Bestrijd de 10 plagen van West-Brabant
Bestrijd de 10 plagen van West-Brabant
West-Brabant ondergaat momenteel een gigantisch veranderingsproces. Omwille van de economische groei, vooral van de Randstad en de havens van Rotterdam en Antwerpen, dreigen natuur en landschap daarbij compleet opgeofferd te worden. Tenminste als wij dat accepteren.
Onder het motto "Bestrijd de 10 plagen" hebben de SP-afdelingen in West-Brabant in samenwerking met diverse actiegroepen en belangenverenigingen het afgelopen jaar campagne gevoerd tegen de vele bedreigingen van de natuur en het leefklimaat in de regio. De ligging tussen Rotterdam en Antwerpen zadelt dit gebied op met allerlei plannen voor nieuwe en drukkere wegen en spoorlijnen. En - vanwege de goede verbindingen - vervolgens ook met uitbreiding en nieuwe aanleg van industrieterreinen. Het groen dat overblijft tenslotte, dreigt ten prooi te vallen aan de overloop van kassen uit het Westland en varkensschuren uit Oost-Brabant.
Voor veel inwoners is de maat vol, en ook CDA-gedeputeerde Van Geel vindt het wel veel worden. Volgens hem lijkt het wel op de 10 bijbelse plagen - een vergelijking die de SP inspireerde tot het actiemotto. Een groot verschil met de bijbelse plagen is dat deze als een straf van God over de bevolking kwamen. De West-Brabantse plagen zijn echter het gevolg van politieke besluiten van bestuurders. Ze zijn dus veel beter te bestrijden!
Hugo Polderman: 'Alleen samen kunnen we de leefbaarheid behouden'
SP-Statenlid Hugo Polderman uit Roosendaal is de initiatiefnemer van Bestrijd de 10 Plagen. Wat wilde hij bereiken met de campagne?
Polderman: 'We wilden duidelijk maken hoe veelomvattend de bedreigingen zijn, en hoe ze verband houden met elkaar. En we wilden een verbinding leggen tussen alle groepen die de bedreigingen in verzet zijn gekomen. Uiteraard allemaal met als doel zwaarder tegenwicht te kunnen bieden. Opzet was dus om zo breed mogelijk een vuist te maken tegen de ontwikkeling die West Brabant laat verworden tot één grote lopende band van asfalt, staal en beton. We hebben daar op allerlei manieren verzet tegen georganiseerd met als resultaat dat er nu toch meer dan voordien rekening gehouden wordt met de gevoelens van de bevolking. Nog lang niet genoeg natuurlijk maar in de discussie rond de twee belangrijkste "plagen", het goederenvervoer en de realisatie van Moerdijkse Hoek, merk je toch dat er wel degelijk gekeken wordt naar wat de bevolking er van vindt. We laten ons daardoor uiteraard niet in slaap wiegen, want er valt nog heel wat actie te voeren rond deze thema's en dat zullen we dan ook zeker doen; met als uitgangspunt tegen Moerdijkse Hoek moet er niet komen en het goederenspoor moet uit de bebouwde kommen."
Comité "Bestrijd de 10 plagen"
Wouwseweg 15
4703 BK Roosendaal
E-mail:info@bestrijdde10plagen.nl
Website: www.bestrijdde10plagen.nl