h

SP organiseert zelf referendum stadskantoor.

21 mei 2010

SP organiseert zelf referendum stadskantoor.

Het verzoek van SP Tweede Kamerlid Hugo Polderman om een referendum te organiseren over de bouw van een nieuw stadskantoor is niet door de gemeente gehonoreerd. Dit tot teleurstelling van de SP. Maar de partij gaat niet bij de pakken neer zitten. Integendeel de plaatselijke afdeling heeft besloten dan maar zelf een volksraadpleging te organiseren.
“We vragen de gemeente nog wel om medewerking, Het verzoek aan burgemeester Marijnen, als voorzitter van het hoofdstembureau, is om in de stembureaus de mogelijkheid te bieden de antwoordkaarten in te leveren. Op 9 juni moeten de mensen toch even naar de stembus dan kunnen ze meteen hun mening geven over dit heikele punt in Roosendaal. Het kan ook nog de opkomst naar de stembus verhogen en dat is ook pure winst voor de democratie. Ik heb goede moed dat de burgemeester hieraan zal mee werken. “ zegt SP voorman en vertrekkend Kamerlid Hugo Polderman.
Bijlage: brief aan burgemeester Marijnen.

Aan de Burgemeester van Roosendaal

Betreft organiseren referendum stadskantoor.

Roosendaal 21 mei 2010.

Geachte heer Marijnen,

Hierbij richt ik me tot u in uw hoedanigheid van voorzitter hoofdstembureau van onze gemeente. Zoals u weet verzocht ik het college enige weken geleden een referendum te organiseren op de dag van de Tweede Kamer verkiezingen 9 juni over het onderwerp nieuwbouw stadskantoor. U had u ondermeer beklaagd over de in uw ogen te grote focus van de landelijke politiek op het verloop van de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezing. Een referendum over een gemeentelijke aangelegenheid tijdens de landelijke verkiezingen leek mij in die zin een mooi antwoord op dat verschijnsel. Maar los daarvan zou een door het gemeentebestuur georganiseerd referendum naar mijn mening prima geschikt zijn over dit veel besproken onderwerp dat de gemoederen in onze stad al lang bezig houdt.

Tot mijn grote teleurstelling heeft het college mijn suggestie niet over genomen. En mogelijk tot nog grotere teleurstelling heb ik tot op heden zelfs geen enkele officiële reactie van de kant van het gemeentebestuur op mijn verzoek mogen ontvangen, uitgezonderd een ontvangstbriefje van de griffie van de Raad. Van uw college oud noch nieuw geen spoor van antwoord. Uit de lokale media en uit contacten met de SP fractie uit de gemeenteraad heb ik echter moeten vernemen dat het gemeentebestuur geen referendum wil organiseren.

In overleg met de SP afdeling Roosendaal hebben we daarom besloten als SP zelf een dergelijke volksraadpleging te organiseren. Ik verzoek u hierbij dan tenminste hieraan uw medewerking als voorzitter van het hoofdstembureau te verlenen. Dit door toe te staan dat in de stembureaus de mogelijkheid wordt gegeven om de door de SP zelf verspreide referendum antwoordkaarten in te kunnen leveren. De SP zal zorg dragen voor een aantal nette dozen waarin de kiezer zijn antwoordkaart kan deponeren. Ik vraag u slechts toestemming deze dozen in de stembureaus of in de directe omgeving (in de gang of iets dergelijks) weg te mogen zetten. Op grond van artikel J36 uit de Kieswet Paragraaf 8 meen ik op te kunnen maken dat zulks mogelijk is. Er is immers geen sprake van een activiteit die gericht is op het beïnvloeden van de kiezers in hun keuze. Zeker nu het hier gaat om de Tweede Kamerverkiezing, daarover gaan deze verkiezingen in ieder geval niet.

In afwachting van uw antwoord
Met vriendelijke groet,

Hugo Polderman namens SP Roosendaal

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier