Gemeenteraadsverkiezingen 2018 SP Roosendaal

Voor jezelf, Voor elkaar

Al sinds 1987 is de SP actief in Roosendaal. Vanaf 1996 vertegenwoordigen we de inwoners van de gemeente Roosendaal in de gemeenteraad. De afgelopen vier jaar bestuurden we mee en hebben we Roosendaal een stukje socialer gemaakt. Maar onze strijd voor een Roosendaal waar iedereen kan en mag meedoen gaat door. De SP zet zich onder andere in voor veilige, groene en leefbare wijken en dorpen, voor goed en toegankelijke zorg voor iedereen die dat nodig heeft en voor betaalbare fatsoenlijke huizen. We doen dit niet alleen. De SP gaat de buurten in om met mensen te praten over hun woon- en leefomgeving. U weet het beste wat er in uw wijk of dorp speelt. Wilt u ook gaan voor een socialer Roosendaal? Een Roosendaal waar iedereen mee mag en kan doen? Stem dan 21 maart SP, want wij doen het samen en voor elkaar!

Lijsttrekker: Adriënne Maas-Cleeren

Mijn naam is Adriënne Maas-Cleeren. Ik woon met mijn man en kinderen in de wijk Kortendijk. Het Bravis ziekenhuis is al zo’n 30 jaar mijn werkgever. Eerst in de functie van verpleegkundige en later als ontwikkelcoach bij het Kennis en Ontwikkelcentrum. Ik ben van mening dat het er niet toe doet waar je wiegje heeft gestaan. Of dit in een gezin is met een goed gevulde portemonnee of bij een moeder in de bijstand die ieder dubbeltje om moet draaien. Een ieder heeft hetzelfde recht op een menswaardig bestaan. Met name de laatste groep heeft daarin meer ondersteuning nodig. In mijn visie zorg je voor en met elkaar voor iedereen die dit nodig heeft, ongeacht afkomst, religie of geaardheid. Deze waarden zie je terug bij de SP, de enige partij die solidair is met alle mensen!

1. Adriënne Maas-Cleeren

Een ieder heeft hetzelfde recht op een menswaardig bestaan.

Meer informatie

2. Marion Heessels

In mijn werk als wijkverpleegkundige zie ik wat er speelt in de samenleving.

Meer informatie

3. Wendy Beens-van Zundert

Iedereen verdient een gelijke kans in onze gemeente, ongeacht de dikte van je portemonnee of afkomst.

Meer informatie

4. Petra Schijvenaars

De SP is de partij die op straat is onder de mensen.

Meer informatie

5. Marcel van der Aa

Wij zij geen partij die van alles belooft en achteraf niets nakomt!

Meer informatie

6. Corné van Poppel

De negatieve kanten van de marktwerking in de zorg worden steeds meer zichtbaar.

Meer informatie

7. Tineke Claessens-Vloedgraven

De komende jaren wil ik werken aan een nog socialer Roosendaal!

Meer informatie

8. Reyn van Elzakker

Wat is Roosendaal zonder de dorpen Moerstraten, Nispen, Wouw, Wouwse Plantage en Heerle?

Meer informatie

9. Ernst van Dam

De SP is voor mij de enige partij die oprecht opkomt voor mensen die dat zelf niet kunnen.

Meer informatie

10. Bernd Missal

Ook de komende jaren wil ik me inzetten voor een socialer Roosendaal.

Meer informatie

Goede, toegankelijke zorg voor iedereen. Behoud van de huisartsenpost en een volwaardig en goed bereikbaar ziekenhuis. Huishoudelijke verzorging mét lichte begeleiding en zonder eigen bijdrage.

Een gecontroleerd softdrugsverkooppunt om de grote overlast in de wijken tegen te gaan.

Meer betaalbare koop- en huurwoningen. Huurders hebben recht op fatsoenlijk onderhoud van hun woning, verzorgd door de verhuurder.

Gelijke kansen voor iedereen in onze gemeente. Waar nodig draagt de gemeente daar financieel aan bij.

Groene, leefbare en veilige buurten en dorpen, waar het fijn is om te leven en te wonen.

VERKIEZINGSPROGRAMMA SP ROOSENDAAL 2018 - 2022 SAMEN EN VOOR ELKAAR

Download hier het hele verkiezingsprogramma

 

programmacommissie

Corné van Poppel
Mike van Heumen
Hugo Polderman

foto’s

Petra Schijvenaars
Ada Oudhof
Tineke Claessens

WOORD VOORAF

Dank voor het vertrouwen in de SP de afgelopen vier jaar. Wij strijden voor een socialer Roosendaal en zijn omliggende dorpen in de gemeenteraad en op straat. Zodat iedereen kan en mag meedoen ongeacht je afkomst of de dikte van je portemonnee. Zodat het hier fijn is om te leven en te wonen voor jong en oud. Dit doen we ook graag de komende vier jaar weer.

U weet het best wat er goed is voor uw buurt. De SP gaat daarom de buurten in om met bewoners te praten. Wat is er mooi aan uw buurt en wat kan er beter, zijn vragen die we stellen. We hebben u nodig om van Roosendaal, Wouw, Wouwse Plantage, Heerle, Nispen en Moerstraten nog mooiere en fijnere woonplaatsen te maken. We hebben hier een start mee gemaakt en gaan dit doorzetten. Hiermee maken we onze buurten, dorpen en stad nog meer van de mensen.

We doen het samen en voor elkaar. Want samen sta je niet alleen. Doet u ook mee?

Met vriendelijke groet,

 

Adriënne Maas-Cleeren                                Petra Schijvenaars
Lijsttrekker                                                      Afdelingsvoorzitter

INLEIDING

Woensdag 21 maart 2018 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. U bent dan als kiezer aan zet om te laten weten welke partij u de komende vier jaar mag vertegenwoordigen in de Roosendaalse gemeenteraad.

De SP neemt sinds 1996 deel aan de gemeenteraad, de afgelopen periode deden we dat met vijf zetels. Maar dat niet alleen. Voor het eerst sinds haar bestaan in Roosendaal heeft de SP deze periode deelgenomen aan het college van burgemeester en wethouders in Roosendaal. Daarmee heeft de SP aangetoond dat ze haar verantwoordelijkheden niet uit de weg gaat en meewerkt om in deze gemeente het sociale gezicht glans te geven. De menselijke maat is daarbij het uitgangspunt.

De afgelopen vier jaar zijn veel taken vanuit het Rijk naar de gemeente overgeheveld. Op zich niet verkeerd, want veel zaken kun je lokaal beter organiseren. Maar door de soms veel lagere budgetten die daarvoor beschikbaar kwamen, wordt het moeilijk om kwalitatief goede zorg te kunnen blijven bieden. Door betere samenwerking tussen verschillende partners worden mensen met een hulpvraag sneller gevonden, wat dan weer wel gepaard gaat met een grotere druk op de beschikbare middelen.

In deze periode hebben we de nasleep van de crisis meegemaakt. Met als schrijnend gevolg dat de tweedeling in de maatschappij alleen maar lijkt toe te nemen. Steeds meer mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen, wat zich uit in een groeiende groep die met armoede te maken heeft. Daar wil de SP de komende jaren nog verder voor vechten, om deze ontwikkeling een halt toe te roepen. Iedereen moet een kans krijgen om mee te doen, ongeacht de financiële situatie waarin men zit.

Nu in het algemeen wordt geroepen dat de crisis voorbij is, kunnen we nog lang niet achterover leunen. We moeten hard aan het werk om dit voor iedereen tastbaar te maken. We doen het samen en voor elkaar!

SPEERPUNTEN

De komende jaren gaat de SP strijden voor:

  • Goede, toegankelijke zorg voor iedereen. Behoud van de huisartsenpost en een volwaardig en goed bereikbaar ziekenhuis. Huishoudelijke verzorging mét lichte begeleiding en zonder eigen bijdrage.
  • Een gecontroleerd softdrugsverkooppunt om de grote overlast in de wijken tegen te gaan.
  • Meer betaalbare koop- en huurwoningen. Huurders hebben recht op fatsoenlijk onderhoud van hun woning, verzorgd door de verhuurder.
  • Gelijke kansen voor iedereen in onze gemeente. Waar nodig draagt de gemeente daar financieel aan bij.
  • Groene, leefbare en veilige buurten en dorpen, waar het fijn is om te leven en te wonen.

1. ZORG

Nu mensen langer thuis blijven wonen, moet de zorg daar goed op worden ingericht. Deze moet laagdrempelig zijn. Niet de vraag of je de zorg kunt betalen, maar de vraag of je zorg nodig hebt, moet het verschil maken. Huishoudelijke verzorging is de eerste trede op de ladder van de zorg. De huishoudelijke hulp signaleert of er aanvullende ondersteuning nodig is en schakelt die in.

Steeds meer mensen krijgen te maken met mensen met dementie. Roosendaal wil een dementievriendelijke gemeente zijn. Ook de komende jaren wordt hier verder aan gewerkt om dit te realiseren.

Mantelzorgers zijn een belangrijke schakel om mogelijk te maken dat mensen langer thuis wonen, maar zij lopen nogal eens vast door de zware belasting die ze ondervinden.  Extra mogelijkheden om de mantelzorger te ontlasten moeten worden ontwikkeld.

  • Laagdrempelige toegang van zorg, waarbij ervaren beroepskrachten de zorgvraag beoordelen in samenspraak met cliënt. Ervaren beroepskrachten hebben alle kennis in huis om te beoordelen welke zorg en/of voorzieningen nodig zijn.
  • Huishoudelijke verzorging mét lichte begeleiding, waarbij de zorgvraag leidend is en zonder eigen bijdrage.
  • We behouden de lokale collectieve zorgverzekering voor mensen met een minimuminkomen en schrappen het eigen risico.
  • Geld voor de zorg gaat naar de zorg, niet naar tekorten elders. Door meer in te zetten op het tegengaan van verspilling, overbodige bureaucratie, teveel managers, dure sponsoring en reclame, kunnen we besparingen in de zorg realiseren. 
  • Roosendaal is en blijft een officiële dementievriendelijke gemeente.
  • Stimuleren van kleinschalige woon/zorgvoorzieningen in wijken en dorpen.
  • We bieden extra ondersteuning aan mantelzorgers door goede respijtvoorzieningen te ontwikkelen, waarbij zij worden ontlast.
  • Behoud van de huisartsenpost en een volwaardig en goed bereikbaar ziekenhuis.

2. VEILIGHEID

Mensen moeten zich in hun straat, wijk, dorp of stad altijd veilig voelen. De laatste jaren voelen mensen zich toch steeds onveiliger in Roosendaal. Een belangrijke reden hiervoor is de toenemende drugsgerelateerde overlast. Die overlast moet nu écht aangepakt worden.

Ook heeft Roosendaal in haar omgeving te maken met de aanwezigheid van de kerncentrales in Doel en Borssele en komen er dagelijks vele treinen dwars door de stad die gevaarlijke stoffen vervoeren.  Dit zijn zaken die niet genegeerd kunnen worden.

  • Realistisch softdrugsbeleid, waarin we experimenteren met gereguleerde wietteelt en gaan voor legalisatie. We willen een gereguleerd afgiftepunt voor softdrugs om de overlast in de wijken tegen te gaan.
  • Drugscriminaliteit (vooral in het buitengebied) moet hard worden aangepakt. De reeds bestaande drugs squad verricht op dat terrein uitstekend werk in samenwerking met het Openbaar Ministerie en de rechtspraak. Dit willen we dan ook voortzetten.
  • Het goederenspoor dat dwars door Roosendaal loopt, moet omgeleid worden, zodat gevaarlijke stoffen niet meer dwars door woongebieden worden vervoerd. Het gemeentebestuur moet daarvoor blijven lobbyen bij de Rijksoverheid.
  • Spreekuurrechters, die door middel van spreekuren in het buurtcentrum en een minimale financiële bijdrage, op een laagdrempelige manier conflicten kunnen oplossen.
  • Voorzieningen in wijken en dorpen, waaronder buurthuizen, blijven op peil voor de nodige veiligheid en sociale controle.
  • De succesvol gebleken buurtpreventie breiden we uit.
  • We blijven strijden voor het zo snel mogelijk sluiten van de kerncentrales in Doel en Borssele.

3. WONEN

Het aan de markt overlaten van fundamentele voorzieningen als een dak boven het hoofd blijkt al decennia niet te werken. Niet alleen zijn de huren de afgelopen jaren door de terugtredende overheidsbemoeienis enorm gestegen, maar ook de ‘bijkomende kosten’ zoals de energielasten zijn de pan uit gerezen. De SP pleit al vele jaren voor beter isolatie van met name de goedkopere huurflats zoals die in de Westrand. Dat dit nu eindelijk aangepakt wordt, is verheugend. Het aanpassen aan de eisen van deze tijd moet echter worden beschouwd als het inlopen van achterstallig onderhoud en mag dus niet meteen in de huurprijzen worden opgenomen.

De stilstand op de woningbouwmarkt heeft al veel te lang geduurd. De behoefte aan betaalbare woningen is in Roosendaal groot genoeg om een ambitieus plan voor nieuwbouw te rechtvaardigen. En dan niet alleen voor starters, maar ook voor senioren die graag betaalbare kleinschaligere woningen wensen. De gemeente moet hiertoe het voortouw nemen en er de regie op voeren. Het incidenteel ombouwen van kantoren naar appartementen is prima, maar is onvoldoende om de bestaande woningnood op te lossen.

  • Meer betaalbare koop- en huurwoningen, met name voor starters en senioren. Hiermee moet in nieuwbouwplannen rekening gehouden worden.
  • Bij nieuwbouw in de vrije sector moet de gemeente vooraf afspraken maken over de hoogte van de huur.
  • Omdat er eerder een tekort dan een teveel aan huurwoningen is, wordt het ‘onttrekken aan de woningvoorraad’ door middel van de verkoop van huurwoningen niet toegestaan. Sloop van woningen kan alleen als er meteen ook vervangende nieuwbouw komt.
  • Er moet onderzocht worden of een heroprichting van een Gemeentelijk Woning Bedrijf (GWB) een oplossing is voor het tekortschieten van de plaatselijke woningmarkt.
  • De zeggenschap van de huurders bij het beleid moet actief worden ondersteund. Huurders maken samen met de gemeente en de woningcorporatie afspraken over de kwaliteit van woningen en over huurverhogingen.
  • Er moet weer een aanspreekpunt komen in de vorm van een loket waar huurders terecht kunnen voor vragen aan de woningcorporatie.
  • Het energiezuiniger maken van woningen gebeurt zonder huurverhoging.
  • Verder terugdringen van het aantal huisuitzettingen door huurachterstanden (zie ook hoofdstuk 5 Armoede).

4. WERK EN INKOMEN

De SP in Roosendaal heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor het behouden van werk en ontwikkelen van nieuwe banen. Via Werk-Op-Maat-banen bij de gemeente wordt werkervaring opgedaan om makkelijker door te kunnen stromen naar een vaste baan. Samen met werkgevers werken we aan de mogelijkheid om de werkgelegenheid in Roosendaal op peil te brengen. Hierbij wordt gestreefd om het aantal flexibele deeltijdbanen om te zetten naar volwaardige banen. Om vertrouwd te raken met het werk worden het aantal stageplaatsen uitgebreid.

Mensen die een baan vinden, moeten niet in hun inkomen achteruitgaan. We accepteren geen werk onder het minimumloon. Maar ook geen flexibele contracten van een paar uur. Gedwongen werk als tegenprestatie voor een uitkering gaan we tegen.

  • Voor mensen die in de bijstand zitten, moeten kleine bijverdiensten mogelijk zijn zonder dat dit leidt tot strafmaatregelen.
  • Afschaffen van gedwongen tewerkstelling van bijstandsgerechtigden.
  • Vrijwilligerswerk en mantelzorg wordt ook als werk gezien. Er wordt immers steeds meer beroep gedaan op vrijwilligers en mantelzorgers.
  • Beschermde arbeid voor mensen met een arbeidshandicap moet blijven bestaan. Daarbij geeft de gemeente het goede voorbeeld en neemt zelf ook arbeidsgehandicapten in dienst.
  • Vroegtijdig schoolverlaten blijven we actief bestrijden, zodat de kansen op de arbeidsmarkt behouden blijven. Jongeren zonder uitkering die niet werken of studeren, mogen niet buiten de boot vallen.
  • Creëren van leer-werkbanen voor jongeren (zonder startkwalificatie) en het inrichten van leer-werkbedrijven bij de gemeente zelf (gemeentelijk aannemingsbedrijf).
  • Stageplaatsen als voorwaarde in de aanbestedingsprotocollen van de gemeente en verruiming van het aantal stageplaatsen bij de gemeente zelf.
  • Bedrijven die zich schuldig maken aan discriminatie komen op een zwarte lijst. Zij ontvangen geen subsidie of opdrachten meer van de gemeente.
  • Het loket van het Werkplein moet aanwezig blijven in Roosendaal en daarnaast telefonisch bereikbaar zijn tijdens kantooruren.

5. ARMOEDE

Ondanks berichten dat de crisis voorbij is, zijn er nog steeds te veel mensen die op of onder de armoedegrens leven. De tweedeling in de maatschappij is de afgelopen tijd niet kleiner geworden. Op het gebied van armoedebestrijding heeft de SP de afgelopen bestuursperiode diverse maatregelen genomen.  We noemen de verhoging van de bijzondere bijstandsnorm naar 120%, het afschaffen van de eigen bijdrage voor de WMO-voorzieningen Begeleiding en Hulp bij het Huishouden.

Extra inzet wordt geleverd op het voorkomen van armoede, zowel bij jongeren als volwassenen. Er is een maatwerkfonds duurzame start kwetsbare inwoners, extra geld is gegaan naar Stichting Paul, Stichting Leergeld en het Jeugdcultuurfonds. Maar ook een vaste subsidie voor de Voedselbank is ingevoerd, evenals een fonds dat huisuitzettingen voorkomt, afschaffing van het drempelbedrag voor de bijzondere bijstand en een overbruggingsuitkering voor mensen die te lang moeten wachten op een bijstandsuitkering.

Schuldhulpverlening is een gemeentelijke taak. Wij zijn voor goede schuldhulpverlening. Dat betekent: laagdrempelig, waar iedereen met schuldproblemen terecht kan, zonder wachtlijsten, met aandacht voor het voorkomen van schulden. Uitbesteden van deze taak aan particuliere bureaus is de verkeerde weg.

  • Geld dat gemeenten voor het bestrijden van armoede krijgen, moet ook daadwerkelijk daaraan worden uitgegeven.
  • Er wordt een witte en een zwarte lijst van bewindvoerders opgesteld. Er wordt voor schuldhulpverlening alleen doorverwezen naar bewezen betrouwbare bewindvoerders.
  • Het kindpakket voor kinderen die opgroeien in armoede moet maximaal zijn, met onder andere een bijdrage aan kleding, voedsel, studiebegeleiding, sport, verjaardag en cultuur.
  • Ruimhartig kwijtscheldingsbeleid van gemeentelijke belastingen voor lage inkomens.
  • Wij handhaven de grens van de bijzondere bijstandsnorm op 120 procent van het minimumloon.
  • De gemeente moet zich inspannen voor optimaal gebruik van regelingen door onze inwoners: goede voorlichting, proactief benaderen van inwoners en eenvoudige aanvraagprocedures, ook via internet, voorkomen dat mensen kosten moeten voorschieten.

6. DUURZAAMHEID, NATUUR EN MILIEU

Er lijkt nog nooit zo veel aandacht te zijn geweest voor het milieu en de duurzaamheid als nu. Toch kunnen en moeten we in Roosendaal nog een hele slag slaan willen we een écht duurzame gemeente worden, die oog voor de natuur en het milieu heeft. De SP is bereid de strijd aan te gaan voor een milieuvriendelijker en duurzamer Roosendaal. Dit alles door het gebruik van alternatieve stroombronnen zoals zonnepanelen.

We starten alvast met kleinschalige statiegeldprojecten op de plaatsen waar nu het meeste afval zwerft. Bijvoorbeeld door statiegeld op blikjes en kleine pet-flesjes.

We maken afspraken met alle winkelcentra en verkopers van producten met verpakkingsmaterialen (denk bijvoorbeeld aan fastfoodketens), waarmee we de daar gevestigde bedrijven verplichten om binnen een bepaalde straal zorg te dragen voor het opruimen van afval.

Intensieve veehouderij moet worden tegengegaan.

Niet alleen in en nabij woonwijken zijn vervuilende bedrijven onwenselijk, ook in de buitengebieden willen wij niet nóg meer vervuilende bedrijven.

Scholen en bedrijven gaan wij stimuleren zonnepanelen op hun daken te leggen of (als zij platte daken hebben) groene daken aan te leggen. Panden die eigendom zijn van de gemeente, gaan we allemaal voorzien van zonnepanelen en/of groene daken.

Buurtbewoners kunnen subsidie krijgen wanneer zij met gezamenlijke initiatieven/ideeën komen ter verduurzaming van de omgeving (zoals bij het omvormen van schuurdaken naar groene daken).

Wc's in nieuw te bouwen woningen worden alleen nog maar aangesloten op hemelwater of douche-/wasmachinewater. Om de wc door te spoelen wordt geen drinkwater meer gebruikt.

Materiaal dat wordt gebruikt voor het aanleggen en onderhouden van de openbare ruimte moet voldoen aan strenge duurzaamheidseisen.

7. WIJKEN EN DORPEN

De SP steunt het programma van wijken en dorpen dat in de afgelopen collegeperiode vorm kreeg, compleet met een speciale wethouder. In de komende periode moet die lijn worden voortgezet en waar nodig uitgebreid of verbeterd.

De aandacht voor de schaal van de buurt past ook in het denken van de SP. Al in 2006 kwamen we met de brochure ‘De Buurt de Schaal van de Toekomst’.  Die brochure blijft de basis voor ons handelen op dit vlak.

Het gemeentebestuur moet er daarom nog meer dan nu van doordrongen worden dat de wijsheid niet per se vanuit het stadskantoor gevonden kan worden, maar vaak ook vanuit de bevolking zelf, in haar eigen leef- en woonomgeving. De dialoog tussen stadsbestuur en de bevolking moet dus open en met respect worden gevoerd. De tijd dat inspraak alleen een wettelijk verplicht nummer was voor het gemeentebestuur, moeten we definitief achter ons laten. Het besef dat echt luisteren en overleggen met je burgers een meerwaarde zijn, moet nog beter tussen de oren van bestuur en ambtenarij komen.

  • Er worden experimenten gestart waarin bewoners een grotere mate van inspraak en zelfbestuur hebben. De gemeente gaat bewoners van wijken en dorpen hier tijdig en actief over benaderen.
  • Om de betrokkenheid goed te kunnen faciliteren moet er voldoende professionele ondersteuning in de wijken en dorpen zijn. Te denken valt hierbij aan wijkverpleegkundigen, wijkagenten, jeugd- en welzijnswerk, buurtwerkers en straathoekwerkers.
  • Om de leefbaarheid in wijken en dorpen op peil te houden moet er een minimum aan voorzieningen aanwezig zijn. In ieder geval ontmoetingsmogelijkheden zoals buurthuizen, gezondheidscentra, sport- en spelvoorzieningen.
  • De gemeente zet zich in voor behoud van een optimale spreiding van pinautomaten en brievenbussen, zodat deze voor iedereen toegankelijk zijn en blijven.
  • Omwonenden en buurtbewoners worden door de gemeente tijdig en actief op de hoogte gehouden van wijzigingen in bestaande en/of nieuwe bestemmingsplannen.

8. OPENBAAR VERVOER EN VERKEER

Goede bereikbaarheid is belangrijk. Daarbij staat de veiligheid van de verkeersdeelnemers voorop. Met goede fietspaden in zowel stad als buitengebied. Om het fietsgebruik te stimuleren handhaven we de bewaakte fietsenstallingen in de binnenstad, waar mensen zonder te betalen hun fiets kwijt kunnen.

In de wijken moet de snelheid van het autoverkeer worden teruggedrongen, zeker in drukke straten. Voor mensen die afhankelijk zijn van anderen is een goed openbaar vervoersaanbod wenselijk. Naast de provinciale busdiensten moet de gemeente zich hard maken voor alternatieve vormen van vervoer. Te denken valt aan het stimuleren van (elektrisch) deelautogebruik.

Er is al veel gezegd en gesproken over het onderhoud van straten en plantsoenen. De SP vindt het belangrijk dat in ieder geval de voetpaden rond zorgcomplexen, winkelcentra en andere routes in prima conditie moeten zijn. Het valrisico moet daar zoveel mogelijk worden verkleind.

Roosendaal werkt aan een toegankelijke stad, waar ook mensen met een rolstoel zonder problemen zich op straat kunnen begeven.

  • Openbaar vervoer naar dorpen, wijken en belangrijke voorzieningen als centrum, station, gemeentehuis en ziekenhuis blijft bestaan.
  • Nieuwe vormen van vervoer stimuleren zoals (elektrisch) deelautogebruik.
  • Maximaal 30 kilometer per uur in drukke woonstraten. 30 kilometerzones moeten beter zichtbaar worden.
  • Onderhoud voet- en fietspaden verbeteren, om te beginnen in de buurt van zorgcomplexen, scholen en winkelcentra.
  • Roosendaal ontwikkelt zich als een toegankelijke stad, waar ook mensen met een beperking zonder problemen kunnen meedoen.
  • We blijven strijden voor een intercityverbinding tussen Roosendaal en Antwerpen nu de internationale trein via Breda gaat rijden.

9. ONDERWIJS

‘Jong geleerd, is oud gedaan’, zo luidt het gezegde. Daarom is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd worden gevolgd om eventuele achterstanden vroegtijdig te signaleren. Met verbeterde afspraken tussen onderwijs en zorg, waar ieder kind mee kan doen. Waar mogelijk wordt een Integraal Kind Centrum (IKC) gevormd om kinderen al vanaf heel jonge leeftijd een goede start te geven.

In Roosendaal zijn nog te weinig scholen die het predicaat ‘gezonde school’ hebben behaald.  Het aantal ‘gezonde scholen’ in Roosendaal moet fors worden uitgebreid.

De SP wil dat jongeren de kans krijgen om een goede opleiding te volgen. Het is daarbij belangrijk dat ze ervaring opdoen met het werk. Voldoende stage- en werkervaringsplaatsen helpen daarbij. De gemeente geeft daarin zelf het goede voorbeeld.

  • Alle scholen in Roosendaal werken volgens het programma ‘gezonde school’ en bieden daarin gezonde voeding en voldoende beweging. Wij staan voor drie uur per week bewegingsonderwijs op de basisschool, gegeven door een vakleerkracht.
  • Kinderen moeten dicht bij huis naar school kunnen. Wij willen scholen in de dorpen behouden, zolang het niet ten koste gaat van de kwaliteit van onderwijs.
  • Er wordt samen met onderwijs- en zorgpartners gewerkt aan optimale samenwerking ten behoeve van het kind. Waar mogelijk wordt een IKC of brede school gevormd.
  • Jongeren die een opleiding volgen maar afhankelijk worden van een uitkering, moeten in de gelegenheid zijn om de opleiding af te ronden zonder sollicitatieplicht.
  • Nederlandse lessen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Analfabetisme en digibetisme moeten voorkomen worden.

10. KUNST EN CULTUUR

Kunst en cultuur nemen een belangrijke plaats in als het gaat om leefbaarheid van een stad of dorp. Met name amateurbeoefening en beginnende kunstenaars moeten mogelijkheden hebben om zich te ontwikkelen. Wijk- en buurthuizen hebben vaak een podium en oefenruimte, zodat deze voor iedereen bereikbaar zijn.

Ook hier is het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd in contact komen met kunst en cultuur. Kinderen moeten zich ook creatief kunnen ontwikkelen.

  • In de binnenstad van Roosendaal dient een volwaardige bibliotheek te zijn. Hier is tevens een podium dat laagdrempelig gebruikt kan worden.
  • Bibliotheekpunten in scholen en buurt-/dorpshuizen om de taalvaardigheid te bevorderen.
  • Scholen krijgen de mogelijkheid om met hun leerlingen twee keer per jaar gratis een film, museum, theater of muziekvoorstelling te bezoeken.
  • Alle inwoners moeten zich cultureel kunnen ontwikkelen door middel van kunst- en muziekonderwijs.

11. SPORT EN WELZIJN

Sport is niet alleen heel belangrijk voor een goede gezondheid, het is ook een fantastische manier om te ontspannen of om gewoon onder de mensen te komen. Sporten verbindt daarnaast mensen met elkaar. Iedereen die wil sporten, moet in onze gemeente daarom ook kúnnen sporten. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in nieuwe en/of modernere sportaccommodaties. ‘Klein Papendal’ werd sportpark Vierhoeven een aantal jaren geleden nog genoemd, zó groot waren de ambities. Dat leek ons toen al wat overdreven, maar zeker nu. Laten we gewoon tevreden zijn met wat we hebben en dat voor iedereen toegankelijk maken. 

Breedtesport voor iedereen verdient ook in de komende periode nog veel aandacht. Iedereen die wil sporten, moet in onze gemeente ook daadwerkelijk kúnnen sporten.

  • Gemeenschapsgeld voor topsport geven we alleen als het ook de breedtesport aantoonbaar bevordert.
  • In een waterrijk land als Nederland is het noodzaak dat alle kinderen leren zwemmen. Als ouders dit niet zelf kunnen betalen, kunnen zij hiervoor een beroep doen op de gemeente.
  • Er komen aangepaste sportmogelijkheden in ouderen- en zorginstellingen. Hierdoor blijven mensen fitter en mobieler en dus langer zelfstandig.
  • De gemeente investeert in gehandicaptensport en in de toegankelijkheid van geschikte accommodaties voor mensen met een beperking.
  • Buurthuizen blijven open en krijgen voldoende middelen om laagdrempelige recreatie in de buurt aan te bieden.
  • Wie voor een buurtfeest, een sporttoernooi of een kunstproject een kleine subsidie wil aanvragen, moet daarvoor gewoon binnen kunnen lopen bij bijvoorbeeld een wijkplatform. Zonder lange procedures en ingewikkelde aanvragen een bijdrage voor een project krijgen. En door het persoonlijke contact kan de subsidieverstrekker beter beoordelen wat iemand van plan is.

12. BINNENSTAD EN RUIMTELIJKE ORDENING

De binnenstad van Roosendaal heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen. Het nieuwe uiterlijk van de Nieuwe Markt en de nieuwe centrumring om de binnenstad zijn daar voorbeelden van. Toch lijkt er aan sommige problemen nog steeds niks te zijn gedaan. Zo is er nog steeds veel te veel leegstand in het winkelgebied en zijn er in het centrum wel heel erg weinig publieke voorzieningen, zoals openbare toiletten.

Vastgoedeigenaren met leegstand moeten dit verplicht melden bij de gemeente. De gemeente bekijkt samen met de eigenaar hoe het pand zo snel mogelijk weer gebruikt kan worden en mag daarbij na een bepaalde tijd gebruikers voordragen. Vastgoedeigenaren die niet meewerken, riskeren hoge boetes.

De leegstand in de binnenstad kunnen we niet los zien van de komst van het outletcentrum bij De Stok. In plaats van het steeds maar verder uitbreiden van het outletcentrum buiten de stad zouden we dan ook moeten inzetten op meer winkels in het centrum van de stad.

  • Leegstand in de Biggelaar en de Passage is niet acceptabel en moet dan ook snel worden aangepakt.
  • Invoeren van een leegstandsboete als leegstand niet wordt gemeld.
  • Er moet een goede fietsverbinding zijn naar en door de binnenstad.
  • We zijn voor het behoud van de gratis fietsenstalling op de Markt.
  • We zijn tegen technologische innovaties zoals gratis wifi in de binnenstad en reclameborden met geïntegreerde camera's, wanneer deze technologieën privacygevoelige informatie verzamelen van burgers.
  • Regelgeving moet versoepeld worden om meer pop-up stores mogelijk te maken in de binnenstad.
  • Er moeten meer openbare toiletten voor vrouwen komen in de binnenstad.
  • Alle horecagelegenheden en winkels zijn goed bereikbaar voor mensen met een beperking.

13. BESTUUR

De decentralisatie van zorgtaken naar de gemeente (thuiszorg, jeugdzorg, re-integratie) heeft de gemeente voor meer kosten gezet. Het heeft er helaas niet voor gezorgd dat de bevolking en haar vertegenwoordigers (de gemeenteraad) meer controle hebben gekregen op die zorgtaken. De zorgtaken worden uitgevoerd door instellingen die voor en in meerdere gemeenten werken. De mogelijkheden van de gemeenteraad om hierop sturend en controlerend op te treden, zijn in de praktijk volstrekt ontoereikend.

Democratie is echter niet van de bestuurders maar van de bevolking.  De aansturing van de zorguitvoerende instellingen moet veel transparanter zodat de gemeenteraad zijn controlerende taak op dit terrein weer kan hernemen.

Afgelopen jaren is het aantal ambtenaren sterk afgenomen. Dit terwijl er meer taken naar de gemeente zijn gekomen. Hierdoor wordt er in toenemende mate gewerkt met de inhuur van dure externen.

We moeten doorgaan met het experimenteren en leren van initiatieven van onderop. Wijk- en dorpsraden moeten serieus ondersteund blijven.  De participatie van de bevolking bij haar eigen leefomgeving in dorpen en wijken is een leerproces waarbij de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en het ambtenarenapparaat vooral moeten leren luisteren. Hierbij geldt dan als uitgangspunt vertrouwen, in plaats van gestold wantrouwen.

  • Betrokkenheid van onze inwoners bij het vormgeven van gemeentelijk beleid is essentieel, want zoals gezegd: democratie is van ons allemaal en niet van bestuurders.
  • Het ambtenarenbestand krimpt niet verder. Het is anders niet meer in staat om alle taken goed uit te kunnen voeren.
  • Als expertise even niet aanwezig is, is in- en uitleen van andere gemeenten een oplossing. Met de regio zou een ambtenarenpool opgezet moeten worden om hierin te voorzien. We kunnen dan van de buren lenen tegen het tarief van de normale ambtenaren cao.
  • De gemeenteraad krijgt meer mogelijkheden om te sturen op gemeentelijke samenwerkingsverbanden, zeker waar het gaat om de zorgtaken.
  • De gemeente streeft er voorts naar om alleen zaken te doen met die instellingen die geen over-de-top-salarissen aan hun bestuurders schenken.
  • Privatisering van publieke taken moet zoveel mogelijk worden teruggedraaid en in eigen beheer worden gedaan. De gemeenteraad kan dan zijn controlerende taak beter uitvoeren.

HEEL DE MENS

De SP hanteert drie uitgangspunten. Deze zijn terug te voeren in ons beginselprogramma ‘Heel de mens’. Deze drie uitgangspunten bepalen wat we voorstellen of steunen en wat we afwijzen en bestrijden. De drie uitgangspunten zijn:

MENSELIJKE WAARDIGHEID

Tot de menselijke waardigheid rekenen we het respect van de ene mens voor de andere mens, het recht om in vrijheid mee te beslissen over de inrichting van de samenleving, bestaanszekerheid voor iedereen en een eerlijke kans voor ieder mens om in vrijheid te midden van anderen en met respect voor alles wat leeft, zijn persoonlijke geluk na te streven. Daarbij is ieder mens uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn eigen denken en doen.

GELIJKWAARDIGHEID

Een beschaafde samenleving vereist de fundamentele erkenning dat alle mensen gelijkwaardig zijn. De een is nooit méér dan de ander. Willen we iedereen op deze manier bejegenen dan vereist dat een brede tolerantie in de hele samenleving en de afwezigheid van elke vorm van discriminatie en achterstelling.

SOLIDARITEIT

Als we stellen dat iedereen gelijkwaardig is, zeggen we in feite dat de mensen niet gelijk zijn. De mogelijkheden van de één zijn immers altijd anders dan die van een ander. Daarom moeten we voortdurend de solidariteit tussen mensen organiseren, zodat we waar nodig elkaar helpen en voor elkaar zorgen en ieder mens daadwerkelijk een eerlijke kans geven bij het streven naar een gelukkig leven.

We kiezen principieel voor menselijke waardigheid, de gelijkwaardigheid van mensen en de solidariteit tussen mensen. Daarom verzetten we ons tegen een maatschappij die wereldwijd gedomineerd wordt door een mentaliteit van 'ieder voor zich' waarin het recht van de sterkste het wint van het principe van gelijke kansen voor iedereen.

SP Roosendaal zet zich in om mensen bij elkaar te brengen. Dit doen wij door buurten in te trekken en mensen bij elkaar te brengen om te strijden voor een betere woon- en leefomgeving. We doen het samen en voor elkaar! Doe mee en word lid via doemee.sp.nl

Doe mee

SP Roosendaal zet zich in om mensen bij elkaar te brengen. Dit doen wij door buurten in te trekken en mensen bij elkaar te brengen om te strijden voor een betere woon- en leefomgeving. We doen het samen en voor elkaar! Doe mee en word lid!


Meld je aan

Terug naar boven
Doe mee Word lid Contact Normale website