. Inmiddels is er bij de begrotingsbehandeling een steunfonds huisuitzettingen van 200.000 euro voor 4 jaar gecreëerd.
  2. Ondersteuning voor het Werkvoorzieningsschap. De SP maakt zich grote zorgen of de kwetsbare mensen die nu nog bij de sociale werkplaatsen werken, wel een arbeidsplaats kunnen vinden in de samenleving en dat ze niet buiten de boot vallen en thuis op de bank komen te zitten. Door middel van een voorstel om voldoende plaatsen voor Beschut Werken te creëren, maar ook dat de tijdelijke contracten omgezet werden in vaste contracten en dat er goede cao afspraken gemaakt worden voor deze werknemers, is de positie van de werknemers in Roosendaal versterkt.  
  3. Vaststellen van de Woonvisie 2015 (april 2015) en uitbreiden met Stadsoevers (december 2015).  Zie hiervoor ook het artikel over “Meer betaalbare huur- en koopwoningen in Roosendaal”. Vanuit het bestuursakkoord is er door de SP aandacht gevraagd voor meer betaalbare huizen in Roosendaal. Vanuit de woonvisie, maar ook doordat er gebouwd gaat worden in Stadsoevers, lijkt dit nu te gaan lukken. Er komen zowel meer sociale huurhuizen, als ook meer betaalbare koophuizen voor o.a. starters, ouderen maar ook voor alleenstaanden.
  4. Re-integratieprojecten zoals So You think You Can Work worden kritisch door de SP Roosendaal bekeken en beoordeeld. Een liveshow maken met vijf mensen uit de bijstand, waarbij de besten mogelijk een baan aangeboden krijgen, vinden wij als SP niet respectvol omgaan met mensen in de bijstand.
  5. Investeren in het voorliggend veld. Vanuit de SP is een voorstel gekomen om geld te investeren om mensen in een vroeg stadium in hun eigen omgeving te ondersteunen (b.v. schuldhulpverlening, verwijzen naar de juiste instanties etc.). Mensen krijgen zo sneller de juiste hulp en mogelijk lijdt dit uiteindelijk ook tot minder duurdere zorg.
  6. Het Economisch Actieplan wordt op aanzet van de SP geconcretiseerd en moet meer een plan worden dat echt inzet op echte banen. 
  7. Armoede en Minimabeleid. In het bestuursakkoord is afgesproken om niet te bezuinigen op het armoede- en minimabeleid.  Er worden wel momenteel diverse acties ondernomen om het beleid te verstevigen. Het drempelbedrag (bedrag wat eerst door de aanvrager zelf betaald moest worden om in aanmerking te komen voor bijzondere bijstand) is al weggevallen. En ook wordt er 100.000 euro geïnvesteerd in de S(amen) T(egen) A(rmoede) teams. Niet alleen in Kalsdonk zullen er STA teams zijn, maar ook in de wijken Westrand, Kroeven, Burgerhout en Langdonk.

Wij zullen ons ook in 2016 blijven inzetten voor een ‘socialer’ Roosendaal.

Fractievoorzitter SP, Ada Oudhof

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier