h

SP Roosendaal staat voor goede uitgebreide huishoudelijke hulp voor cliënten zonder eigen bijdrage

17 april 2017

SP Roosendaal staat voor goede uitgebreide huishoudelijke hulp voor cliënten zonder eigen bijdrage

Foto: SP

De SP fractie in Roosendaal blijft zich sterk maken voor goede zorg voor inwoners in Roosendaal. Al eerder zorgde wethouder van Poppel dat de eigen bijdrage voor de huishoudelijke hulp (de WMO-hulp) is afgeschaft. De hulp is zo laagdrempelig en voor iedereen met een indicatie toegankelijk geworden.

De huishoudelijke hulp zal vanaf 1 juli nu ook licht begeleidende taken kunnen uitvoeren en daarmee komt zij veel beter tegemoet aan de wensen van de cliënt. De cliënt spreekt met de zorgverlener af welke zorg zij nodig heeft. Dit wordt vastgelegd in een zorgplan. Dit hoeven niet alleen huishoudelijke taken te zijn, maar de zorgverlener mag ook met de cliënt iets ondernemen wat ervoor zorgt dat de cliënt meer aansluiting vindt in de wijk en zich daardoor prettiger voelt. Ouderen blijven steeds langer thuis wonen en dan is het belangrijk dat zij zich in de wijk thuis blijven voelen en betrokken zijn bij de buurt. Daarom is het belangrijk dat zorg en activiteiten dicht bij de bewoners in de wijk worden georganiseerd en dat is precies wat SP wethouder Corné van Poppel gedaan heeft. Hij maakt per wijk een zorgorganisatie verantwoordelijk voor het organiseren van huishoudelijke zorg met begeleiding dicht bij de bewoner thuis. De zorgorganisatie moet daarbij wel samenwerken met andere zorgorganisaties, hulpverleners en vrijwilligers in de wijk. Als zorgverleners zoveel mogelijk in 1 wijk werken, dan hoeven zij niet zoveel te reizen en daardoor blijft er meer geld over voor de zorg voor de inwoners van Roosendaal en dat vindt de SP belangrijk. De cliënt en de zorg aan de cliënt staan dan centraal

Marion Heessels, fractielid van de SP Roosendaal gaf in de raadsvergadering van 6 april aan dat het nog even duurt voordat het helemaal zover is. Veel inwoners hebben een hulp bij huishouden die voor hen vertrouwd is en die zij willen houden. Soms komt deze hulp uit een andere wijk waar een andere zorgaanbieder voor de zorg verantwoordelijk is geworden en heeft zij nog meer cliënten die soms allemaal in andere wijken wonen. Cliënt en zorgverlener kunnen er dan voor kiezen om te blijven zorgen voor elkaar. Dat kan doordat de zorgverlener ervoor kiest om te gaan werken voor de zorgorganisatie in de wijk waar de bewoner woont of door te kiezen voor een Persoonsgebonden Budget (PGB) waardoor de cliënt zelf verantwoordelijk is voor de hulp bij het huishouden, zonder zorgorganisatie. In deze overgangsperiode verandert er dus veel en daar worden sommige cliënten en zorgverleners onzeker van. Dat is logisch. De verwachting is echter dat deze periode van beperkte duur zal zijn. 

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier