h

Winkeliers dienen bezwaarschrift in tegen koopzondagen in Roosendaal

26 januari 2012

Winkeliers dienen bezwaarschrift in tegen koopzondagen in Roosendaal

De SP-fractie heeft in het belang van de kleine zelfstandigen en in verband met de noodzakelijke diversiteit in het winkelaanbod in Roosendaal eind vorig jaar tegen het voorgenomen besluit gestemd om in Roosendaal 52 koopzondagen toe te staan. De fractie heeft toen ook gewezen op de grote onvrede bij veel winkeliers. Naar de mening van de fractie toen heeft het College veel te weinig naar deze winkeliers geluisterd. Dat blijkt ook nu. De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling eist samen met 29 winkeliers in de gemeente Roosendaal herroeping van het omstreden raadsbesluit om 52 koopzondagen toe te staan.

De Stichting en de 29 winkeliers vragen de raad hun bezwaar gegrond te verklaren en het omstreden besluit te herroepen. Bovendien vragen de eisende partijen het toekennen van een vergoeding voor de bezwarenprocedure en de verleende rechtskundige bijstand.

Zoals ook de SP vindt, zijn ook de indieners van het bezwaarschrift van mening dat het besluit voor het toestaan van 52 koopzondagen op ondeugdelijke gronden is genomen. De gemeente heeft namelijk niet kunnen aantonen dat krachtens de aangescherpte Winkeltijdenwet sprake is van autonoom en substantieel toerisme. Dit zou toepassing van de toerismevrijstelling moeten rechtvaardigen. Echte toeristische trekpleisters zijn binnen de gemeentegrenzen niet aanwezig. Winkelopenstelling op zondag heeft geen meerwaarde voor toeristen. Het centrum van Roosendaal heeft nauwelijks iets te bieden. Recreatiecentrum De Stok en Factory Outlet Center ROSADA liggen direct aan de snelweg.

Evenals de SP is volgens de Stichting en de ondernemers verruiming van zondagopenstelling nadelig voor kleinere winkeliers. Zij kunnen niet op dezelfde wijze als de grote ketens profiteren van schaalvoordelen. Winkeliers zonder personeel die al zes dagen lang 60 tot 80 uur werken willen en kunnen om sociale redenen hun zaak niet elke zondag opendoen. Door oneerlijke concurrentie van de supermarkten en het grootwinkelbedrijf wordt hun marktaandeel kleiner en hun omzet lager.

In het bezwaarschrift wordt ook benadrukt dat bij het nemen van het in strijd met de wet geachte raadsbesluit het belang van de kleine winkeliers en hun personeel volstrekt onderbelicht is gebleven. Ten onrechte heeft de gemeente volstaan met een uiteenzetting over de effecten op de economie en de werkgelegenheid. De gemeente Roosendaal dient dan ook onderzoek te doen naar onder meer de bereidheid van het winkelpersoneel om op zondagen te werken. Zowel sollicitanten als medewerkers kunnen daartoe niet gedwongen worden.
De uitkomsten van dit onderzoek moeten op grond van de wet bij de belangenafweging worden betrokken. De Stichting en de winkeliers stellen dat het raadsvoorstel en het daaraan ten grondslag liggende feitenonderzoek ernstig tekort schiet. Naar de mening van de bezwaarmakers is ook voorbij gegaan aan het belang van omwonenden van winkelcentra en supermarkten. Te denken valt aan het voorkomen voor deze omwonenden van geluidsoverlast en verkeersdruk gedurende zeven dagen in de week. Het onderdeel leefbaarheid is op een ontoereikende wijze onderzocht en afgewogen.

De SP-fractie is blij met de actie van de Stichting en de betreffende ondernemers en zal deze blijven steunen!

Vul hierboven uw contactgegevens in. We gebruiken deze gegevens om persoonlijk contact met u op te kunnen nemen.
Meer informatie staat in ons 
privacy reglement

 

Volg SP Roosendaal

U bent hier