h

SP distantieert zich van opdracht second opinion stadskantoor

3 maart 2010

SP distantieert zich van opdracht second opinion stadskantoor

Waar de SP fractie al bang voor was dreigt te gebeuren. Nu wethouder Van Griensven zelf opdrachtgever is van het onderzoek naar de cijfers over de nieuwbouw van het Stadskantoor en de Raad niet zelf opdrachtgever wilde zijn, heeft het college weer alle ijzers in het vuur.
De wethouder maakt er zich met een algemene vraagstelling vanaf en geeft ook niet aan wat voor soort bureau dit moet onderzoeken.
Hieronder de brief die de SP vandaag aan de wethouder gestuurd heeft.
De nieuwe raad gaat beginnen met het onderwerp waarmee de oude raad geëindigd is, namelijk de nieuwbouw van het Stadkantoor. Hopelijk zit er dan een college dat verder kijkt dan een afsprak met het VMBO en kijkt naar het belang van alle Roosendalers voor de komende jaren. Wordt vervolgd….

Aan de wethouder van Financiën,

Betreft: reactie SP op concept onderzoeksvragen nieuwbouw Stadskantoor

Allereerst moet ons van het hart dat een reactietermijn van 24 uur voor een dergelijk majeur project met een zo grote impact wel erg kort is.
De SP heeft in de raadsvergadering van 25 februari aangegeven weinig vertrouwen te hebben in de uitkomsten van het second opinion onderzoek. Wij hebben daarbij betoogd dat het analyseren van de cijfers op de wijze waarop erover gesproken is, niet tot andere conclusies zal leiden.
Het gaat er namelijk om of de gepresenteerde cijfers compleet zijn en de politieke conclusies die je daaraan verbindt.
De SP fractie heeft al in december 2009 betoogd dat de efficiencywinst vanwege het innovatieve concept wel volledig opgenomen is in de berekeningen van de nieuwbouw, maar slechts uitermate beperkt in de renovatie met (eventueel) beperkte nieuwbouw. Het is dus het vergelijken van appels met peren.
De voorgestelde vraagstelling is zo algemeen van aard dat je er alle kanten mee op kan.
Ook bijzonder blijft het feit dat er gesproken wordt over een gerenommeerd bureau, terwijl op geen enkel wijze duidelijk gemaakt wordt in welke richting er gedacht wordt. Naar de mening van de SP en zoals gisteren duidelijk geworden is, ook het actiecomité Stadskantoor Nee, zal dit onderzoek door een bureau met kennis en expertise op het terrein van (ver) bouw en techniek uitgevoerd dienen te worden en niet een Accountant die vooral kijkt of de optelsommen kloppen in relatie tot de geformuleerde aannames.
Met deze vraagstelling is ook duidelijk geworden dat het een strategische keuze was van de wethouder om de motie over te nemen. Hiermee heeft het college weer de leiding en de regie en de Raad loopt, zoals zo vaak, er weer gedwee achteraan.
Een echt objectief onafhankelijk onderzoek was in deze alleen mogelijk geweest indien de Raad zelf als opdrachtgever gefungeerd had.
Het is voor de SP onbestaanbaar dat je de wethouder opdrachtgever laat zijn, terwijl het onderzoek gaat over cijfers waarvoor hij politiek verantwoordelijk is. Hier keurt de slager zijn eigen vlees.
Nu het actiecomité (geen werkgroep) een eigen second opinion uit laat voeren is het ook volstrekt duidelijk dat de nieuwe gemeenteraad gaat starten met het onderwerp waarmee de oude raad geëindigd is.
Het is enkele partijen gelukt om voor de verkiezingen op zijn minst het idee te geven dat ze hun goedkeuring voor de nieuwbouw stadskantoor in symbiose met het VMBO in heroverweging wilde nemen. De SP is benieuwd hoe die partijen daarmee om zullen gaan in het licht van deze algemene opdrachtformulering waar je , zoals hierboven reeds vermeld wordt, alle kanten mee op kunt.

Namens de SP fractie, Peter den Hartog

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier