h

Programmabegroting 2016 - 1e termijn SP

We leven in een wereld vol angst en haat. Haat zorgt er voor dat er nog nooit zo veel oorlogshaarden op de wereld geweest zijn als nu. En angst,  zorgt er voor dat de meer dan 60 miljoen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlogsgeweld in andere landen niet met open armen worden ontvangen, maar als een bedreiging voor de samenleving worden gezien.

De gemeente Roosendaal fungeerde een aantal weken terug als gastheer voor tweehonderd vluchtelingen. Nadat ze 72 uur in Roosendaal waren geweest gingen ze weer weg, op naar het volgende tijdelijke verblijf.

Waar we op het journaal nog wel eens beelden voorbij zien komen van gemeentes waarin de opvang van vluchtelingen allesbehalve soepel gaat, was de belangrijkste conclusie na 3 dagen noodopvang dat, met de hulp van vrijwilligers, ambtenaren én hulpverleners er geen incidenten hadden plaatsgevonden, en er vanuit de Roosendaalse samenleving 0 klachten waren binnengekomen bij de gemeente over de aanwezige vluchtelingen. Een sterk staaltje Roosendaalse barmhartigheid en solidariteit, waar we best trots op mogen zijn.

We leven ook in een wereld waarin het woord crisis helaas nog steeds regeert. Is het geen economische crisis dan hebben we het wel over de vluchtelingencrisis.

Vooral de economische crisis presenteert de gemeente Roosendaal ook dit jaar weer een aantal lastige vraagstukken in de begroting, want hoe ga je met minder geld bijvoorbeeld goede zorg voor iedereen waarborgen en hoe ga je met de beperkte middelen die je hebt meer échte banen creëeren.

Deze begroting waarborgt dat eenieder toegang heeft tot de zorg die hij of zij nodig heeft. Verder doet de gemeente haar best om eenieder deel te laten nemen aan onderwijs, sport, recreatie en cultuur, maar ook in Roosendaal zijn er mensen die om wat voor reden dan ook buiten de boot vallen en het daarom moeilijk hebben. Juist voor deze mensen vraagt de SP aandacht tijdens deze begrotingsbehandeling.

ZORG

Vanwege de landelijke bezuinigingen worden gemeentes gedwongen om te bezuinigen op voorzieningen in de zorg, en is er minder geld beschikbaar voor groen en grijs onderhoud in de wijken en dorpen. Noodgedwongen moeten mensen nu hun eigen zorg regelen én wordt van de Roosendaaler verwacht dat hij meehelpt in het onderhoud van zijn omgeving (met een duur woord heet dit alles dan: participatie). Deze ontwikkeling snapt de SP, en de SP staat ook absoluut niet negatief tegenover deze ontwikkeling.

 Mensen zijn namelijk heel goed in staat om zelf hun eigen zaakjes te regelen en de SP is er van overtuigd dat mensen ook echt wel bereid zijn om zich in te zetten voor de samenleving. Alleen, kan de samenleving niet aan haar lot worden overgelaten en zal de gemeente haar inwoners moeten blijven stimuleren en ondersteunen wanneer zij, om wat voor reden dan ook, buiten de boot dreigen te vallen. De SP is blij dat deze visie terug is te zien in de Programmabegroting 2016. De eigen kracht van inwoners staat centraal en deze eigen kracht wordt versterkt doordat actief wordt ingezet op het versterken van het voorliggend veld vanuit de Veranderagenda Sociaal Domein.

De SP wil van Roosendaal een nóg socialere gemeente maken, en de SP pleit daarom voor méér investeringen in het voorliggend veld. Hier komt de SP in haar tweede termijn nog kort op terug. Waar de SP in haar tweede termijn ook nog kort op terug zal komen is de peuteropvang. De SP zou namelijk graag meer investeren in kind-voorzieningen door bijvoorbeeld de kinderopvang verder te regelen, zodat ouders meer mogelijkheden hebben om te gaan werken wanneer zij dit willen. Graag hoort de SP van het college of zij positief tegenover dit voorstel staat.

Verder  is de SP erg blij dat mensen in de bijstand het een stukje makkelijker krijgen doordat het drempelbedrag voor de bijzondere bijstand, met de SP in het college, wordt afgeschaft. Hierdoor wordt de bijzondere bijstand toegankelijker voor de mensen die hier behoefte aan hebben.

De SP is verder  blij om te zien dat de gemeente Roosendaal niet alleen een gezonde weerstandscapaciteit, maar ook een reserve van enkele miljoenen specifiek in het sociaal domein heeft, om eventuele overschrijdingen van het budget ook daadwerkelijk op te kunnen vangen.

In dat kader is het in principe een mooi streven van het college om taken binnen rijksbudgetten uit  te willen voeren, maar waar dit nodig is moeten reserves gewoon aangeboord worden wat de SP betreft.

WONEN

Iedereen in Nederland heeft recht op een dak boven zijn hoofd. Dat is in Roosendaal niet anders.

Landelijk zien we een chronisch tekort aan sociale huurwoningen. Helaas is dit tekort in Roosendaal ook aanwezig... Goed daarom dat met deze begroting wordt ingezet op betaalbare en geschikte woningen voor jongeren en inwoners met een wat lager inkomen. De herontwikkeling van het Douanekantoor  tot appartementen zou wat dat betreft wel eens een schot in de roos kunnen zijn.

De SP vraagt al tijden aandacht in de gemeenteraad voor het hoge aantal huisuitzettingen. Op 11 juni is een motie van de RL, CDA en SP aangenomen om tot een “steunfonds huisuitzettingen” te komen. De SP is verheugd dit steunfonds terug te zien in de begroting, want het voorkomen van huisuitzettingen door het tijdig signaleren van schulden is namelijk voor alle partijen een win-situatie. Aan de ene kant zijn mensen die in de schulden zitten veel meer geholpen met schuldhulpverlening dan dat ze uit hun huis worden gezet en aan de andere kant hebben woningcorporaties een hoop minder kosten. De gemiddelde kosten van een uitzetting zitten namelijk tussen de de € 5000 en € 9000. Per 100.000 inwoners levert het voorkomen van huisuitzettingen gemiddeld 390.000 euro op. Niet alleen sociaal de juiste oplossing dus, maar ook financieel verstandig.

CREATIEVE OPLOSSINGEN

Zoals eerder gezegd moet de gemeente met minder geld meer doen. Dit vraagt soms om creatieve oplossingen. Een goed voorbeeld hiervan is de werkwijze met betrekking tot de Wijken en Dorpen. Structureel moet hier gewerkt worden met een te klein budget om alle werkzaamheden uit te voeren. Vandaar dat het onderhoudsniveau van de Wijken en Dorpen de komende jaren waarschijnlijk niet boven niveau C uit gaat komen. Voor de goede orde: A is het hoogste niveau. Niet per definitie een fijn vooruitzicht, maar met de introductie van de vitaliteitskaart gaat de gemeente bijvoorbeeld de dialoog op een nieuwe, frisse manier aan met bewoners, wat moet leiden tot meer gerichte resultaten om zo toch een betere leefomgeving te creëeren. De SP ziet dit experiment met vertrouwen tegemoet.

Verder wil de SP ook graag de diverse Wijkteams roemen. Deze teams leveren fantastisch werk en zorgen werkelijk voor maatwerk. De SP komt hier in haar tweede termijn nog op terug.

Ook valt te lezen in de begroting dat de gemeente zich misschien wel gaat wagen aan crowdfunding (zie programma 1, p.20). Erg hip, maar hoe dit gestalte moet krijgen is voor de SP een vraag.. In principe doet de gemeente nu namelijk al aan grootschalige crowdfunding wanneer zij jaarlijks de belastingen van haar inwoners int. Om dan ook nog eens voor losse projecten geld te gaan vragen van burgers is wel een beetje dubbel op.., graag hoort de SP van het college wat zij van deze crowdfunding vindt.

CENTRUM

De SP is blij dat de gemeente investeert in een nieuw centrum, er moet namelijk hoe dan ook wat gebeuren om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor ondernemers en consumenten. De SP vraagt specifiek aandacht voor het integreren van logische verkeersstromen in het nieuwe centrum, om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld fietsers en voetgangers elkaar niet in de weg zitten, maar dat zij wel beiden de binnenstad gemakkelijk kunnen doorkruisen. Graag hoort de SP van het college hoe zij denkt deze goede doorkruising te gaan realiseren in het nieuwe centrum.

De gemeente neemt met deze begroting stappen richting de realisatie van een nieuw, compact centrum.... nu moet alleen het bedrijfsleven nog de handen uit de mouwen steken... want zoals we in de begroting hebben kunnen lezen is er nog maar weinig animo vanuit het bedrijfsleven om de handschoen op te nemen. Vraag: wat gaat het college doen om het bedrijfsleven te activeren in deze?

BANEN

Dan, als laatste punt: ... Roosendaal heeft dringend behoefte aan nieuwe banen. In de begroting lezen we dat: er slimme verbanden gelegd gaan worden; dat we als gemeente meedoen (dan wel mee gaan doen) aan allerlei gesprekken met diverse partners; en dat bedrijventerreinen heringericht gaan worden. Dit alles om te kijken of we e-ven-tu-eel nieuwe banen kunnen creëeren. Deze praktijken schaar ik voor het gemak allemaal onder het kopje indirecte investeringen: investeringen die eventueel tot meer banen zouden kúnnen leiden.

Hier is het advies van de SP toch: minder praten en vergaderen en meer doen! Leuk al die overleggen en samenwerkingsverbanden, maar ze kosten de gemeenschap behóórlijk wat geld en wat ze nu concreet opleveren weet niemand.

Ik ga hier verder niet uitwijden over het Economisch Actieplan (EAP), het lijkt de SP veel praktischer om de discussie over het EAP aan te gaan in de daarvoor bestemde raads- en commissievergaderingen.

Voorzitter, ik ga afronden.

Het is het college gelukt om een sluitende, en op vele punten solide begroting af te leveren. Met deze begroting is, volgens de SP, in ieder geval al het materiaal in huis om aan een sociaal, levendig en gezellig Roosendaal te bouwen de komende jaren.

Ik dank u wel.

Namens de SP,

Mike van Heumen

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier