h

AWBZ-gedupeerden

5 mei 2009

AWBZ-gedupeerden

Het ministerie van Volksgezondheid -Welzijn- Sport heeft de gemeente een lijst met namen en adressen toegezonden van AWBZ- gedupeerden die vanaf juni 2009 geen vergoeding meer ontvangen voor ondersteunende begeleiding om zo de gemeente de kans te geven om deze kwetsbare groep toch nog een vangnet aan te bieden.

    De fractie van de SP heeft de volgende vragen,
    1. Heeft de wethouder de boven genoemde brief ontvangen? Zo nee, gaat u deze gegevens alsnog opvragen?
    2. Kan de wethouder aan geven om hoeveel personen het in Roosendaal betreft?
    3. Is de wethouder van plan om deze kwetsbare groep een vangnet aan te bieden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, in welke vorm?

Naar aanleiding van de vragen geven wij allereerst de volgende algemene informatie:
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op 1 januari 2009 de beleidsregels Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) veranderd. De belangrijkste veranderingen zijn:

    1. de functies Activerende Begeleiding (AB) en Ondersteunende Begeleiding (OB) zijn uit de AWBZ verdwenen;
    2. hiervoor in de plaats is er één nieuwe functie gekomen, namelijk de functie Begeleiding
    (BG);
    3. de toegang voor deze AWBZ-Begeleiding is verder verhelderd en aangescherpt. Mensen met lichte beperkingen in de zelfredzaamheid komen niet in aanmerking voor AWBZ-Begeleiding. Het is de bedoeling dat zij zelf voorzien in een oplossing, dan wel ergens anders ondersteuning vinden. Mensen met matige of ernstige beperkingen in de zelfredzaamheid kunnen nog wel in aanmerking komen voor AWBZ-begeleiding;
    4. er is een maximum gesteld voor het aantal uren Begeleiding.

Uit de beoordeling op grond van de nieuwe regels zal blijken of de cliënten geen dan wel minder aanspraak op de nieuwe functie Begeleiding kunnen maken. Cliënten die geen aanspraak op de nieuwe functie Begeleiding meer kunnen maken, krijgen een gewenningsperiode of behouden uiterlijk tot 1januari 2010 hun bestaand recht.
Wij beantwoorden de vragen als volgt:

    1. Heeft de wethouder de boven genoemde brief ontvangen? Zo nee, gaat u deze gegevens alsnog opvragen?

    Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 24 maart 2009 een brief van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) ontvangen met als onderwerp ‘gegevensverstrekking pakketmaatregelen’ en daarbij de op verzoek van het ministerie van VWS opgestelde rapportage ‘AWBZ pakketmaatregelen 2009’.

    Het College ontvangt ieder kwartaal - tot 1 januari 2010 - een rapportage met daarin informatie over het aantal personen uit de gemeente dat na herbeoordeling door het CIZ niet of voor minder uren Begeleiding vanuit de AWBZ in aanmerking komt. Het eerste kwartaalrapport verschijnt eind april.

    Gemeenten kunnen een verzoek bij het CIZ indienen voor het ontvangen van gegevens op cliëntniveau ten behoeve van gemeentelijke dienstverlening. Het gaat daarbij om geïndiceerde cliënten die niet meer of voor minder uren in aanmerking komen voor de functie Begeleiding. In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) moet het CIZ eerst toestemming bij de desbetreffende cliënten opvragen. Uiteindelijk kan alleen informatie van cliënten worden overgedragen die hiervoor expliciet toestemming hebben gegeven.
    2. Kan de wethouder aan geven om hoeveel personen het in Roosendaal betreft?

    Binnen gemeente Roosendaal zijn er 1055 cliënten met een op 1 januari 2009 geldig indicatiebesluit voor de AWBZ-functie begeleiding. Op basis van landelijke cijfers is berekend dat voor 27% van de indicaties Ondersteunende Begeleiding en Activerende Begeleiding de functie Begeleiding onder het nieuwe AWBZ-regime zal komen te vervallen. Dit percentage kan per gemeente verschillen. Als het mogelijk zou zijn om de landelijke schatting uit het onderzoek (Onderzoek effecten Pakketmaatregelen AWBZ, CIZ & HHM, september 2008) lineair door te trekken naar de gemeentelijke situatie, dan zou dat betekenen dat er binnen de gemeente 285 cliënten zijn die voorheen begeleiding binnen de AWBZ konden claimen en dat na 1 januari 2009 niet langer kunnen doen.
    3. Is de wethouder van plan om deze kwetsbare groep een vangnet aan te bieden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, in welke vorm?
    Het is de vraag of de gemeente een taak moet oppakken die binnen de AWBZ wordt afgeschaft. Cliënten zullen in belangrijke mate een beroep moeten doen op hun eigen netwerk en sociale omgeving. Daarnaast is er in de gemeente Roosendaal een scala aan ‘voorliggende voorzieningen’ aanwezig waarop de betreffende cliënten een beroep kunnen doen, waaronder het algemeen maatschappelijk werk (Traverse), het Welzijnswerk (SIW), het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het Maatschappelijk Steunsysteem en bemoeizorgprojecten van Thuiszorg West-Brabant (TWB) en GGD West-Brabant.

De overheid heeft met MEE afgesproken dat MEE met de cliënt bekijkt welke mogelijkheden er zijn om het verlies aan begeleiding op te vangen. Het doel is dat cliënten voortaan zelfstandig kunnen functioneren of hun ondersteuning zelfstandig kunnen organiseren.

Ook het CIZ geeft in haar brief aan dat het niet vanzelfsprekend zal zijn dat cliënten met een negatief besluit een beroep op ondersteuning bij de gemeente zullen doen. Een deel van de groep zal zelfstandig, of met behulp van MEE, tot een oplossing komen.

Wij denken dat er voldoende mogelijkheden zijn voor ondersteuning voor de betreffende - in omvang beperkte - doelgroep. De gemeente zal blijven monitoren of de aanwezige voorzieningen inderdaad voldoende zijn.

Hoogachtend,
Het college van Burgemeester en Wethouders,
Namens dezen,
De Wethouder van Wmo c.a.
C. Jongmans

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier