h

Veel aandacht voor Hulp bij het Huishouden Plus

1 augustus 2017

Veel aandacht voor Hulp bij het Huishouden Plus

Vanaf 1 juli is gestart met het werken volgens de nieuwe werkwijze Hulp Bij Huishouding met lichte begeleiding (HBH+). Het belangrijkste daarbij is dat medewerkers niet meer in een groot gebied werken, maar zorgverleners van een bepaalde zorgverlenende instelling binnen een bepaalde wijk zoveel mogelijk alle zorg bieden. Daardoor is er minder reistijd en zijn de zorgverleners binnen die wijk heel goed bekend met de zorg die nodig is en de zorg die geboden kan worden. Daarbij werken zij zoveel mogelijk samen met de mensen die in de buurt wonen, vrijwilligers, buurthuizen en organisaties in die wijk die hun cliënten wat kunnen bieden. Daardoor leren zorgverleners elkaar beter kennen en kunnen zij elkaar beter ondersteunen. Deze manier van werken sluit naar verwachting beter aan bij de zorg die nodig is voor onze oudere bewoners die steeds langer, met steeds meer zorg, thuis blijven wonen.

Deze nieuwe werkwijze heeft veel stof doen opwaaien. Het heeft zowel cliënten als zorgverleners een gevoel van onzekerheid bezorgd. Dat is logisch bij een nieuwe werkwijze. Sommige cliënten hebben een andere zorgverlener gekregen omdat hun vaste medewerker heeft gekozen om te blijven zorgen bij haar andere cliënten en deze in een andere wijk wonen. Natuurlijk is het afscheid nemen van de hulp die hen heel vertrouwd is en leren kennen van een andere hulp heel ingrijpend. 

Het was ook heel vervelend dat een aantal cliënten geen hulp hebben gekregen omdat een aantal zorgverleners die bij zorginstelling Axxicom zouden gaan werken in de laatste week van juni alsnog heeft besloten toch voor zorginstelling DAT te gaan werken. Daardoor kon de zorg voor de cliënten bij Axxicom waar zij al ingepland waren niet doorgaan. Mede op aandrang van de gemeenteraad en wethouder Van Poppel heeft Axxicom alles in het werk gesteld om binnen een week te zorgen dat de cliënten die daardoor een week geen zorg hebben ontvangen, de volgende week wel zorg hebben ontvangen. 

De komende vakantieperiode is voor alle zorginstellingen, zoals elk jaar weer, een uitdaging om ervoor te zorgen dat cliënten tenminste de minimaal benodigde zorg ontvangen. Na de vakantieperiode zal echt volgens de nieuwe methode gewerkt worden, zullen mensen elkaar in de wijk beter leren kennen en elkaar kunnen vinden. Dan zal langzaam duidelijk gaan worden hoe zij elkaar kunnen ondersteunen om de beste zorg te bieden voor de mensen in hun wijk. 

Reactie toevoegen

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier