h

Openbrief Stadskantoor

1 april 2010

Openbrief Stadskantoor

SP kamerlid Hugo Polderman heeft een brief geschreven aan het college van burgemeesters en wethouders over de niuwbouw van het stadskantoor. Hieronder kunt u de brief lezen die hij heeft geschreven

Aan het College B&W (oud en nieuw) van Roosendaal

Den Haag 1 april 2010.

Geacht (beoogd)college,

De commotie over een nieuw te bouwen stadskantoor zal nog wel even aanhouden. Het is een besluit met enorm veel impact dat veel Roosendalers dus terecht bezig houdt.
Het is me bekend dat het oude college veel energie heeft gestoken in dit megaproject, dus het is niet zo makkelijk om er nu afstand van te doen. Ik heb daar begrip voor. Het is een al lang lopende discussie en de wens om een forse impuls te geven aan de nieuwe wijk Spoorhaven, of Stadsoevers zoals het tegenwoordig heet, is te begrijpen. Aan de andere kant kunnen we niet net doen alsof Nederland niet terecht is gekomen in een enorme financiële en economische crisis. De grootste sinds de jaren dertig van de vorige eeuw. De gevolgen van die crisis worden nu pas duidelijk en ook wordt nu zichtbaar waar de rekening gelegd zal worden: Ook bij de gemeenten, helaas! Het zou daarom van wijsheid getuigen de noodzakelijke ruimte voor herbezinning en financiële heroverweging aan de nieuwe raad te laten. De (financiële) omstandigheden zijn immers dramatisch gewijzigd.

Op 3 maart heeft de kiezer de gelegenheid gehad zich uit te spreken over de prestaties van de Roosendaalse politiek, en de kwestie van het stadskantoor speelde in die verkiezingen een prominente rol. Echter meer dan de helft van de kiezers bleef thuis. En de uitslag van de verkiezingen gaven ook op het punt van het stadskantoor geen eenduidig beeld. De standpunten van verschillende partijen (RL, VVD PvdA en CDA)blonken ook niet uit in helderheid, en die partijen die wel een helder (afwijzend) standpunt hadden ND en SP boekten een duidelijke winst. De partij die het meest duidelijk vóór nieuwbouw is, GL bleef gelijk. Deze onduidelijkheid en het simpele feit dat de opkomst van de laatste verkiezing slechts 48% was maakt een helder besluit voor de nieuwe gemeenteraad er niet makkelijker op. En ook het laatste onderzoek, gemaakt onder druk van diezelfde verkiezingscampagne, geeft geen eenduidig beeld. Zowel voor als tegenstanders putten er argumenten uit om hun gelijk te halen.

Maar, geacht college, er is een nieuwe kans: Op 9 juni wordt de kiezer opnieuw naar de stembus geroepen Bij de laatste gemeenteraadsverkiezing werd er gemopperd over de te grote beïnvloeding van de landelijke politiek op deze lokale aangelegenheid. U hebt nu kans op revanche in die zin dat u deze nieuwe verkiezingen kunt gebruiken voor een echte peiling onder de Roosendaalse bevolking over het nieuwe stadskantoor. Een referendum dus te houden op 9 juni! Het voordeel is dat het op korte termijn makkelijk te organiseren is. Volgens mijn informatie hebt u als college ook de wettelijke bevoegdheid om zo’n referendum te organiseren. En als u dat op 9 juni doet heeft dat als voordeel dat de opkomst bij Tweede Kamerverkiezingen meestal hoger is dan de schamele 48% van maart j.l. De nieuwe raad kan dan op basis van deze uitspraak van de bevolking een verantwoord besluit nemen. Als een meerderheid kiest tegen de nieuwbouw biedt dat de huidige voorstanders en wegbereiders van dit grote project een prima gelegenheid om zonder gezichtsverlies afscheid te nemen van hun project. Kiest een meerderheid voor nieuwbouw dan kan de raad op basis van zo’n uitspraak ook zonder bezwaren deze weg verder op.

Kortom mijn vraag aan het college is: Organiseer tegelijk met de landelijke verkiezingen op 9 juni een referendum met de eenvoudige vraag: Bent u vóór of tegen de nieuwbouw van een stadskantoor in de nieuw te bouwen wijk Stadsoevers.

Met hartelijke groeten,
Hugo Polderman
Oud raadslid SP,
(plaatvervangend) lid van vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier