h

Verhit en chaotisch debat over “ Stadskantoor Nee

26 februari 2010

Verhit en chaotisch debat over “ Stadskantoor Nee

Tot ongeveer half 12 duurde het verhitte debat over al dan niet nieuwbouw van een stadskantoor. Al in december had de gemeenteraad een besluit genomen. Toen met slechts de stemmen van de SP en D66 tegen. Volgens het gemeentebestuur zou een nieuw te bouwen stadskantoor aan de andere kant van het spoor in de nieuw te bouwen wijk Stadsoevers een goede zaak zijn. En om het nog ingewikkelder te maken deze nieuwbouw moet in combinatie met een nieuwe school voor het vmbo. Dit ingewikkelde project school/stadskantoor zou de impuls worden voor die nieuwe wijk Stadsoevers. Al jaren betoogt de SP dat een nieuwe wijk een prima idee is mits voldoende sociale woningen en mits een goede medewerking van de eigenaren van het immense rangeerterrein. Al jaren ook stellen we grote vragen bij het nut en de betaalbaarheid van het nieuwe stadskantoor. Een renovatie van het bestaande stadskantoor lijkt ons veel beter, en goedkoper.

In december was dat ook de inbreng van de SP en hetzelfde verwoorde Peter den Hartog opnieuw in een langdurig debat in de extra raadsvergadering van afgelopen donderdag. Het debat was aangevraagd omdat het actiecomité “Stadskantoor Nee” met een heldere analyse en een duidelijke interpretatie van de gemeentelijke cijfers in een artikel in BN de Stem had aangetoond dat het plan van de gemeente grotendeels op drijfzand is gebaseerd. Twijfel dus bij alle partijen die nog in december voor de nieuwbouw waren. Maar het was duidelijk dat de bevolking van Roosendaal eerder het verhaal van de SP en van het comité “Stadskantoor Nee” gelooft dan het verhaal van het gemeentebestuur. Uit diverse enquêtes van o.a BN en van de SP blijkt dat keer op keer. Enige paniek dus bij verschillende partijen en reden voor de extra vergadering van de raad.
SP fractie voorzitter Peter den Hartog maakte in zijn inbreng duidelijk dat er hier sprake was van merkwaardig gedraai van de partijen die nu ineens twijfel tonen en in december nog zo vóór waren. Angst voor de verkiezingen? De cijfers waarop zowel de gemeente als het actie comité zich op baseren zijn immers dezelfde. Ook vreemd volgens de SP voorman is dat het college de raad eerst laat besluiten om miljoenen voor dit project te reserveren en enkele dagen daarna te komen met een somber verhaal dat vanwege de rijksbezuinigingen er allerlei zaken die de gemeente ook op het verlanglijstje heeft staan niet door kunnen gaan. Dat riekt naar manipulatie. Dan had het besluit over het stadskantoor ook beter uit gesteld kunnen worden. Daarom kwam de SP met het voorstel om dit project op z´n minst controversieel te verklaren. Tijdens het debat werd het gelijk van den Hartog al duidelijk. Ook het CDA en VVD kwamen met een motie om nog eens een second opinion te laten doen: Uiteindelijk nam het college van B&W dat over. Peter den Hartog trok daarop de conclusie dat er hier voorbeeld gegeven werd van een vlucht naar voren. Tot aan de verkiezingen laten we even in het midden of de politiek akkoord is met de nieuwbouwplannen. Onder regie van B&W komt er die second opinion, en in de college onderhandelingen na de verkiezingen zien we dan weer verder. Het hele debat was een bewijs van het gelijk van de SP dat dit echt wel een controversieel punt is en echt thuis hoort bij een nieuwe raad van na de verkiezingen van 3 maart. Voor wie echt tegen de verspilling is die dit nieuwe stadskantoor ongetwijfeld met zich mee zal brengen geldt maar beter: Kies de partij die altijd al van het begin af aan tegen deze nieuwbouw is geweest: Stadskantoor Nee stem SP!

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier