h

SP Roosendaal heeft in commisievergadering forse kritiek geuit op Agenda van Roosendaal

21 oktober 2011

SP Roosendaal heeft in commisievergadering forse kritiek geuit op Agenda van Roosendaal

De SP-fractie heeft donderdag 20 oktober jl. in de commissie Omgeving weinig heel gelaten van de bezuinigingsplannen van het College in de Agenda van Roosendaal. De fractie vindt dat het College niet geluisterd heeft naar de Roosendaalse burgers en organisaties die in de afgelopen maanden aanwezig zijn geweest bij de diverse raadplegingen. De SP-fractie heeft donderdag aangekondigd in de raadsvergadering van 10 november met voorstellen te komen om een groot aantal maatregelen van het College terug te draaien. Lees onderstaand de bijdrage in 1e termijn van het SP-raadslid Ada Oudhof

Voorzitter,

De SP staat voor een samenleving waar saamhorigheid is, waar mensen zich voor elkaar inzetten, waar solidariteit heerst met diegenen die het wat moeilijker hebben, waar de overheid mensen stimuleert om het beste uit zichzelf te halen, betrokkenheid toont en echt geïnteresseerd is in wat de eigen burgers vinden. Een overheid die daar naar luistert en daar ook wat mee doet.

De SP is teleurgesteld wat het College met daarin wethouders van de Roosendaalse Lijst, de PvdA, het CDA en GroenLinks via deze Agenda van Roosendaal presteert. Er wordt met een sausje van mooie woorden met de botte bijl bezuinigd. En dat wil het College nog wel toegeven ook. In de memorie van antwoord op vragen over deze Agenda zegt het College ook dat inhoudelijke visievorming eigenlijk vooraf zou moeten gaan aan ombuigingen en hervormen, maar dat het College pas in het voorjaar van 2012 met een visie kan komen over: wonen, werken en leven in Roosendaal. Dat is teleurstellend.

Het College vindt dat de bezuinigingen niet langer kunnen wachten. Hierin spelen natuurlijk ook de prestige-projecten een rol, Met name natuurlijk het bestuurscentrum. Maar ook de risico’s ten aanzien van Stadsoevers maken de financiële situatie er voor Roosendaal niet beter op. De SP fractie heeft steeds aangegeven dat tijdens een crisis zulke projecten heroverwogen moeten worden. Andere gemeenten hebben al hun handen vol aan de kortingen op het Gemeentefonds, wij hebben ook nog dit soort molenstenen om ons nek.

De SP is ook teleurgesteld in dit College omdat de wethouders op geen enkele wijze laten zien dat ze zich speciaal verantwoordelijk voelen voor die mensen in onze stad en dorpen die geen stem hebben. Ik heb het dan over de mensen in de bijstand, de vele werkende armen, de eenzame en geïsoleerde ouderen. Die mensen laten zich niet horen. Daar is het gemakkelijk bezuinigen. Daar stapelen bezuinigingen. zich op. Het College heeft juist naar die groepen toe een speciale verantwoordelijkheid. Om de belangen ook juist van die mensen te dienen. Het College geeft echter die burgers uit onze stad en dorpen geen stem en wil pas achteraf kijken welke effecten al deze bezuinigingen op hen zullen hebben. Het noodfonds wordt dan ingezet, ik noemde het al eerder een doekje voor het bloeden.
Ook de Roosendaalpas, die juist deze groep nog wat extra’s had kunnen bieden, is door dit College afgeserveerd. En dit ondanks de motie die door de Raad op 5 juli 2011 aangenomen was, om een terdege onderzoek te doen. Ik had van dit College meer creativiteit verwacht.

Voorzitter, En wat hier ook aan de hand is: keer op keer wordt op vragen vanuit de SP door de verantwoordelijke wethouder ontkent dat het armoede- en minimabeleid de komende jaren verslechtert door maatregelen van het College.
Wethouder, houd u ons niet voor de gek, maar noem het zoals het ervoor staat. Al in 2012 staat er een bezuiniging op de begroting voor het minimabeleid van 250.000. Die staat er ook op voor de volgende jaren. Vorig jaar hebben wij die met de Raad teruggedraaid. Ik reken nu ook weer op mijn collega raadsleden die de motie: Eerste prioriteit aan de meest kwetsbare mensen gesteund hebben, dat wij op 10 november deze bezuiniging wederom terugdraaien.

En dan de grote groep die zich via de consultaties juist wel heeft laten horen? De mensen die wel een stem hebben? Het was goed dat vele burgers zich hebben laten horen! Als raad zullen wij hier iets mee moeten doen. Het College wuift veel te gemakkelijk de onzekerheden van de burgers en de organisaties weg. Het College luistert niet en wil pas achteraf als er al een besluit genomen is, aan de slag. Dat is jammer.

Want wat was de trend in de consultaties? Dat het College duidelijkheid zou moeten scheppen. Wie krijgt er wel geld en wie niet? Welke keuzes (lees visie) liggen daaraan ten grondslag? Dat het College de regie zou moeten nemen. Dat het College niet met de botte bijl zou moeten hakken, maar organisaties de tijd zou moeten geven om zich op de nieuwe situatie voor te bereiden. Het College heeft daar in deze Agenda allemaal niet naar geluisterd.

De SP-fractie luistert wel naar de diverse insprekers die wij hier de afgelopen maanden langs hebben gehad. En gaat met amendementen en moties komen om bezuinigingen op een aantal belangrijke onderwerpen bij te stellen! Waar denken wij dan in het kader van de onderwerpen in deze commissie dan aan?

Aan de Wet Werk en Bijstand en straks de nieuwe Wet Werken naar Vermogen. De SP-fractie vindt het van enorm belang om juist de mensen die hier onder vallen niet in de steek te laten. Om te zorgen dat mensen kunnen blijven meedoen in de maatschappij en kunnen re-integreren naar werk. Naar een baan,met een normaal salaris. En voor mensen die daar helemaal niet toe in staat zijn, dat we met die mensen solidair blijven.

De SP-fractie gaat ook met een amendement en moties komen ten aanzien van de dorps- en buurthuizen. Hulde aan de insprekers van de dorps- en buurthuizen, die zo goed naar voren gebracht hebben dat veel dorps en buurthuizen van onschatbare waarde zijn. Willen we als Raad buurten versterken, de inwoners meer eigen verantwoordelijkheid geven? Juist dan moet er geïnvesteerd worden in het vergroten en het in stand houden van de leefbaarheid en sociale cohesie in wijken en dorpen. Ook hebben de insprekers gewezen op de noodzaak van regie vanuit de gemeente, op differentiatie en transparantie. De SP-fractie kan zich daar helemaal in vinden.

De SP-fractie denkt ook aan de peuterspeelzalen. Ontwikkelingsachterstanden kunnen niet vroeg genoeg worden opgespoord. Peuterspeelzalen spelen daar een heel belangrijke rol in. Wat de SP-fractie betreft blijft de peuterspeelzaal in een wijk als Kalsdonk gewoon bestaan. Juist in die wijk met de Brede School is het belangrijk om vroeg in te zetten op ontwikkeling van die kinderen. Een peuterspeelzaal is in dat verband daar onmisbaar.

U kunt van ons ook amendementen verwachten ten aanzien van de jeugdsubsidies in de sport. Sport moet laagdrempelig blijven en voor iedereen toegankelijk zijn. De gemeente heeft een belangrijke taak in de stimulering van de jeugd en van de maatschappelijke participatie van jongeren. Dat kan het College niet zomaar laten zitten. Naar onze opvatting heeft sport een belangrijke functie in het ontwikkelen van burgerschap, in gemeenschapszin.

Ik rond af. De conclusie van de SP-fractie is dat het College zonder noemenswaardige visie bezuinigt op alles wat ze voor de voeten komt. Geen bijzondere verantwoordelijkheid neemt voor diegenen die we hier de afgelopen maanden niet langs hebben zien komen. Het College is daarin wel consistent. Ook naar alle insprekers die er wel zijn geweest, is niet geluisterd. De SP-fractie wil dat in de Raad van 10 november beter doen!!

Dank U

Ada Oudhof, SP-fractie

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier